30 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In Duitsland halveerde het aantal melkveehouderijbedrijven van 139.000 in 2000 tot 71.300 in 2016. De Duitsers houden gezamenlijk 4,27 miljoen melkkoeien. Dat laten cijfers van het Duitse Bauernverband zien. Gemiddeld houdt een Duitse bedrijf 60 koeien per bedrijf; in 2000 waren dat er nog 30. Zesentwintig procent van de bedrijven heeft meer 100 koeien, maar houdt 74% van alle koeien. In Nederland daalde het aantal bedrijven in dezelfde periode met 28%. Bij ons hielden volgens het CBS in 2015 17.000 boeren 2,7 miljoen koeien. De cijfers suggereren dat de bedrijven met grotere aantallen dieren, waaronder meer Nederlandse, beter standhouden dan kleinere.

Nieuw-Zeeland is teleurgesteld over de streep die President Trump haalde door het Trans Pacific Partnership (TPP), het vrijhandelsverdrag van de VS met het Oosten van de vrije wereld. Nieuw-Zeeland heeft zijn productie ingericht op export. Die komt nu echter in gevaar. Als de VS zich terugtrekken uit het brede verdrag, valt het in zijn geheel in het water. Dat schaadt ook de vleesexporten van Nieuw-Zeeland naar Japan. Door de verkiezing van Trump, heeft het land heeft verkeerd gegokt. Japan en Australië hebben namelijk een bilateraal verdrag gesloten waardoor Australië 13% meer rundvlees naar Japan kon verkopen, terwijl Nieuw-Zeeland's export daalde met 11%.

De fusie van Ahold en Delhaize vertraagt omdat Ahold geen kopers kan vinden voor 8 Belgische Albert Heijn-winkels. De Belgische Mededingingsautoriteit stelde de verkoop van 8 van de 42 Albert Heijn-winkels in België als voorwaarde voor de fusie, "omdat de fusiegroep anders te machtig zou worden", schrijft De Standaard. De winkels staan nu een jaar te koop zonder zicht op vooruitgang. Volgens de Vlaamse retailkenner Gino van Ossel zijn er weinig gegadigden voor de koop. De concurrerende supermarktketens Carrefour en Colruyt zijn op korte termijn niet van plan nieuwe winkels te openen.

Verschillende Amerikaans bedrijven nemen tegenmaatregelen tegen president Trumps migratiedecreten. Zondag meldde Howard Schultz, CEO van Starbucks, dat hij de komende 5 jaar 10.000 vluchtelingen wil aannemen in 75 landen. Starbucks heeft wereldwijd ruim 25.000 vestigingen. Als Trump Obamacare helemaal afschaft, dan belooft Schultz zijn werknemers een ziektekostenverzekering. Ook Airbnb en Lyft springen in de bres voor de gestrande vluchtelingen en reizigers. Het wereldwijd opererende Airbnb biedt hen gratis onderdak. Deeltaxi-bedrijf Lyft, dat actief is in een Indiase en zelfs Chinese alliantie, doneerde $1 miljoen aan de American Civil Liberties Union, die Trumps migratiemaatregelen aanvecht voor het Amerikaanse gerecht.

Noord-Holland steekt €300.000 in onderzoek naar de economische kansen van zeewier voor de provincie. De provincie wil pilots en demonstratieprojecten opzetten in "zowel de luwte van de Waddenzee als de ruimte op de Noordzee", aldus het FD. Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Nioz) en Wageningen Marine Research (WMR) participeren in het onderzoek. In Scheveningen (Zuid-Holland) is sinds oktober al een 'zeewierderij' in bedrijf. Zeewier en algen zijn interessant als eiwit- en energie bron en als grondstoffenleveranciers voor uiteenlopende sectoren, van visserij tot farmacie.

Baby’s mogen al vanaf 4 maanden vast voedsel eten. Dat schrijft oud-hoogleraar voedingsleer Martijn Katan dit weekend in zijn NRC-column. Standaard luidt het advies kinderen pas na 6 maanden bij te voeden. Dat zou de kans op allergieën verkleinen. Uit studies blijkt volgens Katan juist het tegengestelde; kinderen die eerder in aanraking komen met pinda of ei ontwikkelen minder vaak een allergie. “Melk, tarwe en vis zijn nog onvoldoende onderzocht, maar het zou me verbazen als het daar anders ligt”, zegt een zelfverzekerde Katan. Australië hanteert de door Katan vanuit de krant aan Nederland geadviseerde regel al sinds mei 2016.

Artsenorganisatie British Medical Association raadt in een nieuwe richtlijn zijn medewerkers aan niet langer te spreken over 'aanstaande moeders' maar over 'zwangere personen', sneert de zondagseditie van de DailyMail. A Guide to Effective Communication: Inclusive Language In The Workplace is een interne richtlijn waarmee de BMA een werkomgeving wil creëren die niemand uitsluit en diversiteit bevordert. De toelichting bij het advies luidt: "De grote meerderheid van mensen die zwanger zijn geweest of bevallen zijn identificeren zichzelf als vrouw. Er zijn echter ook interseksuelen en transgenders die zwanger zouden kunnen worden." Volgens de BMA is het advies niet voor het arts-patiënt-contact bedoeld.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag