Dat concluderen Nederlandse onderzoekers op basis van een langjarig onderzoek (ruim 12 jaar) onder ruim 35.000 respondenten. Plantsterolen verlagen het cholesterolniveau. Verwacht werd dat ze ook zouden zorgen voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt echter niet het geval.
Natuurlijke bronnen
Het resultaat werd verkregen op basis van natuurlijke bronnen in onze voeding (zoals noten en sojabonen) en dus niet door supplementen. De beperkte natuurlijke bronnen in onze voeding zorgen wel voor een significante verlaging van ons het cholesterolniveau, maar niet voor een lager risico op hart- en vaatziekten.
Meningsverschil
Suppletie van plantsterolen in bijvoorbeeld margarine werkt uitstekend als cholesterolverlager. De studie - waaraan onder meer Unileverwetenschapper Peter Zock meewerkte - roept echter de vraag op of verlaging van het cholesterolniveau wel zorgt voor een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. Daarover bestaat al jaren een zwaar meningsverschil tussen nieuwlichtende en meer behoudende wetenschappers.
Fotocredits: Walnoten, cquarles
Dit artikel afdrukken
Natuurlijke bronnen
Het resultaat werd verkregen op basis van natuurlijke bronnen in onze voeding (zoals noten en sojabonen) en dus niet door supplementen. De beperkte natuurlijke bronnen in onze voeding zorgen wel voor een significante verlaging van ons het cholesterolniveau, maar niet voor een lager risico op hart- en vaatziekten.
Meningsverschil
Suppletie van plantsterolen in bijvoorbeeld margarine werkt uitstekend als cholesterolverlager. De studie - waaraan onder meer Unileverwetenschapper Peter Zock meewerkte - roept echter de vraag op of verlaging van het cholesterolniveau wel zorgt voor een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. Daarover bestaat al jaren een zwaar meningsverschil tussen nieuwlichtende en meer behoudende wetenschappers.
Fotocredits: Walnoten, cquarles
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@6. Een vraagje van een dom jongetje dat net doet of het stellen van domme vragen juist heel slim is om helderheid te krijgen: wat is, of zou in deze kunnen zijn, de te genereren hypothese? Iets toch over samenhang, liefst de biochemische samenhang in de driehoek voeding, cholesterol en levensduur?
Er wordt weer eens causaliteit gesuggereerd, hoewel dat met dit type onderzoek helemaal niet kan. Dit type onderzoek kan een hypothese genereren die met RCT's kan worden getoetst.
Zie dit voorbeeld van hormone replacement therapy over wat er over kan blijven van wat er in een observationele studie wordt gevonden.
Dit onderzoek geeft geen aanleiding aan te nemen dat plantensterolen effect hebben op hart- en vaatziekten.
#4. Eigenlijk -maar dan wel op de keper beschouwd- is er geen tegenspraak, immers KV zegt dat uit het verlagen van het cholesterolgehalte niet noodzakelijk volgt dat de kans op hartfalen afneemt.
Dat laat de kans open dat nou toevallig dat samengaan (van een lager cholesterol en een lage kans op hartfalen) zich wel voordoet wanneer je dagelijks een handvol walnoten eet. Daarbij heeft opgemeld onderzoek haar proefpersonen wel (ondermeer) noten te eten gegeven maar mogelijk geen walnoten.
Dit is natuurlijk een te stellen vraagje aan betreffend onderzoeksteam waard en Kris Verburgh (KV) zou ik er graag over horen, maar hoe bereik ik dat team en vooral -ik heb hem meer vragen te stellen- hoe bereik ik KV?
Ja maar Willem #3, Verburgh kwam meer dan eens met het voorbeeld van onderzoek waarbij 1 handje walnoten per dag de kans op een hartaanval met xx% terugbracht. Iets dat bovenstaand voorbeeld dus tegenspreekt: "Het resultaat werd verkregen uit natuurlijke bronnen (zoals noten en soja). Ok, op de foto staan walnoten afgebeeld, de tekst spreekt over noten...
Ik wil niet vervelend zijn -ben het intussen allicht voor sommigen toch wel- maar ik, die "De Voedselzandloper" van Kris Verburgh gelezen heb, ben niet verbaasd. Ik citeer: "Stof x verlaagt de cholesterol. Dat is wat het onderzoek (of, voeg ik daaraan toe, eerder onderzoek) aantoonde. Bovendien is het algemeen bekend dat veel cholesterol hart- en vaatziekten veroorzaakt. Zodoende redeneren veel mensen dat stof x dus hart en vaatziekten kan voorkomen. Dat is echter medisch gezien een grote denkfout" (verkort weergegeven wegens het gecompliceerd in elkaar steken van ons lichaam). Daarna haalt Kris Verburgh (KV) als voorbeeld van "zo'n x-stofje" de fibraten aan. Enfin, men leze zelf "De voedselzandloper". Elders in zijn boek vermeldt hij dat de Japanners een hoger cholestrolgehalte in hun bloed hebben dan westerlingen plegen te hebben. De Japanners zijn op het ogenblik wel het langstlevende volk ter wereld.
Als het erop neerkomt dat behoudende wetenschappers er een denktrant op nahouden die bewezen is onbetrouwbaar te zijn, dan is dat natuurlijk geen logische reden om maar willekeurig iedere nieuwlichterij te omarmen, maar wel een reden om -ik definieer hier het conservatisme- geen behoudende meningen puur omwille van dat behoud maar te blijven koesteren.