16 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Vereniging van de Nederlandse Pluimvee Verwerkende Industrie (Nepluvi) wil inzicht in een rapport over de efficiëntie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De regering wil het geheim houden. Nepluvi heeft op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) een verzoek tot openbaarmaking ingediend omdat de kosten voor 1 fte NVWA-toezicht voor een bedrijf ruim €300.000 per jaar zouden bedragen "en daarmee substantieel hoger zijn dan in de omringende landen." Omdat volgens de Raad van State toezichtkosten op zijn minste ten dele uit algemene middelen moeten worden betaald en van een toezichthouder efficiënte controle mag worden verwacht, vindt Nepluvi dit WOB-verzoek terecht.

De grote Chinese internetretailer Alibaba breidt zijn activiteiten in Europa significant uit. Amazon, Google en Apple krijgen er daarmee een directe concurrent bij, schrijft het FD. Alibaba biedt Europese bedrijven een directe toegang tot de Chinese consument (via Tmall), clouddiensten en een eigen betaalsysteem, Alipay. Sinds dit voorjaar is de Nederlander Roland Palmer CEO van Alibaba Benelux. In het FD voorspelt hij dat de snelgroeiende clouddiensten een "echte groeiparel" zullen blijken. Verder denkt hij dat bedrijven én consumenten gevoelig zullen zijn voor de competitieve - lees: laaggeprijsde - dienstverlening van Alibaba. Het bedrijf stapt tevens in foodretail tussen Europa en China.

De Voedselbanken in Noord-Holland krijgen uit onverwachte hoek een donatie van 230 dozen met bananen. De bananen zijn de 'bijvangst' van een grote politieactie tegen drugssmokkel. In de oorspronkelijke zending uit Zuid-Amerika zat 1.800 kilo cocaïne verstopt. Na de arrestatie van de verdachten bleven de door de politie 'schoon' verklaarde bananen in een Medembliks pakhuis achter. De anonieme eigenaar zocht daarop contact met het Noord-Hollandse mediabedrijf NH, dat een kerstactie voert voor de voedselbanken. "We vinden het zelf ook een bijzonder verhaal. Toch iets positiefs wat door die drugsdeal tot stand komt’’, aldus Moïra van Sas van NH.

In 2015 recycleden Britten voor het eerst minder afval dan in het voorgaande jaar. In 2014 werd 44,8% gerecycled, in 2015 daalde dit naar 43,9%. Het land is terug op het niveau van voor 2012. Hierdoor beweegt - na Brexit - het Europese doel om in 2020 minimaal 50% van het huishoudelijk afval te recyclen uit het zicht in Groot-Brittanië. Wales laat een heel andere trend zien. Daar werd 61% van het afval gerecycled. Om het Britse gemiddelde weer omhoog te krijgen, vindt de in Engeland actieve Franse afvalverwerker Suez, moederbedrijf van het Nederlandse Sita, dat verpakkingsmateriaal belast moet worden.

Ikea breidt in 2017 zijn assortiment levensmiddelen verder uit met voorgekruide granenmixen voor de warme maaltijd, oplosmixen voor warme dranken en zeewierkaviaar. De granenmixen bevatten tarwe, haver, rogge en gerst die je kunt combineren met groenten, vis of vlees. De oplosmixen voor dranken zijn verkrijgbaar in de smaken rooibos & rozebottel, matcha (Japanse groene thee) & lingonberry en maté (Zuid-Amerikaanse thee) & framboos en hoef je alleen te mengen met water. De imitatiekaviaar is gemaakt op basis van zeewier. Deze nieuwe foodproducten moeten volgens Ikea passen bij ''het drukke en snelle leven van nu, voor thuis en onderweg''.

De Nederlandse bierbrouwer Heineken won donderdag de overnamestrijd rond 1.900 Britse kroegen. Via een overname in samenwerking met zakenpartner Patron Capital, neemt Heineken ongeveer 1.900 Britse pubs over van Punch Taverns. Heineken betaalt £305 miljoen (ongeveer €360 miljoen) voor de cafés en de schulden. Door deze aankoop wordt Heineken de op twee na grootste kroeguitbater van het Verenigd Koninkrijk. Heineken heeft al een eigen kroegdivisie in het land met 1.049 kroegen. De 1.900 nieuwe locaties zullen daarin geïntegreerd worden, meldt DeStandaard. De deal moet officieel nog goedgekeurd worden door toezichthouders.

Ingekorven vleermuizen blijken een 'cocktail' van 14 verschillende soorten pesticiden bij zich te dragen. Dat blijkt uit onderzoek door het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). De aangetroffen insecten-, schimmel en onkruidmiddelen zijn waarschijnlijk afkomstig uit de houten balken waar de vleermuizen aan hangen. Een ander deel krijgen de vleermuizen binnen met hun voedsel. In de onderzochte vleermuizen en vleermuizenmest troffen de onderzoekers zowel 'klassieke' middelen zoals DDT en permethrin (een houtverduurzamingsmiddel) aan, als neonicotinoïden en andere stoffen die nog niet eerder in vleermuizen gerapporteerd zijn. Het is onduidelijk of de middelen in deze concentratie schadelijk zijn voor de dieren.

Amerikanen die bij hun voedselbonnen (SNAPs) een educatief programma krijgen aangeboden, zijn beter in staat om hun eigen voedselzekerheid te vergroten. In de praktisch gerichte SNAP-Ed programma's leren mensen met lage inkomens in 4 tot 10 weken onder meer hun budget te beheren in relatie tot de nutriënten die ze binnenkrijgen door in de supermarkt etiketten en prijzen te vergelijken. Onderzoekers van Purdue University zijn verrast: “Wat één persoon in een huishouden leert, zorgt ervoor dat een gezin een jaar lang beter eet. Dat is een langduriger effect dan de ondersteuning met de bonnen die ze nu krijgen”.

De prijzen van cacao dalen flink. Op dit moment is de prijs 30% lager dan in 2015, wat al geen topjaar was. Consumenten zijn minder chocolade gaan eten; ze vinden dat er teveel suiker in zit. De oogsten zijn daarentegen juist goed. Veel cacao is afkomstig uit Ghana en Ivoorkust, waar op dit moment veel regen valt. Voor het eerst in 6 jaar zal er daarom nu een overschot cacao komen in plaats van een tekort, berekenden analisten van Citigroup. Dit zal de prijs van cacao mogelijk nog verder doen dalen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag