01 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Volgens nieuwe voedingsrichtlijnen van Anses, het Franse equivalent van ons Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), moeten Fransen hun vleesconsumptie drastisch verminderen. Anses adviseert dagelijks maximaal 25 gram vleeswaren en niet meer dan een pond roodvlees per week. De vleeswarensector vindt dat veel te streng. Anses halveert de hoeveelheid vleeswaren die Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en haar kankerinstituut IARC adviseren (50 gram per dag). Ook de Franse vleessector is niet te spreken over de nieuwe richtlijnen. De Franse koepelorganisatie Culture Viande stoort zich aan wat ze ziet als een hetze tegen vlees en laat weten dat Fransen gemiddeld 375 gram roodvlees per week eten.

Waarom vissers dat vinden, legde Visserij-voorman Cas Caljouw vandaag schoolkinderen in Arnemuiden uit. Caljouw probeert handtekeningen te verzamelen tegen de aanstaande wettelijke aanlandplicht voor vissers: "vis moet zwemmen om te groeien. Nu selecteren we de vis aan boord en we laten de jonge vis via de lopende band terugvallen in zee. De helft van die visjes overleeft het. Vorige week heeft een visser uit Urk een proef gedaan. Hij nam alle jonge vis die als bijvangst was gevangen, mee aan land. Dat was zesduizend kilo. Dat zou net in dit lokaal passen. Die jonge vissen waren allemaal dood. Dat vinden wij verschrikkelijk. Jullie ook?''

De NVWA moet de curator van de failliete vleesgroothandel Willy Selten binnen 12 weken laten weten wat hij mag doen met de 2 miljoen kilo inbeslaggenomen vlees die al jaren in opslag ligt. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De curator wil het voor consumptie geschikte vlees verkopen. Hij heeft een duidelijke en controleerbare methode ontwikkeld om mogelijk kwalijk vervuild paardenvlees gegarandeerd buiten de verkoop te houden. De NVWA en de rechter hebben deze aanpak volgens de CBb ten onrechte ogemotiveerd terzijde gelegd. De NVWA moet nu binnen 12 weken aangeven waarom die aanpak niet zou deugen.

Het vetgehalte op jonge leeftijd is bij muizen een nauwkeurige voorspeller voor latere obesitas. Dat blijkt echter alleen waar voor mannetjesmuizen, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Bij vrouwtjesmuizen is het vetgehalte juist op latere leeftijd een betrouwbare indicator. De ontdekking zet het hele obesitasonderzoek van de afgelopen 20 jaar op zijn kop. In experimenten tot op heden werden vrijwel alleen maar mannetjesmuizen gebruikt. Dat gebeurde bovendien met speciale rassen voor onderzoek. "Eigenlijk zijn we met een inhaalrace bezig om te evalueren wat het - tot nu toe met mannetjes uitgevoerde - onderzoek betekent voor vrouwtjes", zegt obesitasonderzoekster Erin Giles.

De Amerikaanse Food and Drug Adminstration werkt aan nieuwe richtlijnen om kiemgroenten voedselveilig te maken. De autoriteit nodigt het publiek uit commentaar te geven. Die kans laat voedselveiligheidsexpert Jane Hart (Michigan State University) niet aan zich voorbij gaan. Zij geeft drie simpele richtlijnen: Verhit kiemgroenten door en door of gebruik ze uit blik. Vermijd rauwe kiemgroenten als je een verzwakt immuunsysteem hebt. Zitten er kiemgroenten op je salade of broodje, stuur het dan terug. In de VS zijn de afgelopen 20 jaar 46 uitbraken geweest die te traceren waren naar kiemgroenten. In Europa maakten we in 2011 de EHEC-crisis mee.

Supermarktketen Albert Heijn bouwt aan een eigen videoplatform, Appie Today. Op het kanaal zijn straks dagelijkse shows, reportages en series over eten en trends te zien, gemaakt met en door klanten en medewerkers. "Samen met onze kijkers bepalen we de invulling van onze social zender", aldus topman Wouter Kolk. Appie Today komt voort uit de veranderde marketingaanpak van Albert Heijn, die aansluit bij "de tijdgeest van transparantie en interactie". De supermarktketen richt zich rechtstreeks tot de jongere mediaconsument. Daarmee sluit AH aan bij de trend dat bedrijven zelf 'uitgever' worden, buiten de oude media om.

Door de verkiezing van Trump steeg de dollar ten opzichte van de euro. Dat maakte het Nederlandse varken goedkoper. China heeft nog wat langer een varkenstekort. Duitse zeugenhouders investeren even niet omdat ze in onzekerheid verkeren over welzijnsregels. Om die redenen gaat langer dan verwacht goed met de prijs die Nederlandse varkenshouders kunnen maken voor hun dieren. Dat zegt Rabobank in een kwartaalbericht. Het positieve beeld geldt tot de zomer.

ABCD staat voor Adiposity-based chronic disease. Volgens toonaangevende Amerikaanse endocrinologen is dat een betere naam voor wat we nu nog 'obesitas' noemen. De naam obesitas zou vooral doen denken aan uiterlijke kenmerken en sociale acceptatie en duidt het ziektebeeld onvoldoende. Bovendien is obesitas op grond van alleen je BMI bepaald. Dat is een eenvoudige verhoudingsmaat tussen lichaamsgewicht en lengte. Dit getal zegt niets over spiermassa, waar het vet zich in het lichaam bevindt of hoe gezond iemand in de praktijk is. De nieuwe term benadrukt de gezondheidseffecten zodat de behandeling van gewichtsproblemen eerder voor vergoeding in aanmerking komt.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag