Bij ons thuis was een haring altijd een feestje. De nieuwe al helemaal.
Mijn moeder wilde weten of en waar ik ze gekocht had. Bij Fishes, op de markt en bij vishandel Volendam. ‘Voor hoeveel?’ Voor € 2,50. Bij Fishes, voor ons de dichtstbijzijnde Utrechtse visboer. Maar we namen er meteen 5 voor een tientje. Voor € 2 per stuk dus .
Zij had ze gescoord bij AH. Voor 1 euro! Ze was inmiddels al drie keer teruggeweest want ze waren nog goed ook. Geweldig zelfs. 'Dan ben je dus wel gek als je het niet doet.'
Als zij dat zegt, dan geloof ik het, want haring keuren doet ze al bijna tachtig jaar. Mooi blank en vet moeten ze wezen. En ze moeten smelten op de tong. Ik leerde het van haar.
Voor de volgende haring ga ik dus naar Albert Heijn. Daar wordt niemand slechter van. De visser verkocht ze, dus zal z'n prijs wel gehad hebben. En iedere Hollandse Nieuwe is tegenwoordig MSC, dus daar kan het ook al niet aan liggen.
Toch?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat een prachtige info, allemaal. Hulde voor Wouter Klootwijk. Ik ben ook fan van zijn programma, vermakelijk en informatief. In het Gooi werd door een team van deskundigen een test gehouden onder de regionale visboeren. De cijfers varieren van een 4.0 (!!) tot 8.6. Moeten we de verschillen echt alleen maar zoeken in de behandeling na de vangst?? Kan de herkomst niet uitmaken? Noordzee of Noorwegen? Kan het moment van vangen niet uitmaken? De haring kan toch te vroeg gevangen zijn (of te laat)? Weet iemand ook of de gemiddelde visboer in kleine porties inkoopt of voor het hele jaar tegelijk inslaat (en laat wegzetten). In het laatste geval mag je van een constante kwaliteit uitgaan, toch? Ben benieuwd wie kan helpen. Onze goeroe, Wouter?
Invriezen: Haring wordt na het kaken ingevroren bij de, meestal door Hollanders bestierde, Deense en Noorse haringkakers. Vandaar gaan ze in vrieswagens over de weg naar de vrieshuizen van Nederlandse groothandelaren in Katwijk, Vlaardingen en de andere gekende vissersplaatsen. Minstens dagen, eerder weken, diepe diepvries. De haringworm is exit.
Prijs 1: Inmiddels liggen de haringen voor 3,79 euro de twee bij AH in een gasverpakking. 'Grappig' dat de verpakking vermeldt: "inhoud 4 filets". Strikt genomen juist, het blijven echter wel gewoon twee haringen.
Gerard had het over graatjes. Klopt. Ze zijn machinaal gefileerd. 'Engels gesneden', wat impliceert dat er bij het fileren, overigens eetbare, maar minder smakelijke graatjes achterblijven. 'Engels snijden is sneller, kán machinaal maar leidt tot meer vleesverlies en er blijven dus graatjes achter. 'Hollands snijden' doet een deel van de visjuweliers en kan tot op heden alleen handmatig.
Prijs 2: Haringen komen in maten: 35,38,40,42,45 of 50 stuks ‘vuil’ in een emmertje van vijf kilo. Op haringparty's worden vaak 45-ers geserveerd. Die van AH zijn ook ongeveer van dat formaat. Er zullen er maar weinig zijn die hun visje wegen.
Prijs 3: In de voorlaatste folder van de Hanos werden de emmertjes, ‘vuil’maat 40/45 aangeboden voor 19,50 euro excl. 6% btw. Dat is zo’n 2 eurokwartjes per stuk.
Prijs 4: De haringhandel vindt plaats in Noorse Kronen (nu zo’n 0,113 euro). De laatste weken lag de prijs die de vissers kregen op 6,75 NKR per kilo. Dat leek in het begin van het seizoen te zakken richting de ophoudprijs van 3,75 NKR vanwege de grote aanvoer. Zakt de prijs tot op of onder de ophoudprijs dan wordt de haring verwerkt tot o.a vismeel. Maar ook dat deel gaat af van het vangstquotum van de visser. Het totale quotum van de sector ligt dit jaar 15% lager dan vorig jaar.
Bedankt voor je antwoord.
Tevens moet ik zeggen dat de haring van de AH wederom tegenviel, qua smaak is de haring wel te doen (al kan een normale viszaak een betere kwaliteit leveren *mits ze goede haring inkopen) maar wederom zitten er erg veel graten / graatjes in.
Mensen veel sucses met jullie zoektocht naar een lekkere haring..
@ Gerard, je zal gelijk kunnen hebben. Zoals ik eerder al schreef, ben ik geen vis-specialist. Vanuit mijn voedselveiligheids expertise meende ik 24hr te herinneren (ik heb deze info niet gecontroleerd). In de praktijk duurt het natuurlijk ook even voordat de juiste kerntemperaturen zijn behaald. De belangrijkste boodschap is en blijft : "haring moet voldoende lang ingevroren zijn geweest om een veilig product (zonder wormpjes) te kunnen zijn"
Even vloeken : ik houd niet van haring, maar ik zie mensen in mijn omgeving wel eens haring eten. Met niets erbij te drinken. En ik ken iemand die er een glaasje aquavit uit het vriesvak bij nuttigt, dan is het de avondmaaltijd.