28 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Voedselwaakhond foodwatch organiseerde voor de zevende keer de 'Gouden Windei'-verkiezing. Meer dan 24.000 consumenten deden dit jaar mee aan de verkiezing van het meest misleidende product. Van hen koos 36% voor 'Healthy People Blauwe bosbes en framboos' als meest misleidend van de zeven genomineerde producten. Het winnende sap bevat vooral appel- en druivensap, 12% bosbes en 1% framboos. Het bevat meer suikers dan Coca-Cola. Op de tweede plaats (26% van de stemmen) eindigde energiedrankje Red Bull. 'Optimel Griekse stijl drinkyoghurt met honing walnootsmaak' werd derde. In dit drankje zit geen Griekse yoghurt, noch honing, noch walnoot.

Jamie Olivers eerste Christmas Cookbook bevat recepten voor een kerstlunch die neerkomt op maar liefst 7.000 kCal per persoon en zelfs bijna 10.000 als je restjes dezelfde dag nog opeet. Volgens de Britse National Health Service (NHS) en ons Voedingscentrum mogen vrouwen gemiddeld maximaal 2.000 kcal per dag binnenkrijgen en mannen 2.500 kcal. Het boek bevat recepten zoals kalkoen met bacon en salieboter (898 kcal per portie), kerstpudding (627 kcal) en spinazie met room, cheddar en havermout (347 kCal). Inmiddels zijn er al 8.000 exemplaren van het kookboek verkocht. Oliver heeft nog niet gereageerd op de vraag waarom zijn gerechten zo copieus zijn.

Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO wil de extractenbibliotheek van het Kenniscentrum Plantenstoffen onderzoeken op natuurlijke middelen die schimmelgroei en bederf bij de productie van voedsel kunnen helpen voorkomen. De bibliotheek bevat ruim 2.200 extracten van Nederlandse tuinbouwgewassen, die onder voorwaarden zijn toegelaten voor gebruik in de levensmiddelenindustrie. TNO voert het project uit als onderdeel van een internationaal consortium. Het onderzoek wordt gemotiveerd door de vraag naar natuurlijke bewaartechnieken. “Consumenten willen natuurlijke en gezonde voeding, op een duurzame wijze geproduceerd en voorzien van een schoon label. Dat leidt tot nieuwe uitdagingen voor het beheer van micro-organismen”, aldus Jasper Kieboom van TNO.

Middelbare scholen in België staken de verkoop van frisdrank en snoep. Dat hebben onderwijskoepels en De Federatie van de Belgische Voedingsindustrie (FEVIA) besloten na maanden onderhandelen op verzoek van Onderwijsminister Hilde Crevits. Op dit moment heeft 65% van de middelbare scholen nog frisdrankautomaten staan. Leveranciers zullen automaten met onder meer fruit en rijstwafels gaan aanbieden. Na het ondertekenen van een engagementsverklaring blijft de beslissing over het aanbieden van suikerrijke dranken en snoep wel bij de scholen liggen. ‘’Scholen die veel winst uit hun automaten halen, zullen wellicht het moeilijkst te overhalen zijn’’, zegt Loes Neven van het Vigez.

Goudse kaas heeft geen oorsprongsbescherming, maar is een type-aanduiding. Daarom kon de World Cheese Award voor de beste Gouda kaas door een Belgische kaasmaker worden gewonnen. Flandrien Oud is de winnaar in de categorie 'goudse kaas, jonger dan 1 jaar'. De Flandrien Grand Cru won bovendien in de categorie 'Goudse kaas, ouder dan 1 jaar'. Flandrien kazen worden pas sinds 2013 gemaakt door De Kazerij in Wervik. In totaal werden 3.021 kazen uit 31 landen beoordeeld. Uit de beste 66 kazen (Super Golds) werd de wereldkampioen 2016 gekozen: Kraftkar, een Noorse schimmelkaas. Alle winnaars zijn online te bekijken.

Het aantal mensen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen wegens ondervoeding is de afgelopen 10 jaar verdrievoudigd. Tien jaar geleden ging het nog om 65.048 mensen. Vijf jaar geleden was ondervoeding voor 128.361 mensen reden voor opname en vorig jaar was het aantal opgelopen tot 184.528. Bijna de helft hiervan was ouder dan 65. Dat blijkt uit cijfers van het Britse Department of Health. Ondervoeding is hiermee een belangrijke kostenpost voor de NHS, aangezien ieder bezet bed zo’n £400 per dag kost. Volgens critici is deze trend het resultaat van toenemende armoede, bezuinigingen op maaltijdbezorging voor ouderen en inadequate sociale ondersteuning.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag