10 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Drie kwart van de 120.000 Vlaamse ouderen die in woonzorgcentra verblijven, heeft in twee jaar geen tandarts gezien. Uit onderzoek blijkt dat ruim 257.000 kwetsbare ouderen (in woonzorgcentra en thuiswonend) moeite hebben met het verzorgen van hun gebit en daardoor kampen met gezondheidsproblemen. De Vlaamse minister Jo Vandeurzen trekt €1 miljoen uit om de komende 4 jaar de mondhygiëne bij kwetsbare groepen te verbeteren. Desnoods komt de tandarts aan huis, klinkt het. In Nederland presenteerde minister Edith Schippers (VWS) vorig jaar een sectorbreed Plan van Aanpak voor mondzorg bij ouderen. Van een overheidsbijdrage is daarin geen sprake.

IJsmaker Ben & Jerry's, onderdeel van Unilever, draagt een nieuw ijsje op aan 'verliefde mensen in alle smaken'. "We dragen graag ons steentje bij aan een wereld waarin jongeren trots zijn op wie ze zijn, ongeacht van wie ze houden", zegt Laura van Geel, Social Mission Manager. Ben & Jerry's komt dit keer op voor lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders, queers, mensen met een intersekse conditie en aseksuelen (LHBTQIA), die zich ook in Nederland nog onveilig, ongemakkelijk of beschaamd kunnen voelen. "Iedereen kan iets doen om vooroordelen en haat te laten smelten", aldus Ben & Jerry's.

In de Britse media dook deze week 'blauw vlees' op. De Britse Spar-supermarkten riepen kipsandwiches met 'blauw vlees' terug. Onduidelijk werd wat het vlees blauw maakte en of het gevaarlijk was. We vroegen de FSA (de Britse NVWA) om toelichting. Een woordvoerder liet ons weten dat "de oorzaak van de blauwe verkleuring momenteel door de lokale autoriteiten onderzocht wordt. Totdat zij weten wat de oorzaak is, kunnen we niet vaststellen wat het risico bij consumptie voor mensen is. Dit is onderdeel van het onderzoek". Voedselveiligheid in de praktijk: bij twijfel neem je geen risico, ook al kan die blauwe kleur misschien geen kwaad.

Kleine foodproducenten profiteren van de "bijna maatschappelijke behoefte om industriële processen weer ambachtelijk te maken", schrijft ABN AMRO. De bank rapporteert dat het aantal bedrijven in de voedingsmiddelen en drankensector de afgelopen 5 jaar met 21% groeide naar 5.785. Kleine bedrijven, met minder dan 5 man personeel, groeiden 45%, naar 3.660. Het aantal bierbrouwers groeide zelfs 430%, naar 300. Alleen al in 2016 schreven zich 35 bierbrouwers en 138 foodtrucks in bij de Kamer van Koophandel. ABN AMRO verwacht dat er eind 2018 4.100 kleinschalige foodbedrijven zullen zijn. Essentieel voor een succesvolle food-start-up zijn een onderscheidend product en directe consumentenbenadering.

Tientallen modellen en enkele modellenbureaus hebben een open brief geschreven aan Amerikaanse modeontwerpers. In het verleden spraken heel wat mensen in en rond de modewereld zich uit over te magere modellen. De modellen zelf lieten zich niet horen. Tot nu. In de brief formuleren de modellen twee eisen. Ze willen dat modellen gezondheid en diversiteit vanaf de catwalk uitstralen. Rondingen, kleur, mannelijkheid, vrouwelijkheid en alles wat daartussen zit, moet vanaf de catwalk de samenleving inspireren, luidt de boodschap. Of de oproep gehoor zal vinden bij de ontwerpers zal blijken tijdens de New York Fashion Week.

De succesvolle Vlaamse bewustwordingscampagne ‘Dagen zonder vlees’ breidt uit met feestelijk foodfestival dat de actie inleidt: 'Dagen zonder vlees tafelt', op 25 en 26 februari in Antwerpen. De zesde editie van 'Dagen zonder Vlees' loopt vervolgens van 1 maart tot 15 april 2017. Tijdens de campagne eten de deelnemers (vorig jaar 90.000!) gedurende 40 dagen bewust minder vlees en vis om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Met het foodfestival wil de organisatie deelnemers achter hun computer en kookboek vandaan lokken en laten zien hoe leuk, lekker en simpel vegetarisch koken kan zijn. Er zijn lezingen, workshops en kookdemonstraties.

De Waalse politica Isabelle Stommen eet sinds 1 januari van dit jaar alleen Waalse producten. Ze brengt het Waalse beleid 'Acheter Wallon' - 'koop Waals', voor boer en milieu - in praktijk. Een 100% Waals dieet blijkt niet 'evident'. Er is bijvoorbeeld geen apart 'made in Wallonia'-label. Haar grootste probleem: weinig variatie. Stommen: "Ik ben helemaal uitgekeken op aardappelen, in al hun vormen. Ik snak ernaar om eens rijst te eten, of zalm of scampi's." Een onverwacht voordeel van haar Waalse boodschappentochten is dat Stommen nu veel beter weet wat er onder lokale bewoners leeft.

In 2020 moeten alle wetenschappelijke artikelen en met publieke middelen gefinancierde onderzoeksgegevens vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Dat is de ambitie van het Nationaal Plan Open Science. Onder Nederlands voorzitterschap sprak de EU af dat binnen Europa vrije toegang tot wetenschappelijke artikelen ('open access') de norm wordt, net als streven naar optimaal hergebruik van onderzoeksdata ('open science'). Het Nationaal Plan geeft aan hoe Nederland invulling geeft aan dit streven. 'Open Science' is minder vanzelfsprekend dan je zou denken: wetenschappelijke uitgevers verliezen hun verdienmodel. Wetenschappers vrezen status en erkenning te verliezen als zij niet meer in gesloten toptijdschriften zoals Nature publiceren.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

mts. ten Hove

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag