Nu bio booming is, geraakt de boer weer op zwart zaad. "Ik ben met bio opgehouden, toen de discountsupers met biologische aardappelen begonnen', zegt een voormalige biologische boer in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De reportage van de FAZ laat zien wat er gebeurt als een niche markt, zoals dat heet, mainstream wordt.
Biologisch was een manier voor boeren en tuinders om te ontsnappen aan de moordende prijsconcurrentie. Landen wilden bovendien graag dat ze een flink areaal biologische teelt konden laten zien. In Duitsland lag het streefgetal op 20%. De weg op weg naar dat percentage werd geplaveid door idealisten. Toen biologisch groeide, kwamen de realisten die er vooral een goede boterham in zagen.
En nu, in het 2e decennium van de 21e eeuw, dient zich een nieuwe fase van de markt aan.
Biologisch pakt onder het publiek zodat de vraag stijgt, maar zorgt er tevens voor dat het goedkoper moet worden; anders kunnen immers te weinig mensen het kopen. Daarom wordt er ingekocht buiten het eigen land. Veel biologisch komt uit Oost-Europa omdat het daar tegen aanmerkelijke lagere (loon)kosten kan worden geproduceerd. En daar komt nog iets bij. Nu we langzaam op weg gaan naar 2050 en de prijzen van landbouwproducten in hun algemeenheid beginnen aan te trekken, neemt de aantrekkelijkheid van biologische teelt in een duur land als Duitsland - en dus ook in een nog duurder land als Nederland - af. Wil een bioboer met al zijn meerkosten en lagere opbrengst per hectare uitkomen dan moet hij echt fors meer kunnen verdienen per kilo. Een biologische tarweboer kan zich bedrijfseconomisch niet meer (toegerekende) pacht dan tussen de € 300-500 per hectare permitteren. Gangbare boeren halen nog rendement bij het dubbele van die pachtprijs. Het is een erg ongelijke wedstrijd aan het worden, waarin biologisch weer teruggedrongen wordt in een niche.
Biologisch laat daarom weer zogenaamde 'omschakelaars' zien: boeren die weer gangbaar gaan doen en hun biologische lier aan de wilgen hangen. Biologisch uit eigen land wordt weer een niche. Mainstream biologisch komt uit lagelonenlanden.
Dit artikel afdrukken
Biologisch was een manier voor boeren en tuinders om te ontsnappen aan de moordende prijsconcurrentie. Landen wilden bovendien graag dat ze een flink areaal biologische teelt konden laten zien. In Duitsland lag het streefgetal op 20%. De weg op weg naar dat percentage werd geplaveid door idealisten. Toen biologisch groeide, kwamen de realisten die er vooral een goede boterham in zagen.
En nu, in het 2e decennium van de 21e eeuw, dient zich een nieuwe fase van de markt aan.
Biologisch pakt onder het publiek zodat de vraag stijgt, maar zorgt er tevens voor dat het goedkoper moet worden; anders kunnen immers te weinig mensen het kopen. Daarom wordt er ingekocht buiten het eigen land. Veel biologisch komt uit Oost-Europa omdat het daar tegen aanmerkelijke lagere (loon)kosten kan worden geproduceerd. En daar komt nog iets bij. Nu we langzaam op weg gaan naar 2050 en de prijzen van landbouwproducten in hun algemeenheid beginnen aan te trekken, neemt de aantrekkelijkheid van biologische teelt in een duur land als Duitsland - en dus ook in een nog duurder land als Nederland - af. Wil een bioboer met al zijn meerkosten en lagere opbrengst per hectare uitkomen dan moet hij echt fors meer kunnen verdienen per kilo. Een biologische tarweboer kan zich bedrijfseconomisch niet meer (toegerekende) pacht dan tussen de € 300-500 per hectare permitteren. Gangbare boeren halen nog rendement bij het dubbele van die pachtprijs. Het is een erg ongelijke wedstrijd aan het worden, waarin biologisch weer teruggedrongen wordt in een niche.
Biologisch laat daarom weer zogenaamde 'omschakelaars' zien: boeren die weer gangbaar gaan doen en hun biologische lier aan de wilgen hangen. Biologisch uit eigen land wordt weer een niche. Mainstream biologisch komt uit lagelonenlanden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De vraag naar biologische producten zal de komende jaren explosief toenemen op z'n minst met dubbele cijfers. Dat het uit lage lonen landen komt is niet verwonderlijk. De productiemethodes zijn arbeidsintensiever en in het buitenland worden wel eens certificaten met een knipoog uitgedeeld. Bio producten zijn zeer fraude gevoelig. Hier gaan wij de komende tijd meer over horen.
Is biologisch wel zo logisch? Als duits melkveehouder die aan Arla levert hebben wij ons aan steeds meer regels te houden; zoveel dat we eigenlijk al biologisch zijn! Maar om "echt" biologisch melkveehouder te worden moet je in deze tijd (duitse boeren melken op dit moment zo'n 2 á 4 cent onder de kostprijs) een behoorlijke zak geld in voorraad hebben. Demeter-boer word je namelijk pas na 36 maanden proeftijd, dat wil zeggen dat je al die tijd o.a. het veel duurdere biologische krachtvoer zal moeten voeren, waardoor de kostprijs nog hoger zal worden. Tijdens die drie jaar proeftijd krijg je de gewone melkprijs uitbetaald zonder verdere vergoeding voor de hogere kosten. Onze coöperatieve bank ziet ons al aankomen, die zijn al héél lang vergeten wat de eigenlijke doelstelling van Raiffeisen was :-) Niet voor niets laat geen enkele coöperatieve bank zich uit over het feit dat het dit jaar precies 150 jaar geleden is dat Friedrich Raiffeisen zijn (Heddesdorfer Darlehnskassenverein)bank oprichtte, met als doel kleine boeren en middenstand te beschermen >tegen< woekeraars?
Ja Dick, al die hopeloos romantische en achterhaalde wereldverbeteraarstrekjes van me ook, ik kom er maar niet van af. In Londen ga ik voor het Full English Breakfast en Fish and Chips, in Berlijn voor Eisbein of Bollenfleish. Ik vraag maar niet meer of dat eten wel echt uit de buurt komt. Zoals in Griekenland, waar ik eens merkte dat de witte kaas van Hollandse koeienmelk was gemaakt, en in Italië waar ik een keer smulde van de droge ham, die naar verluid van Hollands varken was gemaakt.
Maar Frans, nagenoeg heel N-W Europa eet jouw 'lokale' komkommers en tomaten. We exporteren nagenoeg 90% van dat spul. Je kunt rustig naar London en Berlijn en genieten van thuis.
@ Otto Groente die traceerbaar uit m'n eigen regio komt heeft m'n sterke voorkeur, ook omdat ik me erger aan het de halve wereld overslepen van asperges, tomaten et cetera - vanwege de transportlast voor het milieu. (Jaren terug zag ik eens twee aken op het kanaal Luik Maastricht elkaar in tegenovergestelde richting passeren, beide diepliggend geladen met identiek grind. Gekkenwerk, dacht ik toen.)
Maar wat die groente betreft, dat is voor mij wonend op de rand van Westland makkelijk te doen. Zelfs bij de grote (franchise) AH in Wateringen. Die voert naast het AH standaardassortiment groenten ook de lokale varianten daarop, als ze er zijn. Wel moet ik daar wat meer voor betalen, maar dat doe ik graag. Dus ik eet Westlandse komkommers, tomaten en wat ze ook nog maar meer hebben, van tuinderijbedrijven die ik weet te liggen en waarvan ik soms mensen ken die er werken. En last but not least, in het seizoen, natuurlijk Westlandse kasdruiven, als Frankethalers. Zo ongelofelijk veel lekkerder en beter van structuur en uiterlijk dan die pitloze standaarddingen uit de super.