Naar aanleiding van de K&K culinaire golf die engelachtig zingend over ons land waart, mailde een lezer de redactie.
"Ik denk dat ik maar bretels ga kopen (tegen het afzakken van mijn broek ...)", schreef hij . We ontvingen een berichtje waarin Albert Heijn vertelt dat de markt voor culinair 'thuis uit eten' booming wordt.
Allicht, want thuis uitgaan is goedkoper dan buiten. Het gaat economisch even niet zo florissant, dus als het net zo lekker is, is de keuze gauw gemaakt.
De broek van de lezer zakt af omdat hij niet in gelooft dat die maaltijden goed kunnen zijn. Hij kan blijven hijsen, want niet alleen Albert Heijn doet het, andere supers ook. Zelfs de Lidl! En nog 'zelfser', ook bij de chique culisuper MarQt kun je terecht
Tussen geloven en zeker weten zit een groot verschil. Ophouden met kletsen en kritiek hebben dus en poetsen. We gaan online proeven!
Daarom een oproep: wie doet komend weekend mee aan de Grote Breteltest?
Ga naar een supermarkt van je keuze en koop er een culinaire Kant&Klaar-maaltijd. Vertel hier zaterdag- en zondagavond wat je ervan vindt en kijk of je broek of rok ook zonder bretels blijft hangen.
Natuurlijk is er alle ruimte om je antwoorden te motiveren.
Voor nu:
- wie doet mee?
- naar welke super ga je?
- weet je al welke maaltijd je gaat nemen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik geloof de proeverij-heren meteen.
Nadat ik nu zo,n 3keer de eer van kant en klaar heb mogen proeven,zelfs in de oven heb mogen schuiven,is de maat voor mij wel vol.De allereerste keer een excellent pakket.Het zag er al verre van aantrekkelijk uit,door het kijkfolium te zien.Ze zijn wel zo handig niet het hele bakje doorzichtig te maken.Nee,chiue zwart.Uitstraling nietwaar.????
Bij het openen van het pakket,een zure lucht.Manmoedig een hap naar binnen.Peultje draderig,bruinig,niet gaar een ander peultje slimmer wel gaar.De pasta onderin,mocht je wel een loup bijnemen,4a5sliertjes?van dezelfde zure smaak.En snotterig.
De lanqoustine bovenop taai.Mijn schoonzoon zat tegenover mij met ook zo,n pakket.En geloof maar,die is niet kinderachtig.Na een paar hapjes vroeg hij:Anne wat vind je ervan.Nu als ik eerlijk mag zijn zei ik voorzichtig[kleinkinderen erbij aan tafel]niet echt lekker.Niet echt lekker zei hij,het is niet te vreten.Hups de bakken de container in.Yeeehhh geroep van de kindertjes.We gingen over tot pannenkoeken bakken en tosties maken.En die paketten echt prijzig nog ook hoor.
Laatst een kipfilet in de een of andere onduidelijke saus en wat er omheen.Pijnboompitjes erboven op.Oke,het vlees ging welqua malsigheid.Maar die saus en die pitjes en ander onduidelijk spul door de saus.En best een groot stuk vlees,moet je ook maar net op kunnen.
Komt er gewoonweg opneer,dat die KenK paketten aan mij niet besteed zijn.Ik het echt jammer vind van het geld.Daar kan je iets heel lekkers en vers te bereiden vlees en groenten voor kopen.En kijk eens wat voor exstra werk je ervan had.
Distrifood over de oordelen van een aantal specialisten over de culinaire maaltijden van de supers in de jongste Consumentengids:
Culinair journalist Onno Kleyn, chefkok Baltasar Tieskens en directeur Bob Cramwinckel van het centrum voor smaakonderzoek beoordeelden in opdracht van de Consumentengids producten uit de toplijnen Excellent van Albert Heijn, Lekker genieten van C1000 en Superieur van Super de Boer.
Borrelhapjes
Bij de borrelhapjes zit volgens de kenners geen aanrader. Vooral de broodbonbons van C1000 doen het slecht. ‘Je hebt geen tanden nodig, er zit geen structuur in’, aldus Tieskens.
Voorgerechten
Ook de voorgerechten komen slecht uit de bus. In deze categorie is de bladerdeeg met langoustine van Super de Boer de grootste tegenvaller. ‘Dit is echt iets om te mijden, en niet alleen voor scherpslijpers zoals wij’, luidt het oordeel van Kleyn. Teiskens en Kleyn menen zelfs zand te proeven. ‘Je zit echt te knarsen, terwijl het bladerdeeg zacht en ongaar is.’ De amuseglaasjes met gerookte zalm van Albert Heijn komen wel door de keuring.
Hoofdgerechten
Super de Boer doet het een stuk beter bij de hoofdgerechten. Met de runderrollade is de jury blij verrast. Cramwinckel: ‘De roodheid is perfect. Als cijfer geef ik een 9’. Het rundergebraad en de zalmfilet met bacon en honing van C1000 kan het trio niet bekoren. ‘Het vlees is verdedigbaar, maar de saus erbij is echt vreselijk’, aldus Kleyn.
Bijgerechten
In de categorie bijgerechten krijgen de aardappelgratintorentjes in roomsaus van Albert Heijn een veeg uit de pan. ‘Ik proef te weinig aardappel en te veel room’, aldus Cramwinckel. Dan doen de aardappeltjes met rozemarijn van Super de Boer het beter. Tieskens: ‘Ik vind dit goed. De aardappeltjes zijn mooi gaar en schoon.’
Desserts
De meningen over de desserts zijn verdeeld. Het triple chocolate ijstaartje van Super de Boer en de crêpes suzette met Grand Marnier van C1000 krijgen positieve reacties. Het fruitig sorbetijs met lychee van Albert Heijn en C1000’s Panna Cotta en speculaasmousse doen het niet goed bij de experts.
Resultaten van de onduidelijke slasaus: gigadiaspora. Dus ik doe niet meer mee aan deze testen, te riskant. Waarom ontbrak de ingrediëntenlijst?
Wij aten 'beef Wellington' van AH Excellent Uitstekende korst van het bladerdeeg! Het vlees was helaas nogal aan de taaie kant en - tegen de adviezen van Ramsay in - geheel doorbakken. Het etiket weet hoe het moet, want dat spreekt van een 'zachtmalse biefstuk en romige champigonvulling, verpakt in knapperig bladerdeeg.'
De champignonsaus was, zou een culi zeggen, iets te heftig/dominant van smaak. Een kniesoor die daar op let. Ik lette vooral op vervelende bijsmaken. Die waren er niet. Dit is snel te zout. Dat was het niet. Het blijft makkelijk te lang hangen. Dat deed het niet.
Kortom: los van het te taaie en doorbakken vlees, helemaal niet gek voor een ingewikkeld gerecht als beef Wellignton. Kom er maar eens om in een restaurant, voor 11,95 met z'n 2-tjes. Het overtrof onze verwachting en zou er in de Will Jansen-test met kop en schouders bovenuit hebben gestoken.
Moerst ik dus doordeweek eten, geen zin en tijd hebben, dan zou ik me niet gestraft voelen. Het vlees moet alleen malser, maar dat gaat ook thuis en zelfs in restaurants wel eens mis.
De Lidl lukt me gisteren niet meer. Ik ga er daar ook eentje proberen.
Getriggerd door de kerstfolder met "Delicieux, luxe voor iedereen" van Lidl daar eens inkopen gedaan. Rosbief ("van Ierse topkwaliteit"), kalfsoesters ("twee heerlijk malse kalfsoesters"), ossenhaas tournedos ("het malste en mooiste deel van het rund"), alle niet gemarineerd. Basic en plain bereid, bleek de kalfsoester ronduit taai, de tournedos beslist niet van de ossehaas en derhalve geen tournedos maar een redelijk te eten biefstuk en de rosbief best te doen. Maar dit al is geen K&K;.
Verheugd over het aanbod aan niet-gemarineerd ook 'wild zwijn medaillons' in de kar gekieperd. Pas bij thuiskomst ontdekt (stom, stom, altijd etiketten controleren!): "in rode wijnmarinade". Dus toch nog een beetje K&K;.
De declaratie: wild zwijnvlees (94%), glucosesiroop, water, sacharose, zout, kruiden en specerijen, verdikkingsmiddel: E415, conserveermiddel: E202, kleurstof: E120, voedingszuur: E330.
Het vlees is verdacht rood, maar niet van de rode wijn, want die zit er niet in/op. 'Rode wijnmarinade' zonder rode wijn.
Overigens was het vlees onverwacht mals en was van de 'marinade' gelukkig niet al te veel te merken. Misschien heeft het zuur het werk gedaan.