Het voorstel van staatssecretaris Dijksma om de THT-datum van rijst, pasta en koffie af te schaffen is volgens FNLI-directeur Philip den Ouden 'aan het verkeerde adres gericht'. Volgens Den Ouden is het niet zozeer (het overschrijden van) de houdbaarheidsdatum die tot verspilling leidt, maar de consument zelf die bij het koken teveel maakt wat vervolgens weer weggegooid wordt. Verreweg de grootste verspiller zijn we zelf thuis.
Den Ouden onderschrijft een aanpak die de consument tot gedragsverandering kan brengen, zoals het Eetmaatje. Dat meldt EVMI.
Dit artikel afdrukken
Den Ouden onderschrijft een aanpak die de consument tot gedragsverandering kan brengen, zoals het Eetmaatje. Dat meldt EVMI.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Martijn, zo is het. Weggooien is vooral iets van kort houdbare producten. THT afschaffen is daarom in mijn ogen ook een slecht idee en symboolpolitiek. Het lost geen probleem op, en schept alleen maar verwarring (en extra kosten). Dijksma heeft het bij het verkeerde eind, en zelf sta ik achter het standpunt van de FNLI.
Dit klinkt in hoge mate als symboolpolitiek. De meeste mensen eten immers rijst etc. ruim voor de houdbaarheidsdatum; als mensen rijst weggooien omdat het jaren in de kast staat, dan eten ze het nog steeds niet als het daar een jaar langer mag staan. En -belangrijker- het betekent dat ze in de praktijk ook geen rijst KOPEN: kortom, de bijdrage aan omzet, consumptie, en weggooien is vrijwel nul.
Weggooien (in relatie tot THT) lijkt me vooral een probleem met producten die enkele weken houdbaar zijn. Die worden dan bv gekocht omdat ze in de aanbieding zijn, of als onderdeel van wekelijkse grote boodschappen, maar vervolgens niet geconsumeerd wegens verkeerde planning.