Een professor in de Nutrigenomics - de leer van het eten dat het beste bij ons past - schreef me onlangs dat het eten van een flink deel plantaardige eiwitten goed voor ons. Dr. Frank, vaak versleten voor een vlees- en zuivelfetishist, bevestigt dat. Variatie in eiwitbronnen, zeg maar bonensoorten, maakt dat nog beter. Die heb je niet in de grote productieprocessen waar die vleesvervangers uitkomen. Dat wordt weer één pot nat.
Hoezo, vraagt Wouter zich dus af. Blijf van m'n bonen af, want ze zijn heerlijk. Vervang je vlees niet, maar verander je eten. Laat je vlees staan, neem vaker bonen en je hebt ook alle eiwitten te pakken die je nodig hebt. Eet alleen op zon- of zaterdag vlees. Op donderdag bak je wat spekjes door de capucijners. En klaar is Kees. Er hoeft dan geen ingewikkelde machinerie te worden verzonnen die weer bergen CO2-equivalents uitstoot en geen afval eet zoals een varken of een kip.
Ha, maar niet dan een boon!
Vandaar de vraag, of eigenlijk een andere: wilt u uw fantastische bonenrecepten zonder of met heeeeeeel weinig vlees hier met ons delen?
Op het plaatje boven ziet u Kim Feenstra als een vega Gaga in een bilspleet jurk van vleesvervanger 'Beeter'. Helemaal hieronder ziet u een zakje kant-en-klare linzen voor luie lieden van Vivien Paille. Je hoeft er geen fluit voor te doen, en toch zijn ze in Nederland niet te koop. Wij doen nl. aan vleesvervangers, niet aan echte eiwittransitie. Daarom heb ik ze onlangs genomineerd als kandidaat 'Versmarketeer van het Jaar'. Maar nou dus recepten voor echte Doe-Het-Zelvers.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dan doe ik voor de afwisseling sojabonen. Jonge, groene sojabonen, welteverstaan, niet de gedroogden. Te vinden in de diepvriezer van je Aziatische supermarkt. Even dubbeldoppen, net zoals tuinbonen en dan even smoren in wat boter met wat knoflook, scheutje witte wijn, scheutje sojasaus. Superlekker. (recept, foto en variatiemogelijkheden staan: hier)
Speciaal voor die mopperende Brusselaar die ooit beweerde dat sojabonen van zichzelf niet lekker zijn.
Wie haddent net over broene bonen.
Bonen oet mien geboorteland:
Stopvaarve (stamppot broene bonen):
Wat mout der in:
n Kilo eerappels, n pond broene bonen (magt ook oet blik, nee laiver nait),
n pond vet spek, n beetje zolt.
Hou mout je t doun:
Eerappels schillen, op t stel zetten met roem wotter en goar koken.
De broene bonen waarm moaken.
Ondertied t stokje vet spek in plakjes snieden en oetbakken.
De goare eerappels ofgaiten in n gatjepaan en de broene bonen net zo.
Bonen en eerappels stampen en der spekvet deurhén doun om t smui te kriegen,
eventueel n beetje zolt der bie.
Stopvaarve is lekker met oetbakken vet spek en zuit-zoere robaiten.
As t zo dreuge is dajje der in draaigen te stikken din kinje der n beetje koumelk deurdoun.
Oet: http://www.dideldom.com
Le Docteur Franck n’a rien inventé ,depuis 14 siècles la règle Monastique de Saint Benoit ( an 534 fondation de l'abbaye du Mont Cassin - Italie) prête une grande attention à l'alimentation des Moines en raison de l'unité du corps humain et du lien intrinsèque entre la partie corporelle et la partie spirituelle. Excellent pour les végétariens ou quasi végétarien (pour les moines : pas de viande d'animaux à 4 pattes!!)Dans ma collection de livres j'ai « La cuisine des Monastères"par Victor-Antoine d'Avila-Latourette_Les Éditions de l'Homme, 1998
depuis le Moyen age vous y trouverez tout ce qu’il vous faut pour vivre bien, longtemps,sans monotonie et sans se ruiner !!
Tot mijn enorme grote genoegen zie ik dat praktisch iedereen de bonen overnacht weekt en afgiet. Bonensuikers worden genoemd. Whatever! Het gaat natuurlijk om het gedeeltelijk verwijderen van de lectins. Alle peulvruchten hebben zich door de eeuwen heen beschermd tegen predators.Als we ons nou eens begonnen te realiseren dat die zelfde lectins ook in grote mate aanwezig zijn op onze tarwe vezels. Eet bij je chili liever een witte boterham. Juist ja, een lekker stuk stokbrood, waarmee je bovendien je bord kunt uitvegen. Op z'n Frans ja.
Vorig jaar kreeg ik bij kwekerij De Ommuurde Tuin borlotti-peulen mee waar de verse bonen haast uitbarstten, twee weken later zag ik ze bij De Lindenhoff liggen. Lekker! Bijna spreekwoordelijk rauw, of gebakken in olijfolie met knoflook. Sindsdien verbaas ik me erover, dat wij bonen gedroogd eten of als peulen (snijbonen, peultjes) en nooit als verse bonen, zo gekookt of gebakken. Nu ja, tuinbonen, maar dat is veel werk die borlotti's en pronkers en noem maar op smaken zo heerlijk.
Ik ben de gelukkige huurder van een volkstuin. De eerste pronkers zijn boven de grond, eergisteren kreeg ik bonen waar ik nog nooit van gehoord heb: pausenbonen. Als het even kan gaan die als verse boon de pan in. Drogen doe ik alleen om volgend jaar zaad te hebben of omdat de oogst te overvloedig is en ik niet anders kan.