18 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Vanavond maakte het ministerie van EZ de details van het zogeheten fosfaatakkoord bekend. De Nederlandse zuivelketen hoopt de hoeveelheid fosfaat die via koeienmest in Nederland wordt geproduceerd in 2017 met 8,2 miljoen kilo te beperken. De maatregel is nodig om zoveel mogelijk koeien voor Nederland behouden en toch aan de EU-milieunormen te voldoen. Onderaan de streep betekent het plan dat het voer wordt aangepast en er 160.000-200.000 koeien moeten verdwijnen. Hun (vaak nieuwe) stallen blijven onafgeschreven en waardeloos achter. Voor het plan is €50 miljoen beschikbaar. Of de EU het plan zal accepteren is nog onzeker.

In Londen deelde de Children’s Food Campaign (CFC) gisteren tandenborstels uit bij de Coca-Cola Christmas Truck. Elk jaar maakt Coca-Cola in het feestdagenseizoen een tour met de rode Coca-Cola vrachtwagen. Kinderen kunnen door een winterlandschap lopen, op de foto met de vrachtwagen en krijgen een gratis blikje Coca-Cola. CFC vindt dat Coca-Cola de gezondheid van kinderen schaadt doordat het drankje tandbederf veroorzaakt en bijdraagt aan de ontwikkeling van obesitas en diabetes. Volgens CFC had Coca-Cola de ‘normale’ cola met suiker thuis moeten laten. De tandenborstels moeten die fout corrigeren. Weet echter dat ook het fosforzuur in alle types Cola voor tandbederf zorgt.

Ahold Delhaize en zijn toeleveranciers leefden in onmin over de lagere inkooprijzen die het retailconcern wilde afdwingen. De kortingen die het wilde afdwingen, leidden tot veel ophef. Inmiddels heeft het bedrijf met de meerderheid van zijn leveranciers een akkoord weten te sluiten. De door de fusie ontstane schaalvoordelen voor producenten, vormden een essentieel financieel motief voor de fusie. Tussen Nederland en België bestonden grote prijsverschillen, zegt CEO Dick Boer nu, "ik begreep dat gewoon niet.” Nu het misverstand van tafel is en dat zeer is gladgestreken, kan het het bedrijf "op individuele basis met leveranciers verder praten over 2017", aldus Boer.

Knack publiceert een uitstekende longread over vlees. Waarom eten we vlees? Is het lekker vinden aangeboren? Waarom vinden we het lekker? Hoeveel vlees kunnen we eten zonder de planeet al teveel geweld aan te doen? Op de vraag of we allemaal veganist moeten worden biedt het blad ook het antwoord van Hannah van Zanten, promovenda aan de WUR. 'We hoeven echt niet allemaal vegetariër of veganist te worden om de wereld te redden. Liever niet, zelfs.' Volgens haar zijn dieren een wezenlijk onderdeel van de landbouwkringloop. Let op: het gaat om hun uitwerpselen. Vlees is als het ware een bijproduct.

Het Limburgse bedrijf Isobionics zegt van 1 sinaasappel miljoenen liters sap te kunnen maken. Het bedrijf haalt de smaakstof valencene uit een sinaasappel en voegt natuurlijke stoffen als water, suiker en gist toe. Het proces dat volgt, zou gelijk zijn aan wat in de sinaasappel plaatsvindt. Omdat het de productiviteit van de natuurlijke processen sterk verbetert, zouden de kosten dalen met meer dan 50%. Volgens de CEO Toine Janssen van Isobionics gebruikt het bedrijf een natuurlijk proces, ook al klinkt het nogal technologisch. Het bedrijf wil ook sap van andere citrusvruchten technologisch ontwikkelen.

Duitse onderzoekers ontwikkelden een database met 390 boomsoorten: Citree. De database moet ervoor zorgen dat stadsplanners de goede boom op de juiste plek planten in stedelijk gebied. Volgens onderzoeker Juliane Vogt hebben stadsplanners 10 tot 15 soorten bomen die ze overal planten. Omdat er meer keuze is, is dat een gemiste kans voor de biodiversiteit. Ze hoopt dat stadsplanners Citree zullen gebruiken om zo voor meer biodiversiteit te zorgen. Op Citree kun je kenmerken selecteren waaraan de boom moet voldoen, variërend van hoogte tot kleur in de herfst, en in wat voor omgeving de boom moet kunnen leven.

Te veel alcohol tijdens de zwangerschap kan tot onherstelbare hersenschade leiden bij baby's. Professor Wojciechowski, kinderarts in het Universiteitsziekenhuis van Antwerpen (UZA) waarschuwt daarom tegen drinken tijdens de zwangerschap. Overmatig alcoholgebruik kan resulteren in het foetaal alcoholsyndroom (FAS), een ernstige aandoening die het kinderbrein voorgoed aantast. Het komt voor bij vrouwen die 7 tot 8 glazen alcohol per dag drinken tijdens hun zwangerschap. In de EU lijdt minder dan 1 op de 1.000 baby's aan FAS. Omdat milde hersenschade als gevolg van bescheiden prenataal alcoholgebruik bij ongeveer 1 op de 450 baby's voorkomt, raadt Wojciechowski alcohol tijdens de zwangerschap radicaal af.

Eind 2015 overleed voormalig universitair docent Humane Voeding Johanna Edema op 92-jarige leeftijd. Ze laat €2 miljoen na aan de Stichting Edema-Steernberg. 'Waarom eet een mens wat hij eet', dat vroeg Edema zich altijd al af. In haar tijd kreeg Edema nooit echt voet aan de grond, zegt emeritus hoogleraar Voeding en Gezondheid Frans Kok. Haar belangstelling voor de invloed van sociale omgevingsfactoren op eetgedrag botste op het overheersende natuurwetenschappelijke paradigma, aldus Kok. Het geld wordt onder meer gebruikt om vijf promovendi te betalen. "Uniek is dat nu een koppeling wordt gemaakt tussen de natuurwetenschappelijke en sociaalwetenschappelijke benadering", aldus Kok.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag