12 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Onderzoekers van de universiteit van Iowa en de US Geological Survey ontdekten kleine hoeveelheden neonicotinoïden in kraanwater. In watermonsters van Amerikaans oppervlaktewater uit 2015 doken in ruim de helft van de monsters resten van neonicotinoïden op. De US Geological Survey onderzocht daarna samen met de University of Iowa leidingwater van tappunten in Iowa City en op de universiteit, schrijft Boerderij. De resultaten zijn gepubliceerd in de Environmental Science & Technology Letters.

Ongeveer een maand geleden lanceerde Voergroep Zuid, een veevoederspecialist uit Deurne, een app waarmee boeren het welzijn van hun leghennen via hun smartphone kunnen monitoren. Dat schrijft de Volkskrant. De app, die Pluimvee heet, moet helpen voorkomen dat kippen elkaar pikken en verwonden. Jarenlang bestond de remedie uit het verwijderen van de snavelpunt. Vanaf september volgend jaar is die ingreep verboden. De app zou boeren helpen stress onder hun leghennen te vermijden.

Wageningen University & Research opent vandaag in Bleiswijk een 'Chinese kas' op zonne-energie. De proefkas lijkt op de in China gebruikelijke kassen die verwarmd worden met zonlicht en de restwarmte opslaan in een dikke muur. De Bleiswijkse proefkas is voorzien van hoogwaardige technologie zoals ventilatie, substraatbedden en lichtdoorlatende isolatieschermen. Samen met een aantal bedrijven hoopt de WUR de nadelen van de Chinese kas (hoge luchtvochtigheid, hoge ziekte- en plaagdruk, bodemziekten) op te kunnen lossen. De onderzoekers zijn benieuwd naar het telen zonder gas en met temperatuurschommelingen. Ook uit China is al interesse getoond, schrijft universiteitsblad Resource.

Dat schrijft Boerderij. Sinds Albert Heijn vleeswaren verkoopt met het keurmerk van de Dierenbescherming wordt volgens Vion-topman Francis Kint 70% van het karkas van een Beter leven-varken verkocht als Beter leven-product. Voorheen werd slechts 30% van de Beter leven-varkens als een Beter Leven-product verkocht.

In de Don Paletto Ice Cream Shop in Mexico-stad kun je sinds kort een ijsje voor je hond kopen. Dat bericht de NOS. Voor mensen gemaakt ijs kan bij honden klachten veroorzaken; dit ijs is speciaal ontworpen voor honden en geeft geen klachten. De honden kunnen kiezen uit een bolletje pindakaas-, kip- of fruitijs. Wanneer je per ongeluk een likje neemt van het verkeerde ijsje dan is dit geen probleem. Het ontwikkelde ijs is ook voor mensen veilig om te eten.

Vanaf vandaag is in Taiwan het eten van katten- en hondenvlees strafbaar, meldt de Telegraph. Overtreders riskeren een boete tot 250.000 Taiwanese dollars (€7.700), plus 'shaming' door de overheid die hun namen en foto's openbaar kan maken. Slachten van gezelschapsdieren en de verkoop van vlees waren al verboden en krijgen met de nieuwe wet een hogere strafmaat. Taiwan is het eerste land in Azië dat expliciet het eten van honden en katten illegaal maakt.

In China dringt zakenbank HSBC aan op het faillissement van zuivelbedrijf Huishan, de joint-venture partner van FrieslandCampina. Investeerders zijn huiverig om extra geld in het bedrijf te steken. Het moederbedrijf verkeert in zodanige financiële moeilijkheden dat het zijn betalingen in natura - lees: melkpoeder - zou willen voldoen, schrijft het FD. FrieslandCampina zegt in het FD "de verhalen over leveranciers die betaald krijgen in melkpoeder niet te kennen".

Honest is een nieuwe biologische en caloriearme drank van Coca-Cola op basis van kruidenthee. Dat schrijft VoedingNU. De smaak is versterkt met natuurlijke fruitsappen en licht gezoet met biologische rietsuiker. Honest is verkrijgbaar de smaken: Citroen & Honing, Sinaasappel & Mango en Granaatappel & Bosbessen.

In de Leeuwarder Courant schreef Jantien de Boer over het verdwijnen van het Friese landschap onder druk van de opschalende veehouderij. Het werd een boek dat verscheen onder de titel Landschapspijn. Noorderbreedte beschrijft een bezoek van de schrijver en historicus Geert Mak aan Friesland. Mak steunt De Boers pijn en zegt: "Alsof er een torenflat aan de Herengracht is gebouwd, zo vervreemdend zijn de laatste veranderingen in het Friese weidelandschap. Wij willen controle terug over ons bestaan en over het landschap."

Het aantal kinderen tussen de 9 en 11 jaar met overgewicht daalt in JOGG-gemeente Den Bosch. Dit blijkt uit de screeningen van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Hart voor Brabant over de periode 2005-2016. Het percentage te zware kinderen daalde van 18 naar 15%. In absolute aantallen gaat het om een afname van 150 kinderen: van 898 naar 748 kinderen. Dat meldt JOGG, de publiek-private samenwerking tussen overheden en bedrijfsleven om het gewicht van kinderen omlaag te krijgen.

Sterren- en groentechef Niven Kunz is de aspergeambassadeur 2017. Tijdens de feestelijke opening van het nationale aspergeseizoen in Amsterdam kreeg hij de oorkonde en eerste bundel asperges overhandigd. Een symbolische eerste bundel, want de asperges zijn al even verkrijgbaar. De nationale opening richt zich op het grote publiek en is bedoeld om Nederland te laten weten dat het seizoen is begonnen en dat de asperges volop verkrijgbaar zijn. Nieuw onderdeel van de aspergecampagne van het Nederlands asperge centrum is dan ook het laten proeven van asperges aan voorbijgangers.

Melkveehouders, jongvee-opfokkers, vleesveehouders en houders van zeldzame veerassen spannen meerdere kort gedingen aan tegen het ministerie van Economische Zaken (EZ). Het gaat over de maatregelen die dit jaar de fosfaatproductie van rundvee moeten beperken, het zogenoemde fosfaatreductieplan. De veehouders eisen in meerdere kort gedingen dat het fosfaatreductieplan buiten werking wordt gesteld of dat zij niet onder de regeling vallen. In totaal zes procedures met 70 eisers staan vandaag en morgen op de rol. Dat meldt Boerderij, die spreekt van een 'bonte stoet veehouders' vanwege hun verschillen en onderlinge verschillende belangen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag