Zou Varkens in Nood zich iets aantrekken van kritiek? Het prees vorige week varkensboeren die vragen om een hogere prijs voor hun vlees. Deze week prijst het, samen met Milieudefensie, Jumbo (eindelijk, ik doe het al jaren). Die super heeft het meeste diervriendelijke vlees in huis voor zijn klanten. Dat begint te klinken naar realisme waarmee je ergens aan kunt bouwen. Heel wat anders dan de rekenonzin die de Varkens in Nood nog maar kort geleden verspreidden. Het was ernstige onzin, waar desondanks zelfs de minister welwillend op inging. Het maakt kennelijk allemaal niet meer uit wat je beweert in Nederland. Als er maar een paar cijfers staan is het waar.

Tot nu dan. Hier roepen we de Varkens in Nood steevast op te kijken naar de realiteit. Je zou zeggen dat het werkt.
We kregen bovendien onverwacht een complimentje van Biologica voor het cijferwerk dat hun blik op de markt voor biologisch varkensvlees had verduidelijkt, zei Biologica-baas Peter Jens hier, al vergat hij te vertellen hoe en waarom.
Cijfers lijken echt weer in te komen. In De Telegraaf is Felix Wilbrink gaan vragen om de rekening (kijk even door zijn recente items, het is een hele serie). Volgens hem betaalt iemand de rekening van jouw lagere prijzen. Wie? Dat wil hij weten. Zijn mailbox zou uitpuilen van de bijvalmail van mensen die alleen nog bij kleine bedrijven willen kopen. Ondanks de crisis willen mensen dus meer in plaats van minder betalen. Ze zouden weer naar kleine winkeltjes willen die hun al even kleine leveranciers wel eerlijk betalen.

Onderwijl is er een klein relletje ontstaan. Supermarktkenner Gerard Rutte vertelde van de week in NOVA dat de Rabobank en de tuinders van Nederland schuldig zijn aan het feit dat de tuinderij-sector op omvallen staat. De Rabo en de tuinders - voor varkenshouders ligt het niet veel anders - zouden door scheutigheid met leningen schuldig zijn aan de trend naar steeds groter. Dat heeft geleid tot de fantastische overproductie waar we het ook op foodlog over hadden. Volgens Rutte is het goede nieuws dat het kleine grut dat niet mee kon nu opgeruimd gaat worden en de rest mee kan naar de toekomst. Volgens de tuinders zit het weer anders en moet je zo niet denken.
Ik vermoed dat Rutte en Varkens in Nood het ernstig oneens zijn. Rutte en Wilbrink ook. En iedereen meent het te weten.
Want een ding was zeker: foodlog toonde aan dat biggetjes op grote varkenshouderijen het beter doen dan op kleintjes. Zit 't in Calimero versus de grote mensen, of is er wat anders aan de hand?
Waar zullen we het eens over gaan hebben?
Dit artikel afdrukken