Dat meldt de NOS, die schrijft: De keuring van vlees wordt niet langer overgelaten aan de vleessector zelf, maar komt volledig in handen van de overheid. Ook worden er meer inspecteurs opgeleid die moeten letten op fraude met vlees. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die het kabinet wil nemen om de veiligheid van het vlees te vergroten.
Het kabinet reageert met deze plannen op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die stelde eerder dit jaar vast dat er veel mis is met de voedselveiligheid in de vleessector. Zo worden hygiënevoorschriften niet altijd gevolgd. Ook komt veel fraude voor, bijvoorbeeld door het verwerken van afvalvlees in producten voor de supermarkt.
Een betrokken kenner vanuit de vleesindustrie schreef de redactie: "ik weet dat het fout is van de staatssecretaris, maar ik kan een glimlach niet onderdrukken."
Het systeem waarbij de overheid vlees keurt betekent een terugkeer naar oude tijden waarin de keurmeester vanuit de overheid werd aangesteld en geen dienstverband had met het bedrijf. Onder voedselveiligheidsexperts geldt dat als een ouderwetse vorm van algemene keuring en borging van de veiligheid van voedsel. Ze kunnen minder goed rekening houden met specifieke werkprocessen en de daarmee verbonden risico's zoals die vaak in grootschalige slacht- en verwerkingsprocessen zijn ingebouwd.
Dit artikel afdrukken
Het kabinet reageert met deze plannen op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die stelde eerder dit jaar vast dat er veel mis is met de voedselveiligheid in de vleessector. Zo worden hygiënevoorschriften niet altijd gevolgd. Ook komt veel fraude voor, bijvoorbeeld door het verwerken van afvalvlees in producten voor de supermarkt.
Een betrokken kenner vanuit de vleesindustrie schreef de redactie: "ik weet dat het fout is van de staatssecretaris, maar ik kan een glimlach niet onderdrukken."
Het systeem waarbij de overheid vlees keurt betekent een terugkeer naar oude tijden waarin de keurmeester vanuit de overheid werd aangesteld en geen dienstverband had met het bedrijf. Onder voedselveiligheidsexperts geldt dat als een ouderwetse vorm van algemene keuring en borging van de veiligheid van voedsel. Ze kunnen minder goed rekening houden met specifieke werkprocessen en de daarmee verbonden risico's zoals die vaak in grootschalige slacht- en verwerkingsprocessen zijn ingebouwd.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Koemelkallergie en lactosevrije producten hebben niet zoveel met elkaar te maken volgens mij..
Particuliere inspecteurs kunnen net zo integer of ondeskundig als die van de rijksoverheid. De opleiding en competenties van particuliere inspecteurs kunnen zelfs beter zijn. Alleen al vanwege de vaak demotiverende werkomgeving waar een rijksambtenaar zich vaak in moet rondbewegen. Deze maatregel is puur bedoeld om onze export van met name zuivelproducten veilig te stellen. De vleessector kent ook een aanzienlijke export naar Rusland en die legt hun geen windeieren. Er is niet mis mee met het 'Rijks keurmerk' Dit besluit sluit aan bij de trend in Europa dat veel producten nationalistische trekjes gaan krijgen. De consument vertrouwt nationaal voedsel soms meer dan import. Kijk maar in de buitenlandse supers. Veel nationale vlaggen worden op de verpakkingen afgebeeld. De Nederlandse vlag kleurt best goed op de verpakking. De Nederlandse leeuw zoals die vroeger op een pakje boter prijkte vormt een bekroning van wat een puur Hollands product is.
Mijn reactie kruiste dit item.
Vraagje nog: Kan de redactie of zo'n voedselveiligheidsexpert me uitleggen waarom onafhankelijke inspecteurs niet geschikt zouden zijn?
Is het failliet van het huidige systeem met papieren controle door een uitgebeende NVWA op slagers die hun eigen vlees keuren dan nog onvoldoende aangetoond?