30 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat zeggen onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research in het AD. Na uitbraken die in 2014 de sector grotendeels lamlegden, werden dit jaar 9 bedrijven geruimd wegens hoogpathogene variant H5N8. In totaal werden 700.000 eenden en kippen vernietigd. De onderzoekers verwachten een structureel hoog risico dat samenvalt met de vogeltrek vanuit Azië. Ze verwachten dat het eveneens hoogpathogene H5N6 virus dat in Azië onder pluimvee heerst in 2017 en 2018 in Europa zal worden aangetroffen. Onderwijl vraagt de pluimveesector zich af of strengere hygiënemaatregelen haalbaar zijn en of het wel verstandig is nog pluimveehouderijbedrijven te tolereren in de buurt van waterrijk gebied.

Maaltijdleverancier Deliveroo wil in 2017 3 tot 4 keukens openen in België. Restaurants kunnen in deze keukens personeel inzetten om maaltijden te bereiden. Deliveroo wil zijn afzetgebied in België vergroten omdat het bedrijf alleen actief kan zijn in de grote steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent. Bestellingen moeten in 30 minuten bezorgd worden waardoor mensen uit de kleinere steden geen gebruik kunnen maken van Deliveroo. Met de opening van keukens in onder andere Anderlecht en Wilrijk wil Deliveroo hier verandering in brengen. Eerder dit jaar testte Deliveroo het effect van satelliet-keukens al in London.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken verwacht in januari overeenstemming te hebben met de Europese Commissie (EC) over zijn fosfaatreductieplan voor de Nederlandse melkveehouderij. Dat schrijft hij vandaag in een korte brief aan de Tweede Kamer. Om het fosfaatreductieplan van de zuivelsector zo snel mogelijk een wettelijke basis te geven bekijkt Van Dam de mogelijkheid om het plan te borgen via een ministeriële regeling op basis van de Landbouwwet. Aanvankelijk was sprake van een algemeen verbindend verklaring. Dat zou echter te lang duren, terwijl de EC een solide wettelijke regeling verlangt.

De Nederlandse levensmiddelenindustrie ziet zijn afzetprijzen stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). De afzetprijzen lagen in november 2016 3.9% hoger dan in dezelfde maand van 2015. In oktober werd zelfs een stijging van 4,6% geregistreerd. De gestegen prijzen zijn het gevolg van duurdere inkopen van agrarische grondstoffen die de industrie heeft kunnen doorberekenen aan afnemers. De producenten zijn goed gestemd. De meerderheid verwacht dat de orderportefeuille zich in de komende 3 maanden positief ontwikkeld. Dat meldt OoH op basis van de CBS-cijfers.

Een derde van de Franse oesters zou afkomstig zijn "uit laboratoria". De consument weet echter niet wanneer hij kweekoester of natuurlijke koopt. Dat schrijft Le Parisien. Oesterproducenten verenigd in de Association Ostréiculteur traditionnel zijn een petitie gestart voor een logo dat natuur- van kweekoesters onderscheidt. In 2001 zijn gemodificeerde oesters ontwikkeld en in productie genomen. De dieren hebben 3 chromosomen en zijn steriel zodat ze nooit 'melkig' worden. Ook groeien ze sneller. De traditionele oesterkwekers vinden dat de consument moet weten wat hij koopt. Omdat oesters 'wandelen' zouden de 'kunstmatige' oesters hun traditionele banken binnendringen.

Antiverspillingsinitiatief Instock daagt je uit 2017 te beginnen met de Instock Challenge. Niet 'gewoon' een maand lang niet drinken, zoals Dry January, maar een maand lang geen voedsel weggooien. "Instock helpt mensen daarbij met tips, leuke recepten en een portie extra motivatie", meldt het persbericht. Instock berekent dat als alle Nederlanders een maand lang thuis geen eten meer verspillen, in totaal zo'n 67 miljoen kilo eten ter waarde van €213 miljoen niet in de vuilnisbak belandt. Je kunt je eigen ervaringen delen via #instockchallenge of op de website en Facebookpagina van Instock.

Het Jaar van de Boon (IYP) sluit af met het nieuws dat de genetische databank van de cowpea gereed is. De cowpea, beter bekend als black-eyed peas of ogenboontjes, is vooral in West-Afrika een belangrijk stapelvoedsel en bron van eiwitten. Het bijzondere van deze bonensoort is dat hij zich kan aanpassen aan moeilijke groeiomstandigheden. Dankzij de nieuwe databank, waarin 6.000 cowpea-varianten zijn opgenomen, kan de juiste variant bij lokale omstandigheden worden gezocht. Om die reden zegt onderzoeksleider Tim Close dat de boon uit zou kunnen groeien "tot een voorbeeld van basic research die zich vertaalt in voedselzekerheid."

De zeearend die begin december in Friesland werd doodgeschoten, was besmet met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), meldt NieuweOogst. Het dier was in goede conditie en was niet verzwakt door het virus. Hoe de zeearend het virus heeft opgelopen, is niet bekend. Het is mogelijk dat de vogel een besmette prooi heeft gegeten. Van roofvogels bekend dat zij het vogelgriepvirus kunnen dragen. In Duitsland zijn al zeearenden met vogelgriep aangetroffen. De zeearend zal worden vernietigd, nu gebleken is dat de vogel met H5N8 is besmet.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag