Rolf Hartogensis monteerde de shots helemaal kaal. Zonder loopshots. Zonder vergezichten met daaronder dramatisch aanzwellende muziek. Zonder de scenes met de fiets over de gracht en zonder het bustochtje naar de laboratoria. Zonder de maandenlange test op een van de redactiekatten die volgens de dierenarts al jaren een ernstig darmfloraprobleem heeft en nu weer echte drollen in plaats van bagger poept dankzij een gericht probiotisch poedertje van het Amsterdamse bedrijf Winclove.
In vijf minuten krijg je de essentie te zien van wat op TV een half uur programmatijd kost.
We spraken met Pieter Pekelharing van Winclove en met dr. Karin Koning die vorig jaar aan de universiteit van Maastricht promoveerde op probiotica. Beiden vertelden ons een opmerkelijk verhaal. Er klopt niets van de manier waarop de officiële Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA met voedingsclaims om gaat. Iets na minuut 4:10 slaat de gong en val ik van mijn stoel: Karin Koning stelt zonder voorbehoud dat probiotica in de vorm van yoghurtdrankjes medisch in orde zijn, maar als voedingsmiddel niet gezond mogen worden genoemd. Pieter Pekelharing geeft de uitsmijter. De EFSA is weliswaar bevoegd, maar ondeskundig.
Consumenten weten het niet meer. Consumenten-
organisaties en waakhonden blaffen door elkaar. Onderwijl wordt u wordt dom gehouden omdat onze enige echte voedselwaakhond ook de weg kwijt is. Daarom krijgt u er straks een operetteproces bij cadeau.
Over de toekomst van de (g)advertentie: we zoeken een productiebedrijf dat het concept met ons wil groot maken op TV. Eerlijke en echte informatie hebben we zat, het publiek heeft er recht op. Dit moet veel groter en dat vergt meer professionele handen en wat geld. Gewoon even mailen: redactie@foodlog.nl
Untitled from dickfoodlognl on Vimeo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Veruit de allerbeste manier om je darmflora op peil te houden blijft rauwkost nuttigen.
Niet al deze bacteriën overleven de tocht door het maagzuur:
sommige zijn beter bestand tegen het zuur - zoals die van Yakult en die in het biologische 'Prosperina Viili' (deze laatste kost €1,80 per liter en is een veel betere koop dan Yakult).
Maar ook de alom vertegenwoordigde 'Lactobacillus Plantarum'. De rol van deze belangrijke bacterie wordt nergens belicht - waarschijnlijk omdat er geen geld aan te verdienen valt.
Zuivel biedt een goede voedingsbodem voor deze micro-organismen - veel beter dan bijv. capsules.
Het beste kan aangezuurde zuivel gegeten/gedronken worden na ander eten. De zuurgraad in de maag is dan wat lager.
Aangezuurde melkproducten hebben meer positieve effecten. Mede door het positieve effect op de darmen. Enkele voorbeelden: er wordt meer tryptofaan aangemaakt - wat goed is voor de hersenen, het leptineniveau vermindert - wat goed is voor het hart, en mondbacteriën worden bestreden. Er worden verbanden gelegd met het voorkomen van borstkanker - al moet je daarvoor een halve liter aangezuurd melkproduct per dag drinken, en is een klein flesje yakult onvoldoende.
Sandor, foodlog.nl sluit zijn reactiepagina's tot 1/9.
Je mag me ook privé mailen.
Dick, wat ben je stil de laatste tijd? Knock out of oververmoeid?
Na een Zalando-achtige bijdrage? Grappig, deze schoenen sponsoren nl. het bovengenoemde filmpje; een stukje verwarring bij mij.
Waar gaat het nu om? Gaat het om de EFSA en/of deze weliswaar competent maar niet deskundig is, of gaat het over probiotica die wel/niet zouden werken. De enquête/stemming die daarbij hoort is onzinnig; alles wat je eet/drinkt doet wat met je darmen, Yakult en Actimel dus ook. Het gaat erom wat doen ze precies en wat doet Yakult dan weer anders dan Actimel. Is het verstandig om het te gebruiken? En als je het dan gebruikt moet je het dan eigenlijk altijd gebruiken? Als ze als medicijn werden toegelaten wanneer zouden ze worden voorgeschreven, helpen ze bv tegen het ontstaan van darmkanker? De deskundigen zeiden hier niets over, heeft een darm behorend bij een persoon met een 'normaal' voedingspatroon deze extra bacteriën nodig? De brandweer-anecdote van een van de deskundigen is overigens een belachelijk slechte metafoor en ook nog eens niet waar. Hiermee kan ik iig een productiebedrijf (nog) niet overtuigen.