Kort 23+24 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak. Je kunt ook, net zoals op Facebook, nu ook op Foodlog reageerders met een account oproepen. Dat doe je door hun naam in een reactie te tikken met het @teken daarvoor. Degene die je oproept, krijgt daar per mail melding van. Wil je naar een eerdere reactie verwijzen in de draad waarin je reageert, dan tik je op dezelfde manier # in, zonder spatie gevolgd door het nummer van die reactie.

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: 'flashback at the newsstand', Jason Tester Guerrilla Futures

De Wereldvoedselorganisatie FAO deed deze week een oproep tot internationale hulp om boeren in Syrië op hun land te houden en voedsel te laten produceren. Op 4 februari is er een internationale donor-conferentie in Londen waar steun gevraagd wordt voor humanitaire hulp in Syrië.

"Het conflict heeft de landbouwsector gedecimeerd, hetgeen een enorme impact heeft op de voedselvoorziening en markten. Op dit moment is de voedselzekerheid voor meer dan de helft van de nog in het land verblijvende Syriërs in het geding. Eén op de drie mensen kan zich geen basisvoedsel veroorloven", aldus FAO directeur-generaal José Graziano da Silva. De nationale productie is ingezakt, waardoor voedselprijzen de hoogte in zijn geschoten. De afgelopen anderhalf jaar is in sommige plaatsen de prijs voor tarwemeel en rijst met respectievelijk 300 en 650% gestegen.

Zonder een 'serious escalation' in fondsen ter ondersteuning van de Syrische landbouwactiviteiten zullen, zo waarschuwt Graziano da Silva, steeds meer boeren gedwongen zijn hun grond in de steek te laten. "Syrië moet zoveel mogelijk voedsel zelf produceren, want hulp alleen kan het land niet voeden". De grootste behoefte is aan zaden, kunstmest, veevoer en veterinaire middelen. In 2015 is de FAO er in geslaagd zo'n 1,5 miljoen met name rurale Syriërs te steunen. Het is van cruciaal belang dat de landbouwsector overeind blijft, benadrukt de FAO. Lokaal geproduceerd voedsel is en blijft vele malen goedkoper dan geïmporteerde hulpgoederen.

De succesvolle Belgische televisiekok Jeroen Meus opende vorig jaar een 'haute dog' restaurant in Leuven. Hij stak niet onder stoelen of banken dat hij zijn concept graag naar andere steden zou uitbreiden. De kogel is nu door de kerk: Meus maakte op Instagram bekend dat hij in Gent de tweede Würst gaat openen.

"Van alle steden die ik bezocht, is Gent de meest geschikte voor een nieuwe Würst", zegt Meus op HLN. "Ik voel me er heel erg op mijn gemak. Ze spreken er een tof taaltje en het is een alternatieve stad op een toffe manier."

Würst komt in Gent op de Nederkouter. De huidige uitbaters in de voorheen wat triestige straat zijn opgetogen. "Hij zal ongetwijfeld meer volk naar onze straat lokken. We zorgen er hier samen voor dat dit de leukste lunchstraat van de stad wordt. Jeroen is de kers op de taart", zegt een toekomstige collega. Het is de bedoeling dat Würst 2 deze zomer open gaat.

Investeren in een 'gezond gebouw' blijkt de productiviteit van medewerkers zodanig te verhogen dat de kosten van die maatregelen snel terugverdiend zijn. Werknemers betalen de inspanningen van hun werkgever om een gezonde werkomgeving te creëren dubbel en dwars terug in de vorm van een 'loyaliteits- en productiviteitsdividend', schrijft The Guardian.

Toen de grootste zorgverzekeraar van Australië een nieuw hoofdkantoor liet bouwen, was de opdracht duidelijk: het moest een van de gezondste gebouwen ter wereld worden. Dat is gelukt. Het kantoor kenmerkt zich door het gebruik van materialen die weinig tot geen luchtvervuilende vluchtige stoffen uitstoten, grote raampartijen en toegang tot de buitenlucht. Klassieke veroorzakers van 'sick building syndrome', zoals oplosmiddelen in schoonmaakmiddelen, schimmelsporen en ozon van kopieerapparaten zijn geminimaliseerd. Werknemers kunnen kiezen tussen flexplekken met zit-sta bureaus of andere werkomgevingen die in de plaats zijn gekomen van de lawaaiige en overvolle kantoorruimten die tot chronische stress leiden. Uiteraard zijn overal trappen die uitnodigen tot even bewegen en fysiek in plaats van virtueel samenwerken.

Recent aangepaste kantoorgebouwen in Melbourne bleken tot hogere productiviteit, lager ziekteverzuim, hogere typ-snelheden, minder hoofdpijn en zelfs minder bedrijfsongevallen te leiden. Werknemers van nu, vooral de jongere generaties, gaat het, meer nog dan om de work-life balans te liggen, om work-life integration.

In China is een nieuw voedselveiligheidsschandaal aan het licht gekomen. Bij 35 restaurants in heel China blijkt papaverpoeder als smaakmaker gebruikt te zijn. Vijf restaurants worden strafrechtelijk vervolgd, 30 andere worden nog nader onderzocht door de voedselveiligheidsautoriteiten, meldt New York Times. Ook een populaire restaurantketen in Beijing behoort tot de verdachten. De keten claimt zich niet bewust te zijn geweest het illegale poeder te hebben ingekocht.

Papaverpoeder wordt gemaakt van de gemalen vruchtdozen van papavers uit de opiumteelt. In het poeder zitten grotere hoeveelheden opiaten, zoals morfine en codeïne, dan in maanzaad dat bijvoorbeeld op broodjes of bagels gebruikt wordt. Het poeder is in China gemakkelijk verkrijgbaar en kost zo'n $60 per kilo. Over het algemeen wordt het gemengd met chili-olie en andere smaakgevers, waardoor het lastig te ontdekken is zonder laboratoriumonderzoek.

Of papaverpoeder klanten een merkbare 'high' bezorgt en of het verslavend werkt, is niet duidelijk.

Sinds enkele dagen woeden er hevige bosbranden in de belangrijkste wijnproducerende regio's van Zuid-Afrika. Verschillende wijngaarden zijn al verwoest, wineries zijn beschadigd door het vuur en de rook bedreigt de smaak van de druiven in het gebied, meldt Bloomberg.

In de Elgin-vallei, te midden van de Hottentots-Holland-bergketen, is naar schatting 2.800 hectare in vlammen opgegaan. Rond Simonsberg, tussen het befaamde Stellenbosch en Paarl in is bijna 3.000 hectare door het vuur bereikt, aldus De Tijd. Ter vergelijking: in Nederland is circa 300 hectare als wijngaard in gebruik. De vuurhaarden zijn nog steeds niet geheel onder controle. Door de hitte en de harde, droge wind laait het - vermoedelijk aangestoken - vuur snel op.

De impact van de branden is nog niet duidelijk. Duidelijk is dat een groot deel van de oogst van dit jaar als verloren mag worden beschouwd. De vraag is of de wijnstokken permanente schade hebben opgelopen.

Uber, de vernieuwende taxidienst, breidt zijn pilotversie van UberEats service verder uit. Tot op heden konden klanten via UberEats in een tiental steden een beperkt aantal gerechten bestellen voor de lunch. De gerechten werden verzorgd door trendy restaurants en werden binnen 10 minuten bezorgd. Binnenkort wordt het mogelijk uit de hele menukaart van tientallen lokale restaurants te kiezen, aldus Mashable.

De grootste maaltijdbezorger in de VS, GrubHub, zag na de aankondiging zijn beursprijs met 5% dalen. "Wij zien de bestaande databases van Uber met klanten en chauffeurs als mogelijk belangrijke voordelen ten opzichte van veel van de bestaande concurrenten in de maaltijdbezorgsector. De dichtheid van Ubers chauffeursnetwerk zou het bedrijf in staat kunnen stellen bestellingen sneller en efficiënter te bezorgen", zegt een analist.

Voor Uber past het initiatief binnen de bredere strategie die er op gericht is lucratieve nevenactiviteiten te vinden waarmee het bedrijf zich een vaste plek verovert in de dagelijkse behoeften van mensen. Tijdens de testperiode van UberEats bleek in ieder geval dat de service een 'jammer genoeg verslavende en soms kostbare optie is', schrijft Mashable. Klanten zijn er dol op. Dat rechtvaardigt de nu aangekondige uitrol. De nieuwe UberEats zal van 10u tot 22u beschikbaar zijn.

Dat concludeerden onderzoekers van de Spaanse Universiteit van Granada. Groentes gebakken in extra vergine olijfolie bevatten meer fenolen en antioxidanten, gelinkt aan een verlaagd risico op kanker en diabetes, dan groentes gekookt in water.

De onderzoekers kookten aardappel, tomaat, aubergine en pompoen voor 10 minuten in water of in een mix van olijfolie en water. Daarnaast frituurden en roerbakten zij deze 4 groentes in olijfolie. De antioxiderende werking van alle groenten steeg ten opzichte van vers. Frituren was hierin het meest effectief, gevolgd door roerbakken. Frituren verhoogde bovendien de totale hoeveelheid fenolen voor alle 4 de geteste groenten. De componenten verplaatsen zich tijdens het bakken van de olijfolie naar de groentes, waardoor de zogeheten ‘fenolfractie’ stijgt.

Onderzoeker Samaniego merkt op FoodNavigator wel op dat bakken in olie de energiedichtheid verhoogt door de grotere hoeveelheid vet.

Spanje is 's werelds grootste olijfolie-producent en de uitslagen van dit onderzoek zijn dan ook in het voordeel van de Spaanse olijfolie-industrie.

Een van de grootste nadelen bij online boodschappen doen is dat de consument het product niet kan bekijken en inspecteren. Uit een Global Connected Commerce-enquête van Nielsen blijkt dat 69% van de respondenten het belangrijk of zelfs zeer belangrijk vinden om zelf te kunnen vaststellen hoe vers een product is voor ze het kopen.

Twijfel over de versheid van het product is voor 64% een bezwaar van het online shoppen, meldt Foodholland.

Het is maar de vraag wat je in huis krijgt bij het online bestellen van je boodschappen. Volgens Patrick Dodd, president Global Retailer Vertical bij Nielsen, wil de consument groente en fruit bekijken, betasten en ruiken. Bij vlees, vis en gevogelte wil de consument zelf het beste stuk kiezen.

"Transparantie en voorlichting van de consument zijn noodzakelijk om de herkomst en de wijze van vervoer van seizoensartikelen en producten uit de regio aan te geven. En waarschijnlijk is niets zo belangrijk als de mond-tot-mondreclame door tevreden klanten, van persoon tot persoon of online via beoordelingen en sociale media", aldus Dodd. Andere manieren om de twijfel over versheid aan te pakken zijn het geven van garanties over de minimale houdbaarheid en speciale aanbiedingen voor producten met een kortere houdbaarheidsdatum.

Een neutrale verpakking, zonder etiketten en reclame-uitingen, leidt tot een hogere consumptie van ongezond eten. Dat is een verrassend nieuw inzicht, want neutrale verpakkingen van bijvoorbeeld sigaretten laten het omgekeerde zien.

In de eerste wetenschappelijke studie naar de effecten van neutrale verpakkingen voor snacks en snoep onderzocht een internationaal onderzoeksteam 3 vragen. De wetenschappers wilden weten of een neutrale verpakking de kans dat iemand een ongezond product koopt, verkleint. Idem voor de kans dat iemand er van eet. Tot slot wilden ze weten hoeveel mensen een neutraal verpakt product eten als daar 'vetarm' op staat.

In totaal 342 proefpersonen namen aan het onderzoek deel. Als de proefpersonen konden kiezen tussen een normale verpakking met M&M's of een neutrale, 'kochten' ze vaker de normale verpakking. Opvallender was het resultaat naar de daadwerkelijke consumptie. Mannelijke proefpersonen bleken aanmerkelijk meer M&M's te eten uit een neutrale verpakking dan uit de originele. Voor vrouwelijke proefpersonen bleek dat niet uit te maken. Stond op de neutrale verpakking wel de claim 'vetarm', dan bleken de vrouwelijke proefpersonen juist daarvan opvallend meer te eten.

Het lijkt er op dat een neutrale verpakking een averechts effect kan hebben. Een neutrale verpakking verlaagt weliswaar de koopimpuls, maar lijkt de consumptie van het ongezonde eten juist te verhogen. Volgens de onderzoekers leidt het "deactiveren van de marketing-elementen van een ongezonde snack mogelijk tot het uitschakelen van de remmingen die daarmee te associëren zijn". De wetenschappers zijn voorstander van nader onderzoek voordat er definitieve conclusies te trekken zijn.

Onderzoekers van het Centre for Advanced Electronics and Sensor van de Melbourne’s RMIT University hebben een slimme pil ontwikkeld die gassen in de darmen meet en zo helpt bij het maken voor een individu geschikte dieetkeuzes. Hoogleraar Kourosh Kalantar-zadah van Melbourne’s RMIT zegt dat onder meer darmkanker, het prikkelbare darmsyndroom en inflammatoire darmziekten gelieerd zijn aan darmgassen. Op dit moment doen MDL-artsen ademtesten om gassen uit de mond te meten om conclusies te trekken over de gassen in je verteringssysteem. Volgens Kalantar-zadah kunnen artsen betere diagnostiek verrichten wanneer de gassen gemeten worden waar ze geproduceerd zijn, in de darmen, met deze 'slimme pil'.

De onderzoekers denken dat hun slimme pil in de toekomst niet alleen gebruikt zal worden in de gezondheidzorg maar ook door gezondheidsbewuste consumenten zelf zodat zij hun dieet kunnen personaliseren. Wat je eet beïnvloedt de gasproductie in de darmen en omdat de slimme pil deze gassen meet kan de daaruit resulterende informatie bepalen welk dieet het beste bij jou als individu past. Hoogleraar Kalantar-zadah denkt dat in de toekomst zijn 'slimme pil' overal te koop zal zijn.
De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in de januari editie van DOI: Gastroenterology.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Huib Stam

Schrijft alleen nog over mooie dingen

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag