03 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken hoorde vandaag van de Europese Commissie dat Nederlandse melkveehouders weer extra mest op akkers mogen brengen in 2017. Voorwaarde is dat ze de overschrijding van hun fosfaatproductie in 2017 maandelijks terugbrengen onder de normen die ze al in 2015 hadden overschreden. Vanmorgen meldde LTO dat de nieuwe regeling het dierenwelzijn onvoldoende kan waarborgen. De afspraken prikkelen boeren immers tot intensivering van de koehouderij door maximalisatie van de melkgift bij een minimale hoeveelheid fosfaat in het voer. Ook in 2018 is op die basis weer een derogatie te verwachten, denkt Van Dams ministerie.

Tijdens het eerste 'landbouwverkiezingsdebat' bracht SGP-landbouwwoordvoerder Elbert Dijkgraaf het er het beste vanaf, oordeelden de 150 aanwezige agrariërs. Dijkgraaf dankte zijn 'overwinning' aan zijn sterke oneliners. Tijdens het debat ging het onder meer over de vraag of er weer een echte minister voor landbouw of eten (over de naam kan immers getwist worden) moet komen. Vrijwel alle partijen (op SP na) zijn voor een dergelijk ministerie. Geen van de deelnemers (Jaco Geurts (CDA), Helma Lodders (VVD), Rien van der Velde (PvdA), Gerben Huisman (ChristenUnie), Frank Futselaar (SP), Tjeerd de Groot (D66) en Dijkgraaf) bleek de baan van minister te ambiëren.

Hoe neemt een bedrijf (millennials en gen z jeugd) voor zich in? Een 'persoonlijke en intieme' relatie werkt. Dat doet Unilever bijvoorbeeld in zijn Axe-deodorantreclames. In de campagne verruilt het bedrijf de stereotypische perfectie van een model voor een individuele realiteit. Zo weet Unilever een "waarachtige, eerlijke en authentieke" snaar te raken bij deze consumenten, die zelf willen uitmaken hoe zij bijdragen aan een betere wereld. McDonald's Nederland doet het precies eender met zijn merkcampagne-met-dat-orkest 'Always Open for Good Times'. Echte klanten vallen voor een meer dan levensechte beleving die voor een (glim)lach moet zorgen.

De provincie Torba, deel van het in de Stille Oceaan gelegen eilandenrijk Vanuatu, verbiedt de import van ongezond junkfood. Vanaf deze week krijgen toeristen alleen nog lokaal geteelde biologische gewassen, vis en zeevruchten geserveerd. De maatregel moet de gezondheid, het welzijn én het gewicht van zowel de bewoners als van de toeristen bevorderen. Waarom net als de buur-eilandenrijken in Oceanië dik worden van importrijst, noedels, snacks, snoep en blikvis eten als je zelf over volop vis, krab, schelpdieren, taro, yams, pawpaw en ananas beschikt? Torba streeft naar een importverbod op alle buitenlandse voedingsmiddelen binnen 2 jaar.

Overaanbod in melk zorgt ervoor dat zuivelverwerkers hun grondstof onder de kostprijs kunnen inkopen. De Franse zuivelgigant Danone wil daar niet langer misbruik van maken. Het bedrijf laat voortaan de productiekosten van melkveehouders meetellen in de aan hen uit te betalen melkprijs. Danone heeft met ruim 2.200 Franse melkveehouders een contract gesloten dat dit regelt. Ook het aanbod op de wereldwijde zuivelmarkt bepaalt mee bij de prijsstelling. Daarnaast is een bepaling opgenomen dat de hoeveelheid te leveren melk wordt afgestemd op de behoeften van Danone's afzonderlijke fabrieken. Danone zegt de wisselvalligheid van de melkprijs "wat te willen beperken."

Vanmorgen bracht Wakker Dier een door het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) opgesteld rapport naar buiten. Het rapport schetst de consequenties van het fosfaatreductieplan van het staatssecretaris Van Dam (EZ) voor de Nederlandse melkveehouderij. Het plan moet het milieu beschermen tegen de productie van teveel fosfaat. In boerentaal samengevat zegt het plan dat Van Dam 'de koe kapot melkt', door maximale productie toe te staan bij een minimale fosfaatuitstoot. In het Algemeen Dagblad erkent Kees Romijn van boerenkoepel LTO dit welzijnsprobleem. Hij zegt dat het rapport van Wakker Dier "genuanceerd" moet worden bekeken: duurzaamheid staat op gespannen voet met welzijn.

De Vogelbescherming Nederland vreest dat de daadwerkelijke oorzaken en verspreiding van vogelgriep onvoldoende goed worden onderzocht. Dat liet de organisatie weten aan staatssecretaris Van Dam. Volgens gangbare theorieën wordt pluimvee besmet door wilde trekvogels. Omdat niet ondenkbaar is dat juist pluimveestallen de griep versterken en in het wilde milieu brengen, dringt Vogelbescherming aan op beter onderzoek naar en inzicht in verspreiding en ontwikkeling van vogelgriepvirussen. De facto bestaat geen zekerheid over hun herkomst en evolutie. De staatssecretaris heeft nog niet geantwoord. De Vogelbescherming liet ons weten in het belang van wilde vogels en de gezondheid van mensen plausibeler inzicht te eisen.

Driekwart van de mensen met een voedselallergie mijdt regelmatig feestjes uit angst om ziek te worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Allergieplatform. Allergiepatiënten eten dan ook weinig ontspannen buiten de deur. Meer dan helft presteert minder op school of werk en heeft de afgelopen maand meer dan vijf nachten slecht geslapen. Ook blijken mensen met een voedselallergie zich minimaal één keer per maand ziek te moeten melden. Dat ligt aan dieetfouten, zegt Marloes Collins, directeur van het AllergiePlatform. Allergielijders zeggen veel onbegrip te ervaren van mensen die zich niet kunnen voorstellen hoe vervelend allergenen kunnen uitwerken.

De verplichte 'witte kassa' in de Belgische horeca kampt met technisch problemen. De horecasector moest er verplicht aan, maar is boos. Via de pers komt naar buitendat de overheid faalt. Naar schatting moeten 12.000 kassa's, de helft van de geïnstalleerde apparaten, vervangen worden,. Het geregistreerde kassasysteem is een jaar geleden ingevoerd om zwartwerk tegen te gaan. Zowel de invoering van de witte kassa als de controles op naleving kunnen op weinig sympathie rekenen. De Belgische ondernemersorganisatie NSZ wil de lopende controles opschorten en nagaan of horecazaken die inmiddels beboet zijn wellicht het slachtoffer zijn van de defecte regeringssoftware.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag