14 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Bij het Amsterdamse sterrenrestaurant Rijks staat deze Paasdagen de geitenbok op het menu. Chef-kok Joris Bijdendijk werpt zich op tot ambassadeur van het nauwelijks gegeten bokkenvlees. Jaarlijks worden er in Nederland 75.000 'overtollige' bokjes geboren. Ze geven geen melk en voor het vlees is geen markt. Doodzonde, vindt Bijdendijk, die het vlees omschrijft als 'lamsvlees de luxe'. Om het imago van bokkenvlees op te krikken, organiseert hij tijdens de Paasdagen - wanneer traditioneel lamsvlees wordt gegeten - een 'geitenbokkendiner'. Als het aan hem ligt, markeert Pasen voortaan de opening van het 'geitenbokkenseizoen', schrijft De Volkskrant.

In Japan heerst op het moment een ‘aardappelchips-crisis’. Dat meldt Bloomberg. Calbee, een Japanse aardappelchipsfabrikant, kondigde afgelopen maandag aan tijdelijk te stoppen met de verkoop van 15 soorten chips. Op veilingsite Yahoo Japan zijn al chips verkocht voor 1.250 yen ($12). Normaal gesproken kost zo’n zakje minder dan 200 yen. Een kleinere chipsproducent, Koike-ya, heeft ook tijdelijk de verkoop van 9 snackproducten stopgezet. Wanneer de aardappelchipsfabrikanten de verkoop hervatten is nog niet bekend. De oorzaak van de chipspaniek is een reeks cyclonen die de aardappeloogst in de regio Hokkaido hebben vernietigd.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. Aan verse producten gaven Belgen weliswaar 0,8% meer uit, maar met een voedingsinflatie van 2% betekent dat toch een daling in versaankopen. Belgische gezinnen gingen in 2016 gemiddeld 146 keer naar de winkel om groente en fruit te kopen. In 2008 was dat nog 185 keer. Ongeveer de helft van de boodschappentripjes gaat naar de gewone supermarkten, die hebben een marktaandeel van 46%. Het marktaandeel van harddiscounters Aldi en Lidl voor groente en fruitaankopen steeg met 0,6% tot 19,8%. Grote verliezers in dit geheel zijn de speciaalzaken, schrijft Vilt.

De overheid wil dat het chemiebedrijf Chemours stopt met het lozen van afvalwater met de stof GenX op de Merwede. De stof is al op diverse plaatsen in Zuid-Holland aangetroffen in het leidingwater, zo blijkt uit stukken in handen van het AD. Toxicologen noemen de stof gevaarlijk voor de volksgezondheid. Drinkwaterbedrijf Oasen spreekt van een 'wezenlijke dreiging' en Rijkswaterstaat vindt dat de kwaliteit van het drinkwater in het geding is. Het bedrijf zelf noemt de zorgen ‘prematuur’. Chemours wil de lozing hooguit halveren en vindt dat de provincie niet bevoegd is om strengere eisen te stellen.

Voor een bijzonder paasei kun je terecht bij Choccywoccydoodah. De in Groot-Brittannië gevestigde chocolaterie verkoopt misschien wel 's werelds chicste paaseieren, schrijft CNN. De chocolaterie staat bekend om zijn bizarre, extravagante creaties. De Paascollectie van dit jaar vormt geen uitzondering. Alleen al een bezoek aan de winkel is een belevenis, de grootste paascreatie weegt bijna 100 kilogram. Een mini-eitje kost je net geen €6; de grotere eieren beginnen vanaf ongeveer €30. De afstand vormt voor vele klanten geen probleem. Een 'buitenlandse Koninklijke Familie' zou gewoon de privé-jet sturen om hun favoriete lekkernijen op te halen.

Tijdens de presentatie van 'de kracht van zuivel' zei Roelof Joosten, CEO van FrieslandCampina, dat boerenkoepel LTO zijn melkveehouders door een regierol beter bij elkaar moet houden. Dat schrijft Boerderij. Joosten vindt dat de melkveehouderij 'suboptimaal' heeft gefunctioneerd na het vrijgegeven van de melkquota in de EU en de daardoor ontstane problemen in de Nederlandse melkveehouderij. Hij wijst daarvoor naar het optreden van LTO. Joosten verwacht veel van de nieuwe LTO-voorzitter Marc Calon en diens in gang gezette herstructurering van de boerenkoepel.

Dat blijkt uit vanmorgen bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de tiende maand op rij waarin het CBS een omzetstijging meet ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Februari liet een omzetstijging van 4,5% zien. Bij speciaalzaken bleef de stijging beperkt tot 1,5%.

De logistieke medewerkers in de distributiecentra van Jumbo mogen staken. Dat is de uitkomst van het kort geding dat gisteren diende voor de rechtbank in Utrecht over de vastgelopen cao-onderhandelingen tussen de supermarktketen en de vakbonden. De supermarktketen zegt al €500.000 schade te hebben geleden en wil verdere schade - en lege schappen tijdens de Paasdagen - voorkomen. Jumbo hield al rekening met de uitspraak, "gezien de sterke verankering van stakingsrecht in de Nederlandse wetgeving", aldus een woordvoerder. Volgens de vakbonden staakt inmiddels zo'n 10% van de logistieke medewerkers, meldt BNR.

Albert Heijn test vanaf deze week de Hiku, de slimme koelkastmagneet. De Hiku is een klein apparaatje met een microfoon en een barcodescanner, dat verbonden is met je thuisnetwerk. Je spreekt boodschappen in of scant de producten. Deze producten komen automatisch op het boodschappenlijstje in de Appie-app en AH.nl. De supermarkt nodigt 200 klanten uit om de Hiku gedurende twee maanden te testen, meldt Distrifood.

Cameratoezicht in Nederlandse slachthuizen moet verplicht worden, en niet een eigen keuze zijn van de slachterijen. Een motie van de Partij voor de Dieren, die dit stelt, is door de Tweede Kamer aangenomen. Dat meldt Trouw. De motie is het gevolg van wantoestanden in een Belgisch slachthuis.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag