Wat is extra mager? De redactie ontving een stapel mails die vroegen of wij het misschien wisten.
Mager vlees is mager. Maar hoe krijg je nou mager vlees nog magerder? Magerder dan wat?
Het gaat om "vleesproducten" op basis van 70% vlees en 30% plantaardige (soja) bestanddelen, die 50% minder vet bevatten en 40% minder zout.
Dat is prachtig. Maar vooral interessant is het feit dat uitgerekend het Voedingscentrum haar jubileumprijs toekent aan een product met een illegale voedingsclaim.
Immers, de claim "extra mager" is noch vastgesteld in de Europese voedingsclaimsverordening 1924/2006, noch in het Nederlandse "Warenwetbesluit Vlees, Gehakt en Vleesproducten".
Onderwijl beweert het Centrum eerlijk over eten te zijn. Anything goes, dat is kennelijk de boodschap die we na 10 jaar Voedingscentrum moeten begrijpen. De komende 10 jaar kunt u gewoon meteen wegzappen.
Een geluk bij een ongeluk: dit kabinet houdt van bezuinigen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eetschrijver Groothedde schreef een paar dagen na dit stukje eveneens een kritiek. Hij vond het belangrijk genoeg om de nVWA in stelling te brengen.
Vandaag werd zijn claim dat des Voedingscentrum's feestgehakt misleidend is toegewezen.
Nee Peter, niet AH geldt deze gram (Zaandam maakt een nieuwe product en nept er lustig op los - da's normaal), maar dat dwaze Voedingscentrum dat niet eerlijk informeert over eten. Lees de tekst nog even.
Waarom zo negatief, AH schrijft er duidelijk op dat er 30 % plantaardig in zit. En we willen toch graag mager eten voor onze gezondheid. Dit is een innovatie die we een kans moeten geven.
ik herinner me dat Albert Heijn in eind jaren '70 en begin jaren '80(?) ook gehakt verkocht dat was vermengd met soja. Dat heette toen "EET gehakt" of zoiets. Op zich vond ik dat niet onsymphatiek, maar dan wist je dat je vlees gemengd met niet-vlees kocht. De extra mager gehaktnaam is nu natuurlijk bespottelijk, omdat je verwacht extra luxe rundertartaar te kopen ofzo.
7 gram vet vind ik niet veel voor een sappige braadworst !
Als dit mogelijk is met gebruik van plantaardige ingredienten dan vind ik dat niet erg.