21 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De totale schade van de jongste hoogpathogene vogelgriep (H5N8) is bijna vier weken na de eerste uitbraak op 26 november circa €15 tot €20 miljoen. Dat schat Wageningen Economic Research, volgens Boerderij. In die berekeningen is rekening gehouden met zowel de directe bestrijdingskosten, als met schade door het wegvallen van exportmarkten voor broedeieren en pluimveevlees. Bovendien gelden er in de toezichtsgebieden rondom besmette bedrijven (10 kilometer zones) beperkende maatregelen voor pluimveebedrijven, waaronder het afwaarderen van broedeieren tot consumptie-ei, die de pluimveehouders daar geld kosten. De kosten zouden nog geruime tijd wekelijks zo'n €3 miljoen bedragen voor de sector als geheel.

Het gebruik van desinfecterende stoffen in de voedingsindustrie kan ertoe leiden dat hersenvliesontsteking minder goed te behandelen is. Uit onderzoek van het AMC blijkt dat hierdoor patiënten met hersenvliesontsteking veroorzaakt door de listeria-bacterie vaker komen te overlijden of met ernstige restverschijnselen herstellen. Het onderzoek is deze week online verschenen in het tijdschrift Clinical Microbiology and Infection. Dat meldt het AMC vandaag. De Gezondheidsraad maakte vandaag melding van het onderzoek in het rapport Zorgvuldiger omgaan met desinfectantia.

Supermarktketen Albert Heijn stijgt van de 9e plaats in 2015 naar de eerste dit jaar in het Kerstrapport van Foodmagazine en GfK. Jumbo, afgelopen 2 jaar winnaar van de Zomer- en Kerstrapporten, zakt terug naar de zevende plaats. In de rapportcijfers worden de prestatie van de formule, klantengroei en klantentrouw, en de waardering van de vaste klanten meegenomen. Supermarkten genieten een hogere waardering van hun klanten. De waardering steeg van 7,59 naar 7,63. Gemiddeld het meest bepalend voor de waardering van klanten zijn de aspecten 'aantrekkelijkheid van aanbiedingen' en 'lage prijzen', schrijft Distrifood.

In 2016 werd in Europa 77 miljoen liter prosecco gedronken, tegen 58 miljoen liter champagne. De proseccoverkopen stegen met 23% in volume. In waarde is de champagneverkoop met €1,4 miljard bijna twee keer zo groot als de proseccoverkoop met €789 miljoen, rekent marktonderzoeksbureau IRI voor. De Europese champagnemarkt groeide licht met 0,9%. In Nederland ontwikkelt de bubbelmarkt zich afwijkend. Het volume aan proseccoverkopen daalde bij ons met 19%. In Nederland kiezen we steeds vaker voor de Spaanse bubbel, cava. De cavaverkopen lieten een volumegroei van 19% zien.

Wetenschappers van de University of Bristol vonden het eerste bewijs dat jager-verzamelaars al planten kookten. Eerdere onderzoeken hadden al het belang van kookpotten voor de verwerking van dierlijke producten aangetoond. De wetenschappers onderzochten ongeglazuurde kookpotten uit de Libische Sahara uit de periode 8200-6400 voor het jaar 0. In het prehistorische aardewerk kwamen was- en olieresiduen voor. Gedetailleerd onderzoek van de moleculen toonde aan dat in de kookpotten verschillende soorten plantaardig voedsel waren verwerkt, waaronder granen, de groene delen van landplanten en zelfs waterplanten.

Maaltijdboxaanbieder HelloFresh heeft in een nieuwe financieringsronde €85 miljoen opgehaald. De kapitaalinjectie komt bovenop de €250 miljoen die HelloFresh eerder al binnen wist te halen. Het geld is afkomstig van de bestaande aandeelhouder Baillie-Gifford en een anonieme investeerder. Grootaandeelhouder Rocket Internet verwatert zijn belang van 56 naar 53%. HelloFresh zou nu zo'n €2 miljard waard zijn. Hoewel HelloFresh in omzet snel groeit (plus 121% in de eerste 9 maanden van dit jaar), steeg ook het negatieve bedrijfsresultaat (naar €71 miljoen). De beursgang van HelloFresh is uitgesteld. Net als maaltijdbezorgers, zijn maaltijdaanbieders vooral gericht op marktaandeel.

Terwijl baby’s behoorlijk eten volgens de Vlaamse voedingsaanbevelingen, verslechtert hun eetpatroon bij hun overgang naar peuter. Daarom start het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) een interactieve aanpak in kinderdagverblijven. Die moet ook zorgen voor het verankeren van bewegen in de routine van zelfs de allerjongste kinderen omdat daardoor de kans op overgewicht tegen wordt gegaan. "Hoewel baby's nog niet zelfstandig kunnen bewegen, is het belangrijk dat ook zij voldoende actief zijn, door bijvoorbeeld met hun benen fietsbewegingen te maken", zegt VIGeZ. Het instituut testte de aanpak al eerder met positief resultaat in 70 Vlaamse kinderdagverblijven.

Bovenop een hip winkelcentrum in Tel Aviv groeien maandelijks 10.000 kroppen sla en 17 soorten groenten en kruiden. Beneden, temidden van de 'fast-fashion' en fastfood zaken, zijn de op basis van hydroponics geteelde groenten te koop. Afrekenen kan via een onbemand kraampje. Oprichter Lavi Kushelevich bedacht het project 'Green in the City' om stadse millennials te winnen voor het telen van hun eigen voedsel, zonder dat ze daarvoor naar een kibboetz moeten verhuizen zoals hun voorgangers dat deden. Het Dizengoff-stadstuinbouwinitiatief bevat niet alleen 750 m2 grote kassen, maar ook vogelnesten, bijenkorven en een vleermuizenkelder.

De Nederlandse pluimveeverwerker Plukon, bekend van het merk Friki, neemt het Franse DUC over. Plukon verwerft voor een onbekend bedrag 97% van de aandelen en wil na het verkrijgen van de overige 3% DUC van de beurs halen. DUC slacht en verwerkt wekelijks 600.000 kippen en 30.000 kalkoenen op 4 productielocaties in Frankrijk. Plukon is de grootste kippenslachter van Nederland. De overname van DUC past in de retailstrategie van Plukon om "in Frankrijk als nationale producent verder uit te groeien", zegt Plukon-CEO Peter Poortinga in het FD. Frankrijk wordt de vierde thuismarkt van het concern, na Nederland, Duitsland en België.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag