08 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Een aantal CDA-politici en kritische journalisten van het agrarische vakblad V-Focus vermoeden dat onze overheid fouten heeft gemaakt in de onderhandelingen met Brussel over de zogeheten derogatie. Dat is een uitzonderingsrecht waardoor Nederland meer mest op het land mag brengen dan Europese regels standaard toestaan. Het recht is voor Nederlandse boeren veel waard, omdat ons land een grote mestproductie heeft . Die moeten ze tegen hoge kosten afvoeren als die niet meer in eigen land kan worden toegepast. V-focus vroeg via een juridische procedure inzage in de onderhandelingsstukken. De Haagse rechtbank - die de stukken mocht inzien - wees het verzoek af met een onverwacht argument. Openbaarheid kan er voor zorgen dat ook andere landen zich met onze derogatie gaan bemoeien. Dat kan Nederland benadelen. Vanwege het Nederlandse staats- en boerenbelang blijft het dossier dus gesloten.

Vanaf maart is in Japan Coca-Cola met een als gezond voorgestelde werking te koop. Coca-Cola Plus bevat 5% voedingsvezel in de vorm van dextrine en geen suiker. Coca-Cola beweert dat 1 flesje per dag tijdens de maaltijd het lichaam minder vet laat opnemen uit wat je eet. Coca-Cola waagt met de vezelverrijkte cola een nieuwe poging op de snelgroeiende Japanse markt voor producten met gezondheidsclaims. Eerder mislukte dat om smaak en mondgevoel. Concurrent Pepsico verkoopt al sinds 2012 vezelverrijkte Pepsi Special.

Vanaf vandaag verdwijnen de vrije-uitloopeieren uit de schappen bij Albert Heijn. Volgende week gebeurt hetzelfde bij Jumbo. Dat is het gevolg van de ophokplicht die sinds november in Nederland van kracht is door de vogelgriep. Na 12 weken binnen, mogen de eieren van vrije uitloop-kippen geen uitloop-ei meer heten; het worden (goedkopere) scharreleieren. Waarom kopen de supers vrije-uitloopeieren niet elders in om hun aanbod compleet te houden? Debbie Huisman van supermarktketen Plus legt ons uit dat supermarkten vaak vaste afspraken hebben met eierleveranciers. Dat hun eieren nu (hopelijk tijdelijk) in een ander doosje moeten, verandert daar niets aan.

Tussen 1992 en 2015 is het zoutgehalte in Engelse ontbijtgranen gemiddeld met 47% afgenomen. De hoeveelheid suiker bleef echter onveranderd. Onderzoekers stelden vast dat in 1992 een gemiddeld pak ontbijtgranen 25,65 gram suiker per 100 gram bevatte. In 2015 was dat 22,45 gram. Dat is een verschil van 12,5%. Het verschil zit volgens de onderzoekers in regelgeving. Sinds 2004 zijn Britse producenten verplicht het zoutgehalte in ontbijtgranen te minderen. Het suikergehalte gaat weinig omlaag, omdat fabrikanten geen formele verplichting hebben. Met een kommetje ontbijtgraan (30 gram) krijgt een Engels kind al een derde deel van de hoeveelheid suiker binnen die experts als maximum aanbevelen.

Rupsen vreten in verschillende Afrikaanse landen maïsvelden leeg. Dat ondermijnt de broodwinning van Afrikaanse boeren en de voedselzekerheid. De legerworm, Spodoptera frugiperda, verspreidt zich snel door Afrika en zal zich wellicht ook naar Zuid-Europese landen, het Midden-Oosten en Azië verspreiden. De van oorsprong Amerikaanse rups kan zich in Afrika goed ontwikkelen, omdat boeren daar nog niet weten hoe ze de rups kunnen bestrijden. In Zambia zijn vliegtuigen ingezet om de gewassen te besproeien met insecticiden. De Food and Agriculture Organization (FAO) heeft spoedoverleggen belegd om oplossingen te bedenken. De ontwikkeling van effectieve bestrijding kost vermoedelijk jaren.

Mars, Nestlé en Cadbury overwegen hun chocoladerepen 20% kleiner te maken. De chocoladefabrikanten geven gehoor aan de kinderobesitasaanpak van de Britse overheid. Die wil dat kinderen minder suiker binnen krijgen. Fabrikanten van frisdranken, yoghurt en ontbijtgranen willen omschakelen op kunstmatige zoetstoffen. Voor chocolade is dat geen optie. Het gebruik van kunstmatige zoetstoffen is er niet lekker in. Daarom kiezen de fabrikanten op korte termijn voor kleinere repen. Op langere termijn is herformulering van recepturen, het vervangen van ingrediënten of toepassen van nieuwe technologieën denkbaar. Of de repen dan weer groter worden, valt te betwijfelen.

De wereldberoemd geworden Zweedse medicus en statisticus Hans Rosling (68) overleed gisteren aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Gapminder, de organisatie voor begrijpelijke statistiek, die hij met zijn zoon en schoondochter oprichtte, maakte zijn dood bekend. Hij legde uit waarom de wereldbevolking groeit van 7 naar 11 miljard ondanks stabilisering van het aantal geboortes en dat we de wereld op dat aantal moeten voorbereiden. Hij noemde zich een 'serieuze possibilist' - iemand die gelooft dat het kan als we het samen willen begrijpen. Herlees de interviews die Nature en Volkskrant met Rosling deden of kijk nog even naar Lubach met Rosling.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

mts. ten Hove

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag