03 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Voedselbank S.O.S Hulpbetoon in het Belgische Mechelen stopt met het uitdelen van voedselpakketten omdat klanten te kieskeurig zijn. De medewerkers vinden steeds vaker weggegooid voedsel op de nabijgelegen parkeerplaats. Hierdoor raken ze gedemotiveerd en ook voelen ze zich gekwetst door de mentaliteitsverandering van de klanten die producten weggooien. ''Basisproducten zoals rijst vinden sommigen te gewoontjes'', vertelt voorzitter Patrick Nolf. Een deel van de klanten weigert bepaalde producten, maar anderen gooien ze gewoon weg. S.O.S Hulpbetoon vertrekt uit het huidige pand en gaat niet meer op zoek naar een nieuwe behuizing. Ook andere Belgische voedselbanken klagen over klanten die voedsel weggooien.

Sonny Perdue III is volgens Amerikaanse kranten de belangrijkste kandidaat om landbouwminister te worden in regering van de komende president Donald Trump.
Perdue (70) was van 2003 tot 2011 gouverneur van Georgia, één van de meest vooraanstaande agrarische Amerikaanse staten.Hij leidde een handelsbedrijf in granen en kunstmest. Trump won de verkiezingen mede met grote steun vanuit de Amerikaanse boerenstaten. Perdue geldt als een deskundig man, die tevens goed ligt bij de Democraten. Hij vindt het onterecht dat links Amerika een groot deel van de klimaatverandering bij de landbouw legt. De Republikeinen willen beleid dat hun boeren beschermt tegen prijsschommelingen op de wereldmarkt.

De BBC-serie Planet Earth II van de befaamde natuurfilmer Sir David Attenborough is "een leugen" die ons "in slaap sust". Dat vindt BBC presentator Martin Hughes-Games. Attenborough brengt wat de als zoöloog opgeleide Hughes-Games betreft te weinig in beeld dat diersoorten wereldwijd verdwijnen. Planet Earth zou gemaakt zijn "alsof deze massavernietiging niet plaatsvindt". Dat zegt hij in een opiniestuk in The Guardian. Hij valt vooral over het perspectief waarmee Attenborough de kijker opzadelt. Hij zou een wereld laten zien die niet meer bestaat en daarom 'bij een gigantisch wereldwijd publiek" zorgen voor een "vals gevoel van veiligheid".

La Place maakte vorig jaar een omzet van 103 miljoen euro. Dat is 12% meer dan in 2015, maakte moederbedrijf Jumbo gisteren bekend. Jumbo noemt de aankoop van La Place ‘’een schot in de roos’’, omdat beide formules elkaars kennis over food- en klantbeleving kunnen delen. Gisteren werd bekend dat La Place 18 wegrestaurants overneemt. Volgens managing director Bart van den Nieuwenhof komen er ook buitenlandse vestigingen in Zürich, Parijs en Toronto, de thuisbasis van het Canadese Warenhuis Hudson’s Bay. Voor de Nederlandse vestigingen van Hudson’s Bay ontwikkelt La Place een restaurantconcept, waar eind deze maand meer over bekend wordt.

Volgens productwaarschuwing.nl blijft het aantal terugroepacties toenemen. Vorig jaar kreeg de website 163 meldingen van terugroepacties, veiligheids- en allergiewaarschuwingen. Dit is een stijging van 40% in vergelijking met 2015 toen er 115 meldingen waren. Vooral de categorieën allergiewaarschuwingen en bacteriële besmetting scoren hoog. Het is niet duidelijk wat de oorzaken zijn van de stijging. Meer tests en controles door de Consumentenbond en de NVWA leidden tot meer terugroepacties, maar ook bewustwording bij leveranciers en de veranderende (Europese) regelgeving kunnen een rol spelen. Ook toeval kan niet worden uitgesloten, meldt de site.

Hoe maak je van het oorspronkelijke Napolitaanse volksvoedsel, de pizza, de duurste pizza ter wereld? Het hippe New Yorkse restaurant Industry Kitchen, dat ook een chocoladepizza op de kaart heeft, vindt dat niet zo moeilijk. Je gebruikt gewoon een aantal exclusieve ingrediënten, zoals geïmporteerde Stilton-kaas, foie gras, truffels, Ossetra kaviaar en topt de pizza af met 24-karaatsbladgoud. De pizza staat op het menu voor $2.000, ofwel $250 per slice. Of de decadente pizza ook lekker is, is nog maar de vraag. Het zijn wel veel uitgesproken smaken bij elkaar, luidt het commentaar in de Britse Metro.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië plozen de resultaten van blinde proeverijen van Californische wijnen na. Ze publiceerden hun studie in Journal of Wine Economics. Het onderzoek vergelijkt ruim 30 verschillende wijntypen met elkaar op basis van recensies van ruim 74.000 verschillende wijnen in 3 vooraanstaande wijntijdschriften. Wijnkenners en sommeliers gaven biologische wijnen op een schaal van 100 gemiddeld 4,1 punt meer dan 'gewone' wijnen. Of het verschil lag aan de biologische teelt of de zorg voor een goede wijn is onduidelijk. Een Stanford-onderzoek liet zien dat het kwaliteitsverschil tussen biologische en duurdere biodynamische wijnen niet te proeven is.

De Russische vereniging van varkenshouders (NSS) is van plan de komende 3 jaar de productie te verdubbelen ten opzichte van 2015. In 2020 zullen de 8 Russische varkensvleesbedrijven, waaronder marktleider Miratorg, 2,3 miljoen ton varkensvlees per jaar produceren. In 2015 was dat bijna 1,2 miljoen ton. "De plannen maken deel uit van een programma voor versnelde afbouw van de varkensvleesimport", schrijft Boerderij. Sinds Rusland in augustus 2014 een importstop instelde op agrarische producten uit de VS en EU, werkt het land aan vergroting van de zelfvoorzienendheid. Europa hoopt nog altijd de export van varkensvlees naar Rusland te kunnen hervatten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag