Het Voedingscentrum vertelde me gisteren dat het vrijwel ondenkbaar is, dat dat laatste gezegd zou zijn. Dat kan nl. niet omdat de telefonische medewerkers met factsheets werken en precies weten wat ze moeten vertellen.
Die factsheets worden nauwkeurig en op basis van consensus tussen deskundigen binnen en buiten de organisatie samengestelde. Daar zit echt geen fout meer in. Natuurlijk kàn er iets misgaan aan de telefoon, maar het is bijna ondenkbaar.
In reactie op ons berichtje kwam het Voedingscentrum met een officiële verklaring. Wat leest u daarin als ouder of voedingsconsulent?
Voedingscentrum adviseert een gezond en gevarieerd voedingspatroon, voor zowel kinderen als volwassenen. Als leidraad hiervoor geldt de Schijf van Vijf met de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen. Deze aanbevolen hoeveelheden zijn gebaseerd op de voedingsnormen van de Gezondheidsraad en op het gebruikelijke voedingspatroon van de Nederlandse consument, zoals die naar voren komt in de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling, uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het Voedingscentrum raadt twee warme maaltijden per dag niet per definitie af. Wel moet er dan extra gelet worden op de portiegroottes. Dit om te voorkomen dat de energie-inname hoger wordt dan wenselijk is. Vooralsnog is het niet duidelijk of twee warme maaltijden ook in voldoende mate voorzien in de behoefte aan macro- en micronutriënten, en met name vezels.
Het Voedingscentrum en foodlog.nl overleggen nog over een gezamenlijk perscommuniqué. Mogelijk kan de discussie over deze tekst daar mede aanleiding voor zijn.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In de UK bestaat het 'Food for Life Partnership' (FFLP) programma, waaraan zo'n 3000 scholen meedoen.
Voedingseducatie wordt hierbij compleet benaderd. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan warme maaltijden tussen de middag, maar ook aan de zelf bereiding van verse maaltijden, het aantrekkelijk serveren en de gezondheidsapecten van goede voeding.
Er wordt samengewerkt met lokale boeren, kinderen maken kennis met het boerenbedrijf, en op scholen worden op allerlei creatieve manieren planten geteeld, binnen en buiten, soms ook op terreintjes buiten de school.
Op deze manier wordt een complete manier van denken en een grote betrokkenheid aangeleerd.
De voordelen zijn enorm: de kinderen leren niet alleen vaardigheden en doen kennis op, ook de lokale boeren varen er wel (en steeds beter) bij, de kosten voor de gezondheidszorg zullen enorm dalen, op de scholen zelf is minder negatief gedrag en wordt de concentratie van leerlingen beter, en ook in hun latere leven zullen deze kinderen dit op allerlei manieren meenemen.
De kosten van een dergelijk programma zullen zich uiteindelijk enorm terugbetalen. Maar dat soort visie ontbreekt helaas bij vele korte-termijn denkers, die met name ook te vinden zijn in de huidige regering en gedoogpartner PVV.
Die zijn meer bezig met directe bezuimigingen op het onderwijs en het verhogen van de max snelheid zonder zich te bekommeren om de gevolgen daarvan.
@florine, ja, in Italië wordt er zelfs schande van gesproken dat kindertjes geen spaghetti kunnen eten met een vork. Ze eten het liefst macaroni met een lepel en pizza met duo penotti....
Dank Ineke.Zo, het gezonde mediterrane dieet is dus ook ter ziele!!! Het zou mij niet verbazen dat met grotere welvaart in deze landen ook de komst van de suikers hier debet aan zijn.
@Florine: Het percentage kinderen met overgewicht is het hoogst in een aantal Zuid-Europese landen (Malta, Griekenland, Portugal en Italië). De cijfers komen uit de HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) studie en zijn gebaseerd op zelfgerapporteerde (door de kinderen zelf) lengte en gewicht (Currie et al., 2008
Currie C, Gabhainn SN, Godeau E, Roberts C, Smith R, Currie D (red.).Inequalities in young people's health. HBSC International report from the 2005/2006 survey. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe, 2008.
). Link: http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/persoonsgebonden/lichaamsgewicht/verschillen-internationaal/
En wat dachten jullie van de Noordelijke landen oa Denemarken waar al jarennn gegeten wordt op scholen en creches.
Kinderen gaan van zo laat tot zo laat naar school. Moeders werken er al jaren en als net zo gewoon als eten en drinken bij het leven hoort. Vergeet niet dat dat hier allemaal nog eens overwonnen moest worden. Dat de moeders dan hier het gevoel van terug naar de ME kregen vind ik dan ook weer niet verwonderlijk. Zou het niet veel meer zijn dat Nederland in die zin achter loopt vraag ik mij wel af.
Florine, ook in Denemarken was het in ieder geval zo, dat er dan ook s,avonds gewoon nog gekookt werd en met minder dan tussen de middag. Er al kinderstoelen bij de tafels in restaurants stonden, er kinderzitjes aan tafels om de zoveel volw.tafels stonden, zodat kinderen zich niet met de volw.hoefden te vervelen.
Er geen vage en wat hier dan nog steeds wel gebeurd, schuldgevoelens kunnen opborrelen. Er nu pas hier kindvriendelijke, wat een raar woord eigenlijk, aan het ontstaan zijn.
Wat een rust voor zowel: man/vrouw en kind.
Aan de schoolhekken dan ook waarschijnlijk. Heb je geen gedoe meer over: en wat mijn kind al wel juist- en of wel niet lust. Of: dat soort van eten kan ik helemaal niet betalen enz. Nee, want elk kind en ik blijf dan even bij Denemarken kreeg hetzelfde aan aanbod aan eten en drinken.
Verder heb ik hier al eens naar een documontaire verwezen over hoe in Frankrijk en Italie de kinderen zonder clowneske taferelen met het eten in aanraking kwamen.Gewoon als eten zoals eten bedoeld.
De kleuters kregen rond 10-uur hetgeen ze s,middags te eten kregen bereid door een kok, door handjes en onder neusjes doorgegeven. De juf tijdens en daarna met hun besprak wat het allemaal was, wie het al kende of gegeten had en waar en bij wie enzo. Rond 12-uur de geuren van het eten zich over de gang verspreiden en er gezamelijk in een eetzaal gegeten werd.
De allerjongsten gezeten aan een lage tafel.
Er heel niet meer gesproken werd over het eten. Wel gewoon gegeten als een vanzelfsprekenheid en onderwijl de kleuters met elkaar en op hun niveau met elkaar converseerden over wat kleuters zoal bezig kan houden.Evenzo de oudere kinderen.
Yneke V, en zonder door rozengeur en maneschijn kijkend, het lijkt mij als omi best heel mooi toe dat er op crechesjes tussen de middag al warm gegeten kan worden.
Voor mensen die het gewoon wel in-en aan huis verbonden willen houden, ook prima.
In die zin vermoed ik, het is ook maar net waar een kind mee opgroeid.
Dat blijkt dan wel, hoe verschillend het werkt per land.