Is eten uit pakjes, bakjes en zakjes slecht? Kook je met een pollepel en niet met een schaar, zoals Dr Frank van Berkum hier beweerde?

Ik denk dat de eetregel 'Kook niet uit pakjes, bakjes en zakjes' niet correct is. Wat is er mis met de verse salades van bijv. de Hema (op de vaak harde en smaakloze tomaten daarin na , de echt dagverse kant-en-klaar maaltijden van supermarkt DEEN of de kant-en-klare spullen van de traiteur? Of met confit de canard en sardines uit blik?

Ik geef het meteen toe, juist die simpele spreuk belandde vanaf hier - nota bene van mijn hand - ooit in de krant. Hij bedoelt alleen wat anders. Alles wat te makkelijk gaat, leidt tot overeten en eenzijdigheid. Tot het eerste omdat de fabrikant de verkopen tot een maximum wil opstuwen; zo blijft het goedkoop en kan hij de prijsconcurrentie aan met zijn conculega's die hetzelfde doen. Tot het tweede omdat die producten nauwelijks, om het met een hip modern woord te zeggen, 'biodivers' zijn; zoveel mogelijk dezelfde ingrediënten zorgen immers alweer voor kostenvoordelen.

Wat is een goeie #eetregel voor koken die niet lullig doet over de goeie kanten van pakjes, bakjes, zakjes en blikjes, maar dodelijk is over de verkeerde?

De eerste foodlog-eetregel betrof de appelsapvraag van afgelopen week. Het leverde een prachtige bijdrage op van Cathy over alle fruit: eet het fruit, of pers 't uit. Zelf persen wel te verstaan, want als het moeite kost kan het geen kwaad.Die regel is zo mooi, dat we graag de raad opvolgen die cameraman Rolf Hartogensis ons gaf: "maak er een tegeltje van." En dat doen we dus ook: de mooiste en meest kloppende inzending van deze week krijgt een tegeltje met zijn spreuk thuisgestuurd.

Die van Cathy komt er snel aan, want uiteraard krijgt zij er ook een tegeltje. De winnaar van de #eetregel van de week krijgt dus een #eettegel. Dat doen we net zolang tot we 100 fatsoenlijke regels hebben waar Nederland iets mee kan.

Dit artikel afdrukken