In Parijs koop je een broodje merguez-frites, een aanrader als je hier een patatje oorlog met een frikadel gewend bent. Maar er schijnt iets mis te zijn met het worstje dat vanuit Noord-Afrika naar Frankrijk en Spanje kwam en inmiddels ook in Vlaanderen en Nederland zijn weg naar de BBQ heeft gevonden.

Help, er zit varkensvlees in Franse merguez, meldt Meat & Meal. Ook De Telegraaf nam het bericht braaf over. De vakantieganger moest worden gewaarschuwd tegen ernstige problemen op z'n camping BBQ in de Dordogne.

Hoezo probleem? Op menige worst staat trots 'pur porc' - gemaakt van louter en alleen varkensvlees.
Daarover hebben de M&M en De Telegraaf geen nieuws te melden.

Het berichtje komt oorspronkelijk uit Le Monde, die het natuurlijk wel wist. De merguez is een reliworstje. Hoe moet een godvruchtig mohammedaan nog weten wat hij kan eten als hij er niet meer op kan vertrouwen dat zijn merguez bestaat uit schaap en/of rund? Dat hoort er immers in. Het varken niet, want het is haram. Merguez is per definitie halal. Nee dus, en dat is het probleem.

Er blijkt op grote schaal gefraudeerd te worden. Een onderzoekje in de Elzas liet zien dat ruim 70% van de worstenmakers fraudeert. Een recentnationaal onderzoek laat zien dat een dikke 50% van de slagers fraudeert. Logisch, want varkensvlees is goedkoper dan rund of schaap. In Noord-Frankrijk werd een worstenmaker voor de rechtbank gesleept door verontwaardigde mohammedanen omdat hij ze varken had laten eten.

Stiekum vind ik het geweldig. In Nederland mag alles. De Reclame Code Commissie zou zeggen dat de gemiddelde consument wel weet dat willekeurig welk product niet meer is wat je zou verwachten dat het is. Maar met religie valt niet (meer) te spotten.

Nederlandse mohammedanen: eis dat Merguez een Merguez is en ga ermee naar de rechtbank. Nee, eerst naar de Reclame Code Commissie en dan naar de rechtbank. Eindelijk een einde aan het gesjoemel.
Dit artikel afdrukken