Sinds in Beieren sporen van Genetisch Gemanipuleerde Organismen in honing werden gevonden, rees de vraag of het natuurproduct honing niet ook onder de GGO-labeling moet vallen. Die bepaalt dat producten met meer dan 0,9% genetische gemodificeerd materiaal dat op het etiket moeten vermelden.
Aanvankelijk zorgde jurisprudentie - het zogenaamde Bablok-arrest - ervoor dat honing zijn natuurlijke status verloor en zich moest voegen naar de regelgeving voor GGO-etikettering. Dit zorgt ervoor dat honing altijd op de aanwezigheid van GGO's getest zal moeten worden. Dat werkt dus kostenverhogend.
In het Europees Parlement zal tijdens een plenaire zitting gestemd worden over een rapport dat de GGO-regelgeving van toepassing verklaart.
De Vlaamse Europarlementariër Bart Staes (Groen) verklaart waarom hij het "zeer belangrijk" vindt dat consumenten weten wat er in hun potje honing zit. Hij zegt "De kans op ggo-pollen in honing brengt schade aan de zuivere en gezonde reputatie van honing als natuurlijk en zuiver product." Als de jurisprudentie van toepassing wordt verklaard, moeten imkers een beroep kunnen doen op compensatie voor ggo-besmetting, zegt Staes voorts. Hij geeft aan volledig vanuit de consument te denken: "Gezien de belangrijke maatschappelijke en wetenschappelijke debatten over de veiligheid van ggo’s voor mens, dier en milieu en de wenselijkheid van deze techniek in ons landbouw- en voedselmodel, willen consumenten bewust kunnen kiezen of ze al dan niet voedsel met ggo’s willen kopen. Een vrije en geïnformeerde keuze van de consument dient gegarandeerd te worden via etikettering, ook voor honing." Dat meldt Vilt.
Dit artikel afdrukken
Aanvankelijk zorgde jurisprudentie - het zogenaamde Bablok-arrest - ervoor dat honing zijn natuurlijke status verloor en zich moest voegen naar de regelgeving voor GGO-etikettering. Dit zorgt ervoor dat honing altijd op de aanwezigheid van GGO's getest zal moeten worden. Dat werkt dus kostenverhogend.
In het Europees Parlement zal tijdens een plenaire zitting gestemd worden over een rapport dat de GGO-regelgeving van toepassing verklaart.
De Vlaamse Europarlementariër Bart Staes (Groen) verklaart waarom hij het "zeer belangrijk" vindt dat consumenten weten wat er in hun potje honing zit. Hij zegt "De kans op ggo-pollen in honing brengt schade aan de zuivere en gezonde reputatie van honing als natuurlijk en zuiver product." Als de jurisprudentie van toepassing wordt verklaard, moeten imkers een beroep kunnen doen op compensatie voor ggo-besmetting, zegt Staes voorts. Hij geeft aan volledig vanuit de consument te denken: "Gezien de belangrijke maatschappelijke en wetenschappelijke debatten over de veiligheid van ggo’s voor mens, dier en milieu en de wenselijkheid van deze techniek in ons landbouw- en voedselmodel, willen consumenten bewust kunnen kiezen of ze al dan niet voedsel met ggo’s willen kopen. Een vrije en geïnformeerde keuze van de consument dient gegarandeerd te worden via etikettering, ook voor honing." Dat meldt Vilt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik heb hier nog wat bij elkaar geraapt m.b.t. dit onderwerp. Nieuw, maar logisch vond ik dat gen-pollen overal zijn, en dat je die niet meer kan tegenhouden.
Zelf koop ik jaarlijks in Frankrijk op de plaatselijke markt een aantal potten honing uit de Cévennen (kastanje, acacia, lavendel) van de eigenaar. Eerst proeven natuurlijk, dat doe je daar met wijn, olijven, olijfolie, abrikosen en druiven ook. Veel geuriger dan de eenheidshoning van onze supermarkt. Maar ook duurder.
Stiftung Warentest (2009)
Vreemde suikers, zetmeel, etikettenzwendel, koolzaad in acaciahoning, 9 van de 35 scoorden "goed". Lees hier en hier.
Öko-Test (2009)
Eigentlich ist Honig Natur pur. Von Bienen gesammelt, mit Enzymen angereichert und konzentriert, reift er im Bienenstock zu einem einzigartigen Produkt heran. Gar nicht mehr Natur pur herrscht hingegen in weiten Teilen unserer Umwelt - und genau dort sind auch Bienen unterwegs. Wie sich das auswirken kann, war in diesem Jahr mehrfach in der Presse zu verfolgen: So starben im Frühjahr in Baden-Württemberg 500 Millionen Bienen durch das insektentötende Saatbeizmittel Clothianidin. Ein anderes Beispiel ist der Fall eines schwäbischen Imkers, der seine komplette Honigernte vernichten ließ. Grund: Der Honig enthielt Pollen des gentechnisch veränderten Mais MON810, weshalb ihn das Verwaltungsgericht Augsburg für nicht verkehrsfähig erklärte. Rechtskräftig ist das Urteil noch nicht.....
Lees het persbericht.
Gen-Tech im honig (2012)
Öko-Test Honig - Gen-Pollen sind allgegenwärtig.