De eerste hamburger gemaakt van uit stamcellen gekweekt vlees zal deze week in London bereid en geserveerd gaan worden. De kosten van het productieproces van deze bijzondere, van oorsprong Nederlandse, hamburger zijn bijna 300.000 euro. Professor Mark Post (Universiteit van Maastricht) ontwikkelde het proces waarmee stamcellen 'vleeskorrels' produeren. Naar verwachting kunnen kweekvleesproducten over 5 tot 10 jaar gewoon in de schappen van de supermarkt liggen.
Kweekvlees staat hoog in de belangstelling, omdat het een veel efficiëntere manier van vlees produceren is dan met echte runderen: "Stamcellen zouden volgens theorieën tot een miljoen keer meer vlees kunnen maken dan wat een enkele koe ons oplevert", schrijft het AD. Ook spelen bij kweekvlees dierwelzijnsissues geen rol.
Dit artikel afdrukken
Kweekvlees staat hoog in de belangstelling, omdat het een veel efficiëntere manier van vlees produceren is dan met echte runderen: "Stamcellen zouden volgens theorieën tot een miljoen keer meer vlees kunnen maken dan wat een enkele koe ons oplevert", schrijft het AD. Ook spelen bij kweekvlees dierwelzijnsissues geen rol.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er liggen de nodige voetangels in onder meer hoge productiekosten, het gebruik van dierlijke stamcellen, in de algemene acceptatie (de jakkiefactor) van markt en maatschappij rond 'laboratoriumproducten' in een tijd dat trends juist gaan naar 'natuurlijk en authentiek' en last but not least, het mondgevoel / de bite, wat precies ook al een aantal reacties is zo her en der op facebook.
We wachten de presentatie en reacties verder af: zie ondertussen onze algemene achtergrondinformatie www.vlees.nl/innovatie/kweekvlees/