13 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Sportvissers in Denemarken zijn opgeroepen om 80.000 ontsnapte regenboogforellen te vangen. De forellen konden ontsnappen na een aanvaring van een vrachtschip met een viskwekerij. De ongeveer 3 kilo wegende forellen zijn zo'n €1,3 miljoen waard, de kwekerij wilde de vissen deze week verkopen. De vrees van biologen is dat de ontsnapte regenboogforellen het lokale ecosysteem verstoren. De kans bestaat dat de kweekvissen de eieren en jongeren van wilde zeeforel opeten. De zeeforel is juist net de inhammen ingezwommen om te paaien. Lokale milieudeskundigen roepen iedereen met een visuitrusting op om snel het water op te gaan.

Op 26 oktober opent in Gent het eerste baby-restaurant ‘Amélie+Moi’. Het is een initiatief van jonge moeder Stefanie Canu, die toen ze net bevallen was geen restaurants kon vinden waar ze met haar baby terecht kon. Het restaurant wil een toegankelijke en knusse plek creëren om te ontspannen en ervaringen uit te wisselen. Je kunt er lunchen en ontbijten en voor de baby’s zijn er papjes. Ook is er een indoorparking voor kinderwagens en zal Canu er kinderkleding en speelgoed verkopen. Moeders kunnen bovendien workshops volgen over voeding tijdens de zwangerschap en EHBO bij kinderen.

Staatssecretaris Van Dam (EZ) liet vandaag de Twee Kamer weten dat de Europese Commissie (EC) zijn plannen voor de melkveehouderij niet accepteert. Van Dam wilde de Nederlandse melkveehouderij door middel van fosfaatrechten binden aan Europese milieunormen. Dat mag niet volgens de Europese spelregels. Daarmee is zijn plan van de baan. Hij heeft een nieuw voorstel gedaan, dat echter uitwerking behoeft. De streep door het plan en de nieuwe voorstellen zorgen voor verdergaande onzekerheid. Bovendien kan Nederland zijn derogatie verliezen; in dat geval moeten boeren hun veestapel verder laten krimpen. Boeren en politici met sympathie voor het boerenbelang reageren teleurgesteld. Zowel Boerderij als Boerenbusiness brengen boeren het voor hen slechte nieuws.

‘s Werelds grootste vleesverwerker Tyson Foods maakte maandag bekend te investeren in Beyond Meat. Hiermee is het Amerikaanse Tyson Foods voor 5% eigenaar van het bedrijf dat vooral bekend is van de ‘Beyond Burger’, een veganistische burger die 'bloedt' van het bietensap. De vraag naar plantaardige vleesvervangers groeit wereldwijd en Tyson Foods hoopt zo ook de milieubewuste consument te bereiken. Ethan Brown, oprichter van Beyond Meat, zegt in een persbericht dat de investering van Tyson Foods de groeiende markt voor plantaardige eiwitten benadrukt. Samen met Tyson Foods hoopt hij de beschikbaarheid van plantaardige eiwitten voor consumenten uit te breiden.

Vanaf volgende week maandag verkopen Plus en COOP A2-melk. A2 melk komt van oudere koeienrassen - ‘oerkoeien’, zeggen de verkopers en de NOS - met een iets afwijkende DNA-opbouw waardoor ze melk leveren met aan andere eiwitstructuur. Het lichaam breekt eiwitten uit gangbare (A1) melk anders af dan eiwitten in A2 melk. A2 melk kan mensen die lactose-intolerant zijn van hun maag- of darmklachten afhelpen als ze melk drinken. De A2 melk is duurder dan reguliere melk omdat er aparte melktanks, tankwagens en ruimte in de melkfabriek voor nodig is. Mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor gewone melk, kiezen nu vaak voor soja- of geitenmelk.

Ruim 400 producten in Japan hebben toestemming een gezondheidsclaim te gebruiken sinds vorig jaar het ‘Foods with Function Claims’ (FFC) systeem in ging. Naast dit systeem, heeft Japan ook nog een strenger systeem: ‘Foods For Specified Health Uses’ (FOSHU). Het FOSHU systeem beperkt zich tot 14 gezondheidsvoordelen en er zijn klinische proeven nodig voordat de claims zijn toegestaan. Het FFC systeem geldt voor iedere mogelijke claim en literatuuronderzoek geldt als voldoende bewijs. Onder het FFC-systeem zijn 441 claims goedgekeurd in ruim een jaar. Onder het FOSHU-systeem mogen sinds 1991 1271 producten een gezondheidsclaim voeren.

De Franse taart- en gebak leverancier Mademoiselle Desserts heeft de Limburgse banketbakkerij Quality Pastries overgenomen. De banketbakkerij behoort tot de grote bakkerijen van tompoezen in Europa en produceert jaarlijks 75 miljoen gebakjes. Volgens managing director Jan-Martin Ridder is Quality Pastries ‘’toonaangevend in Europa’’. Het bedrijf was niet actief op zoek naar een koper, maar de overname past goed in de strategie van Mademoiselle Desserts, dat eerder al banketbakkerijen in het Verenigd Koninkrijk overnam. Door de overname hoopt Quality Pastries zijn marktpositie in Frankrijk uit te breiden met de klantenkring van Mademoiselle Desserts, waartoe grote supermarktketens als Carrefour en Intermarché behoren.

Deze week liet het Centraal Planbureau (CPB) weten 'niet veel te verwachten' van een Nationale Investeringsbank (NIB), omdat een publieke investeringsinstelling nauwelijks iets oplevert voor de economie. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt een 'diametraal ander standpunt' in te nemen, aldus het FD. "Volgens het PBL kan een nationale investeringsbank een nuttige rol vervullen bij de financiering van de overgang van fossiele brandstoffen naar een hernieuwbare energievoorziening" en kan een afzonderlijke instelling helpen wat volgens het Planbureau een witte vlek is: de financiering van de energietransitie. Oud-bankier Herman Wijffels is eveneens een warm pleitbezorger van een nieuwe NIB.

Dat zegt topman Werner Baumann in een interview met de Süddeutsche Zeitung. "We nemen Monsanto niet over om GMO-gewassen Europa in te krijgen", zei Baumann. De Bayer-topman is niet van plan het positieve imago van de farma-tak van Bayer te gebruiken om Monsanto's GMO-zaad en het glyfosaatmiddel Round-Up in de EU geaccepteerd te krijgen. “Als de politiek en maatschappij in Europa geen genetisch gemodificeerd zaad wil, accepteren we dat", citeert Boerderij. Bayer heeft de financiering van de $66 miljard kostende overname, de grootste door een Duits bedrijf ooit, inmiddels rond.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag