01+02 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Een Duitse en een Amerikaanse universiteit deden een online onderzoek naar de acceptatie van de scheiding van koe en kalf door consumenten. Ook als ze alle rationele argumenten hadden gehoord, bleef een groep van 38% volhouden tegen vroege scheiding te zijn. De onderzoekers denken daarom dat rationele argumentaties niet werken en naar andere manieren gezocht moet worden om het publiek toch te overtuigen. Dat meldt Boerderij. Het standpunt van de onderzoekers is uiteraard alleen geldig voor wie vindt dat scheiding onvermijdelijk is.

De eigenaar van onder meer de bekende Kips-leverworst, een van de weinige vleeswarenmerken in ons land, overweegt zijn vleeswarendivisie te verkopen. Die eigenaar heet Zwanenberg. Distrifood tekende de woorden van zijn directeur Ronald Lotgerink op. Volgens hem is de divisie Fresh Foods waaronder de vleeswaren vallen de afgelopen jaren flink gegroeid. "Door deze groei staat de onderneming thans voor de keuze hoe zij haar versactiviteiten verder gaat ontwikkelen." Distrifood schrijft dat een woordvoerder nadrukkelijk wijst op de optie van een verkoop. Dat kan er op wijzen dat Zwanenberg de groei weliswaar succesvol, maar niet voldoende acht voor zelfstandige voortzetting.

Japanse walvisvaarders vingen de afgelopen weken 333 dwergvinvissen in het Zuidpoolgebied, meldt De Standaard. In 2014 oordeelde het International Gerechtshof dat Japan onder het mom van 'wetenschappelijk onderzoek' het moratorium op de walvisvangst omzeilde. Na een stop van een jaar, verlaagde Japan zijn quotum tot een derde. Noorwegen verhoogde zijn quotum juist. De Noorse walvisvaarders zullen vanaf april in het Zuidpoolgebied op 999 dwergvinvissen gaan jagen. Vorig jaar lag het Noorse quotum nog op 800 walvissen. Noorwegen exporteert een deel van het vlees naar Japan.

Dat zegt hoogleraar Gezond Gewicht Liesbeth van Rossum op Nu.nl. De nieuwssite vroeg een aantal voedingsexperts naar hun mening over het grote aantal dieetboeken in de diverse ranglijsten van meestverkochte boeken. Volgens de experts zijn de populairste afvalmethoden niet gezond. Aan de orde komen onder meer Fajah Lourens Killerbody ("een typisch grachtengordeldieet"), het vastendieet en het koolhydraatarme dieet. Ook zijn de diëten niet doeltreffend voor de lange termijn. Daarbij neemt de kans op tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen toe.

De veiling van de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen leverde donderdag een recordbedrag van €41.000 op. De 2 kilo wegende kreeft werd opgevist en geveild in aanwezigheid van de kersverse 'Oosterscheldekreeftkoningin' Olivia de Bree. De Oosterscheldekreeft is waarschijnlijk een immigrant die zich in de Zeeuwse wateren heeft ontwikkeld tot een aparte soort met een afwijkend DNA. Dat zou de kreeft "zachter en fijner van smaak" maken, aldus MissetHoreca. Het seizoen loopt tot 15 juli.

‘Kok heeft imagoproblemen’, kopte De Telegraaf afgelopen woensdag. Dit imagoprobleem komt onder andere tot stand door de onregelmatige werktijden, meldt Missethoreca. Ondanks dat er na de crisis een stijging te zien was van het aantal aanmeldingen op koksopleidingen, daalt het aantal sinds 2015 weer. Horeca-uitzendbureau JMW in Den Haag speelde in 2015 in op het probleem door zelf een koksopleiding te starten.

De ijsmassa op Groenland neemt al lange tijd af, maar de afgelopen twintig jaar gebeurt dat in een versneld tempo. Het proces zou onomkeerbaar zijn. Dat komt doordat de ijskappen langs de kust rond 1997 hun natuurlijke buffer kwijtraakten. Die bestond uit een tientallen meters dikke sneeuwlaag die het nieuwe smeltwater opving en vasthield. Dat schrijft nu.nl op basis van een wetenschappelijk bericht in Nature Communications.

De gemeente Rotterdam gaat drie maanden langer door met Blending010, een pilot waarbij retailers alcohol mogen schenken. Burgemeester Aboutaleb besloot dit omdat de effecten dan beter gemeten kunnen worden. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De landelijke pilot loopt officieel dit weekend af. De proef in Rotterdam loopt nu door tot 1 juli. Het doel van de door de VNG geïniteerde pilot is om te bepalen of de bestaande Drank- en Horecawet moet worden aangepast.

Bouwlieden deden de onverwachte ontdekking in een voormalige Italiaanse eetgelegenheid in Windsor, Engeland. Een verborgen valluik onthulde een kelder vol met water. Na het leegpompen bleken daar meerdere oude ongeopende flessen wijn te liggen, waaronder een Chateau Rebouquet la Roquette (1970), een Chateau de Montrabech (1976), een Château Junayme Canon-Fronsac en verschillende flessen Château Latour. Een wijnexpert schat de vondst op zo'n £20.000 als de inhoud niet is aangetast.

De nieuwe handelsgezant van de VS, Robert Lighthizer, wil de invoerheffingen op 90 Europese producten verdubbelen, schrijft De Volkskrant. In Italië kelderde het aandeel Piaggio, maker van de op de lijst voorkomende Vespa-scooter. Aan de maatregel ligt een al lang lopend handelsdispuut ten grondslag over Amerikaans 'hormoonvlees'. De VS willen die exporteren, maar de EU wil het buiten de deur houden. De nieuwe importheffing treft met name Europees vlees, maar op de lijst staan ook "iconische producten als de Franse Roquefortkaas, Perrierwater, mosterd en chocolade". Plus tomaten, uien, paprika's én bloemen - producten die veel Nederlandse boeren en tuinders produceren.

Het optimisme onder Britse boeren over Brexit neemt af. Voor het referendum zei 37% van de boeren dat Brexit in hun voordeel zou werken, 32% verwachtte een nadelig effect. Rond Kerst zei nog slechts 28% voordelen te verwachten en meende 43% slechter af te zijn. "Het lijkt alsof – ondanks de kortetermijnwinst van Brexit – het besef groeit dat de zaken nog erg lastig gaan worden als het Verenigd Koninkrijk de gemeenschappelijk markt verlaat en boerenbeleid terugkeert naar Londen", schrijft Philip Clarke van Farmers Weekly op Boerderij. Tegelijkertijd denkt hij dat Britse boerenmerken, zoals Red Tractor, mogelijk de boer juist in de kaart kunnen spelen.

De afdeling Humane Voeding van de Wageningse Universiteit moet reorganiseren om de begroting sluitend te krijgen. Er zullen 11 banen verdwijnen. Onderzoeksactiviteiten in de deelgebieden Moleculaire Farmacologie, National Public Health en Diabetes Epidemiologie worden beëindigd. Er vindt vooral snoei plaats in ondersteunende functies. De ingrepen zijn volgens Kees de Graaf, leerstoelhouder Humane Voeding nodig omdat er geen continuïteit zit in het aantal projecten dat de afgelopen 8 jaar voor personeelsgroei heeft gezorgd. "In 2015 is de financiering teruggelopen en bleek de groei niet structureel gedekt", zegt de Graaf in Resource.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag