10 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

ESBL-producerende bacteriën blijken niet alleen bij kip maar inmiddels bij ook bij rundvee, huisdieren en op groenten voor te komen. Ook de biologische sector, waar nauwelijks antibiotica gebruikt wordt, is niet vrij van ESBL. Wageningse veterinair epidemiologen en het RIVM toonden dat aan, zo meldt Boerderij. Verminderen van antibioticagebruik is onvoldoende om de bacterie uit te bannen, zeggen de onderzoekers. ESBL-besmettingen verspreiden zich internationaal. "Ze zitten inmiddels overal en worden ook vaak uit het buitenland meegenomen." ESBL is een enzym dat penicillines en cefalosporines (antibiotica) kan afbreken. De bacteriën blijken als reservoir om de hele dierlijke keten heen aanwezig.

Ingrepen in voedselbonnenprogramma's kunnen deelnemers tot gezonder eten 'nudgen'. Uit onderzoek onder 2.137 Amerikaanse huishoudens met lage inkomens, blijkt dat vervangen van voedselbonnen voor algemene boodschappen door bonnen specifiek voor gezondere producten zoals groente, fruit en volkorenproducten, resultaten oplevert. Dat deed de overheid in 2009 in het Woman, Infants and Children (WIC) programma in Connecticut en Massachusetts. Na een jaar bleken de proefgezinnen bijna 25% minder frisdrank en 5% gezondere producten te kopen met hun voedselbonnen. "Er is altijd twijfel over het effect van overheidsingrepen, maar deze ingreep heeft wel gewerkt’, zegt Tatiana Andreyeva van Yale's obesitascentrum Rudd Center.

Vanaf eind deze maand bevatten producten van Honig 13,6% minder zout, minder smaakversterkers en geen palmvet meer. Honig komt daarmee tegemoet aan de steeds luider klinkende kritiek uit klantenonderzoeken op het gebruik van zout en E-nummers. "Het ging altijd om enkelingen, maar nu merken we dat die meer aanhang krijgen", aldus marketingmanager Trix van der Vleuten. Er komt geen reclamecampagne voor de aanpassingen; "Honig heeft het liefst dat critici van E-nummers als E621 nu tevreden zijn en dat de gemiddelde consument niets merkt van de veranderingen", schrijft het FD. Voor de meeste Honigklanten is de smaak het belangrijkste koopargument.

Binnen 3 à 4 jaar verwacht 'vleesprofessor' Mark Post vlees te kweken in tanks "zo groot als een half Olympisch zwembad", met een capaciteit van 10.000 kilo kweekvlees per jaar. Dat vertelde Post tijdens de International Conference on Cultured Meat. Dankzij een tweede kapitaalronde voor zijn bedrijf Mosa Meat kan de technologie opschalen en kost een kweekvleesburger straks nog maar €11,-. De weerstand tegen kweekvlees zal dan ook afnemen, verwacht Koert van Mensvoort, auteur van het kweekvlees kookboek. Hij vergelijkt het productieproces van kweekvlees met het brouwen van bier of kaasmaken: "Het gaat ook om celculturen cultiveren en iets laten groeien".

Voor het eerst in de geschiedenis roept het Department of Marine Resources van de Amerikaanse staat Maine schelpdieren terug omdat tests een te hoog level van het potentieel dodelijke neurotoxine domoic acid laten zien. Algenbloei in de oceaan zorgt voor het toxine dat zich kan ophopen in schelpdieren en vissen. De noord-oostkust van de VS kreeg nog niet eerder met een dergelijk probleem te maken. Volgens Forbes is de stijgende zeewatertemperatuur de oorzaak voor de toename van nog een andere aan schelpdieren te relateren infectiehaard: in warmer water komen meer vibrio-bacteriën voor.

Londenaren kunnen vanaf dit weekend kwaliteitswijn bestellen buiten reguliere winkelopeningstijden. Wijnbar The 10 Cases lanceert daarvoor 'Drop', een wijnbestel-app voor de bezorging van betaalbare kwaliteitswijn. Waar je ook bent in Londen. De app biedt keus uit meer dan 150 wijnen van £8 tot £100, gesorteerd op kleur, prijs en soort. Op een elektrische fiets brengt de bezorger de wijn daar waar jij de fles(sen) wilt hebben. Er is geen minimum afname en de bezorgkosten zijn naar rato van snelheid. ASAP-bezorging (zo snel mogelijk) kost £3; bezorging binnen één-uur £1.50. Als het langer duurt dan 2 uur, is bezorging gratis.

De Brusselse start-up Kamoon stuurt zijn fietskoeriers al met maaltijden op pad voordat er zelfs maar een bestelling binnen is. In tegenstelling tot bezorgdiensten als Deliveroo of foodora laat Kamoon klanten niet bestellen uit het aanbod van restaurants in de buurt, maar kookt zelf gerechten die speciaal voor bezorgen geschikt zijn. Dankzij een algoritme dat kan voorspellen waar en wanneer wordt besteld en speciale verwarmde zakken waarin het eten anderhalf uur warm blijft zonder kwaliteitsverlies, staat er zo ongeveer op het moment van bestellen de koerier al voor de deur. Duurt het langer dan 20 minuten? Dan is het eten gratis.

Michelle Obama laat voor de komende president van de VS een stevig verankerde moestuin achter. Obama begon de moestuin in 2009 in haar campagne voor gezond en 'echt' eten. De moestuin werd de afgelopen jaren gestaag groter. Bij staatsdiners werden groenten uit de tuin geserveerd, staatsleiders kregen een potje honing uit de bijentuin mee en de lokale voedselbank kreeg het vers dat overbleef van de 900 kilo jaarlijkse opbrengst. Deze week onthulde Obama haar 'nalatenschap': de tuin is uitgebreid naar 260 m2, voorzien van stenen looppaden, gemetselde zitjes en dankzij een donatie van $2,5 miljoen is het onderhoud de komende 17 jaar gegarandeerd.

D66, GroenLinks en de VVD pleiten voor een nieuwe nationale investeringsbank in hun verkiezingsprogramma's. Ook oud-bankier en oud-hoogleraar duurzame ontwikkeling Herman Wijffels pleit voor een dergelijke bank die de prikkel moet zijn om de energietransitie los te trekken en een duurzame voedseleconomie te creëren. Boerenkoepel LTO, werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB Nederland en adviseurs en advocaten denken dat enkele miljarden aan overheidsgeld €100 mrd aan private investeringen los kan maken die anders achterwege zouden blijven. Het CPB vindt die verwachting echter te hoog omdat het nou juist ontbreekt aan concrete initiatieven.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag