"De consument die de salade koopt, krijgt een product met als hoofdingrediënt eieren die van scharrelkippen afkomstig zijn.’, ‘Het eigeel (WD: uit de legbatterij) in de salades is derhalve een ondersteunend ingrediënt en geen hoofdingrediënt.’ En ‘… nu op de verpakking geen claim staat dat het product uitsluitend met scharreleieren is bereid, kan het gebruik van de aanduiding scharreleisalade in dit geval niet misleidend worden geacht.’"
Als in een vlaai kersen als bepalend bestanddeel zit, mag je het "kersenvlaai" noemen, ook als er daarnaast wat aardbei in zit. Als in een salade scharrelei als bepalend bestanddeel inzit, mag je het "scharreleislade" noemen, ook als er ook legbatterij-ei in zit. Ik wil niet opiniëren, maar de redenering klopt niet. Iemand die scharreleislade koopt, doet dat omdat hij helemaal geen dierenleed wil eten. Of althans geen batterij-ei. Nul procent.
Bron: Wakker Dier
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik ben dan ook heel blij in mijn zoektocht naar al die antwoorden op mijn voedingsvraagtekens die mijn leven nu beheersen dit log gevonden te hebben.
Dank je Dick. Ik geniet iedere dag van jou en alle andere auteurs!
Na een zomer vol Michael Pollan en Hans-Ulrich Grimm is Foodlog een paradijs voor mij.
"Zo eindigt jouw vakman achter de computer, om zijn grondstoffen nog scherper in te kunnen kopen i.v.m. verdere uitbreiding van het wagenpark. Dit in opdracht van zijn accountant.
Ben ik te pessimistisch?" , zegt en vraagt vervolgens Gerard.
Ik denk het wel, al ben ik het met je eens dat de verleiding groot is om door te groeien en de kwaliteitseisen aan het product steeds een beetje verder naar beneden bij te stellen.
Klopt Dick, een interessante discussie waarin helderheid af en toe verloren ging.
Met een mooie afsluiting van Marieke. Begripsbepaling....en haar inbreng van het gebruik van het woord "gezond".
Maar nu stappen we over het woord ambachtelijk heen. Zien we een gezond stel polderlandse ondernemers die een product in de markt zetten. Eerst lokaal en inmiddels meerdere vrachtwagens op de weg. Ook zij hebben te maken met wetgeving, dus foto's zijn correct - geen zwart/wit "Old-Amsterdam paard en wagen gevoel" meer.
Laat nu deze ondernemers even los - zien we in het algemeen niet vaak dat het nu mis gaat? Bij veel bedrijven gaat geld de grootste rol spelen en daar komen de concessies. Mijn metalen keukenrolhouder is voor de meeste keukenrollen veel te groot geworden, op de een of andere wijze zijn de keukenrollen veel kleiner geworden. Kleiner - dus minder milieu belastend? Kunnen ze in kleinere vrachtauto's getransporteerd worden, dus minder milieubelastend? Ammehoela - het gaat om de winst. Dezelfde of hogere prijs voor minder materiaal. Een griezelig effect, en zoals ik zelf kan constateren inmiddels innig omarmd door de voedselindustrie. Zo eindigt jouw vakman achter de computer, om zijn grondstoffen nog scherper in te kunnen kopen i.v.m. verdere uitbreiding van het wagenpark. Dit in opdracht van zijn accountant.
Ben ik te pessimistisch?
Ja Gerard, maar wat is er nou mis met een ambachtelijke sappenperser die superschoon werkt? Waarom zou een ambachtelijksapje uit een schattig schuurtje met amateuristisch besmettingsgevaar moeten komen?
Een vakman is toch zeker een vakman? (ik neem aan dat je gelezen hebt hoe ik over ambachtelijk denk)
"We hebben een modern pers-systeem, die op ambachtelijke wijze het flevosap perst"
zien we op hun website staan. Nu heb ik de discussie ambachtelijk of niet al voorbij zien komen, maar toch blijf ik hierbij een paradoxaal gevoel houden. Ook verdere foto's op hun site geven glimmende geautomatiseerde productieprocessen aan, met steriele in witte pakken mannetjes. Volgens mij is Flevosap al helemaal mainstream geworden, laat dat ambachtelijke marketingtruukje dan maar achterwege.
In alle supermarketen van Nederland verkrijgbaar - laat maar die ambachtelijke status.
Nog even over die salade - sprak laatst met een veearts. hij weigert pertinent om eieren van kippen met vrije uitloop te consumeren. Bacterieel volledig onverantwoord volgens hem. Legbatterijen zijn wat dat betreft veel beter onder controle. En vrije uitloop is ook niet altijd een toonbeeld van diervriendelijkheid. Daar ga ik dan als onderzoekende consument...