image

Dit is een inmiddels geleegde tuinbonenpeul. Je hoort ze 'dubbel' te doppen. Eerst een keer uit dit prachtig gewatteerde jasje. Daarna nóg een keer uit het 'hoesje' dat om ieder apart boontje zit.

Heel veel mensen eten geen verse tuinbonen omdat ze niet weten wat ze ermee moeten. Ook nog eens heel veel mensen kopen ze wel vers, maar doppen ze niet dubbel. Dat kan ook, en je hebt wat meer te eten met een beetje meer 'bite'.

Het is nu het seizoen. Dus we aten ze gisteren eindelijk weer 'ns. Dubbel gedopt. Kort gekookt. Opgediend in wat uitgebakken spek. Wil je chique doen, dan bak je wat gedroogde ham uit (Serrano is prima en heel betaalbaar). Om je vingers bij op te eten. Met een glas witte wijn.

Het lijkt veel werk, maar is zo klaar. De bonen koken en het spek bakken is minutenwerk. Dat doppen kost even. Je moet het doen met iemand anders. Je man, vrouw, vriend(in), buurman/-vrouw. Leuk werk voor bij het eerste glas van de twee of drie die je toch iedere dag moet drinken.

Vraag: wie van de zelfdoppers, dopt 2x en met wie?
Dit artikel afdrukken