Modern Farmer bericht met enige afgunst over de 'melkautomaten' die in Europa opgang doen. Op diverse plekken in Frankrijk, Kroatië, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland en Italië zouden klanten zelf een beker of flesje rauwe melk kunnen tappen. De melkboer vult de machine eenmaal daags, een kwaliteitsbewakingssysteem houdt in de gaten of de temperatuur niet te hoog oploopt, het taptuitje wordt met UV-straling ontsmet, en de klanten kunnen hun geluk niet op.
Verkoop van rauwe melk is in de VS aan stricte banden gelegd. Uit deze berichtgeving zou je kunnen afleiden dat dat in Europa heel anders is. Of lijkt dat maar zo?
Dit artikel afdrukken
Verkoop van rauwe melk is in de VS aan stricte banden gelegd. Uit deze berichtgeving zou je kunnen afleiden dat dat in Europa heel anders is. Of lijkt dat maar zo?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat is dus maar ten dele zo. In de EU mogen de nationale overheden vastleggen onder welke omstandigheden dit wordt toegestaan. In Nederland is dit o.a. geregeld in het "Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen". Hier staat bijvoorbeeld in dat er een waarschuwing moet worden geplaatst bij de automaat dat het rauwe melk is, die eerst gekookt moet worden. Verder worden normen voor meetprogramma's i.v.m. de bacteriologische gesteldheid en de temperatuur van de melk in de automaat voorgeschreven.
Het is niet ondenkbeeldig dat andere lidstaten hier anders mee omgaan.