12 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66 stemt in met CETA, het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Canada. De intensieve veehouderij zal niet ontkomen aan negatieve gevolgen door het afsluiten van het handelsverdrag, zei minister Liliane Ploumen vandaag in de Tweede Kamer. Volgens haar heeft de agrarische sector als geheel baat bij het verdrag, maar zullen de intensieve varkens- en pluimveehouderij er een concurrentienadeel door ondervinden. "Daar hebben we ook nooit een geheim van gemaakt", zegt ze. Invoerquota voor varkensvlees en het gelijkschakelen van welzijnseisen moeten het nadeel compenseren. Pluimveeproducten komen in een uitzonderingspositie.

Dankzij de overname van SAB Miller heeft AB InBev 57% van de aandelen van Coca-Cola Beverages Africa in handen. Dit Afrikaanse bedrijf produceert, verpakt en distribueert de Coca-Cola-merken voor 12 (snelgroeiende) markten in Zuid- en Oost-Afrika. Een clausule in het contract met SAB Miller biedt het merk Coca-Cola de mogelijkheid om het meerderheidsbelang over te kopen. Die kans laat het bedrijf niet schieten. Volgens de frisdrankenreus heeft het alles te maken met de langetermijnstrategie. Dat AB InBev in Zuid-Amerika frisdranken bottelt voor concurrent PepsiCo speelt mogelijk ook mee, net als de geruchten dat AB InBev in de toekomst zal proberen Coca-Cola over te nemen.

De Italiaanse chefkok Antonio Carluccio, oprichter van de Italiaanse restaurantketen Carluccio’s, is van mening dat de Britten de bolognese-saus verpesten. “Voor een echte bolognese gebruik je olie, ui, rund- en varkensvlees. Dit bak je even op, dan voeg je tomaten, een beetje wijn, tomatenpuree toe en laat je het drie uur koken. Dat is het. Goede parmezaans erop en klaar is Kees,” aldus Carluccio. Bovendien hoort het met tagliatelle gegeten te worden, omdat de saus beter plakt aan platte pasta. Hij is dan ook niet te spreken over de Britse varianten, waar teveel kruiden aan toegevoegd worden en waar mensen het met spaghetti eten.

Kinderen tussen de 9 en 18 jaar eten 20% meer fruit dan 5 jaar geleden. Dit blijkt uit de eerste 2 onderzoeksjaren van de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016. Het onderzoek richt zich op wat 1- tot 79-jarige Nederlanders dagelijks eten en drinken. Meisjes zijn 23% meer fruit gaan eten en jongens 16%. Het Voedingscentrum adviseert kinderen vanaf 9 jaar om minstens 200 gram fruit per dag te eten. Gemiddeld krijgen jongens nu 94 gram fruit binnen en meisjes 115 gram. Waarom kinderen meer fruit zijn gaan eten is niet bekend. De eindresultaten zullen eind 2018 bekend zijn.

Jamin verkoopt vanaf nu behalve de traditionele chocoladeletters ook 3 Chinese karakters van chocolade. Hiermee kun je elkaar geluk, liefde, of voorspoed wensen. Met de Chinese symbolen richt Jamin zich niet alleen op Chinese Nederlanders, maar op iedereen die iets bijzonders wil geven. Veel consumenten zijn namelijk op zoek naar verrassende nieuwe vormen, smaken en kleuren. Foodlog vroeg Jamin of de letters ook via de voor de verkoop van Nederlandse producten in China ontwikkelde webshop 'Hollandbuy' te koop zullen zijn. Daar was de woordvoerder (nog) niet mee bekend.

In het Italiaanse restaurant in New York Enoteca Maria kun je eten zoals je oma het vroeger maakte - en nog steeds maakt. In de keuken van Enoteca Maria staat namelijk iedere avond een Italiaanse nonna achter het fornuis, samen met een grootmoeder met een andere culturele achtergrond. In totaal werken er nu 30 vrouwen in de keuken en één man, die alle pasta’s maakt. De formule werkt goed. Mensen uit New York en ver daarbuiten weten het restaurant te vinden. “Aan het eind van je dag, wil je gewoon bij je oma aanschuiven voor het eten,” verklaart eigenaar Jody Scaravella het succes.

Sinds deze week is het voor cafés, restaurants, supermarkten en andere voedselverkopers in Noord-Ierland verplicht om hun hygiënescore weer te geven. Het Food Hygiene Rating Scheme geeft op een schaal van 0 tot 5 aan hoe het hygiënisch een bedrijf werkt. Noord-Ierse foodbedrijven moeten hun score voortaan duidelijk zichtbaar maken, zodat klanten deze duidelijk kunnen zien voor ze het pand betreden. Alleen al de aankondiging van deze regel zorgde er voor dat het aandeel onvoldoendes in de periode van juli tot september daalde van 3% naar 2%.

ABN AMRO is bezorgd over de toekomst van de Nederlandse aardappelteelt, zegt Jan de Ruyter, sectormanager Plantaardige Sectoren en auteur van het rapport In de ban van de pieper, dat gisteren verscheen. “De aardappel is een kwetsbaar gewas dat gevoelig is voor ziekten. Maar de telers worden steeds meer beperkt in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In het buitenland krijgen de telers meer ‘groene’ middelen tot hun beschikking. Dat zet de Nederlandse teler op achterstand.” Volgens De Ruyter verdienen Nederlandse aardappeltelers niet genoeg om dergelijke middelen te ontwikkelen en toe te passen in de Nederlandse context.

Volgens food trend expert Liz Moskow is een van de trends voor 2017 dat chocoladedesserts niet alleen meer na de avondmaaltijd gegeten worden, maar de hele dag door. Zij verwacht dat chocoladetaart op het ontbijtmenu en de lunchkaart verschijnt. In een recente studie toonden onderzoekers aan dat pure chocola het abstract denken, geheugen en aandacht verbetert. Een andere studie suggereert dat chocola in de ochtend helpt bij afvallen. “Chocola bereidt je voor op de werkdag, dus er is geen betere tijd om het te eten dan bij het ontbijt", aldus Moskow.

Dat verwacht Rabobank, die een marktaandeel van ongeveer 80% in de sector heeft. Het gemiddelde melkveebedrijf zal 1,5 maal zo groot worden en 1,2 miljoen kg melk produceren. Dat voorspelt de bank in het brancherapport Cijfers & Trends. Nu telt Nederland nog een kleine 17.000 bedrijven met 1,6 miljoen koeien die samen ruim 13 miljard kg produceren bij een gemiddelde bedrijfsproductie van 800.000 kg melk. Dat aantal zal de komende jaren dalen naar 12.000 melkveebedrijven. Rabobank verwacht dat de melkproductie in Nederland – ook na de invoering van fosfaatrechten – zal stijgen naar 14 miljard kg.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag