31 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Yale-econoom William Nordhaus vond altijd dat beperkte maatregelen tegen CO2 uitstoot het verstandigst waren. De economie kan dan het geld verdienen om toekomstige negatieve ontwikkelingen tegen te gaan. Nordhaus blijkt in een recente publicatie van mening te zijn veranderd. Hij vindt inmiddels dat stricte maatregelen nodig zijn omdat de temperatuur op aarde veel sneller opwarmt dan het COP21 akkoord van Parijs toestaat. Zelfs het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) vraagt zulke stricte maatregelen niet, terwijl - zegt nieuwsbureau Bloomberg - plausibel is dat er iets fout gaat ook al hebben we de precieze bewijzen niet.

Nederlandse melkveehouders maken teveel melk. Om dat probleem te beteugelen, faalde de Nederlandse overheid aanvankelijk met de Melkveewet en aanvullende wetgeving. Inmiddels moet een zogeheten fosfaatreductieplan de zaak toch vlot trekken door koeien uit de roulatie te halen. Boerenkoepels en de regering hebben zich aan afspraken daarover verbonden. Alle boeren in Nederland moeten zich daaraan houden als bewindsman Van Dam die afspraken algemeen verbindend verklaart. De vooraanstaande landbouwjuristen Willem Bruil en Franca Damen wijzen er echter op dat die verbindendheid juridisch onhoudbaar lijkt. Dat betekent dat iedere boer vrij is te besluiten of hij koeien opdoekt of niet.

Portugal wil dat Portugese consumenten hun eigen boeren kunnen steunen. Daarom wil het land net als een aantal andere niet van agrarische export afhankelijke Europese landen, dat er een wettelijk verplicht label komt dat de oorsprong van zuivel op het etiket vermeldt. Nederland is doorgaans tegen dit soort vermeldingen omdat ons land met name op het gebied van dierlijke producten verreweg het grootste deel van zijn productie over de grens afzet. Daar verdringen ze boeren in andere landen mee. De regeringen van die landen (Italië, Frankrijk en een aantal Oost-Europese staten) verzetten zich en kiezen maatregelen zoals ook Portugal voorstelt.

Fietsmaaltijdenbezorger foodora breidt zijn diensten uit. Je kunt voortaan ook zelf je maaltijd afhalen bij het restaurant van je keuze. Zowel in de app als op de website kun je voortaan kiezen tussen 'bezorging' en 'pick-up'. Je kunt dus nu bijvoorbeeld zelfs onderweg naar huis een maaltijd oppiken bij een restaurant dat foodora vanwege de fietsafstand niet bij jou thuis aflevert. De app vertelt je het afhaaltijdstip en de route naar het restaurant. Bij afhalen vervallen het minimum ordertarief en de bezorgkosten.

Bestrijders van obesitas onder kinderen zien geen rol voor vaders. Dat constateren Australische onderzoekers op basis van een metastudie naar obesitas-interventies bij kinderen in de afgelopen 10 jaar. Als maar 1 ouder mocht meedoen, dan was dat in slechts 6% van de gevallen de vader. De onderzoekers denken dat de meeste programma's "bewust of onbewust" de moeder inschakelen en vergeten dat vooral vaders kinderen mee naar buiten nemen en voor beweging zorgen. Dat zijn belangrijke aspecten in afvalprogramma's. De onderzoekers willen verder met onderzoek dat het effect van betrokkenheid van vaders bij de gezondheidsopvoeding van het kind kwantificeert.

Dat meldt het jachtgenootschap van Nedersaksen. Sinds het midden van de 19e eeuw was de wolf in Duitsland uitgestorven. Na de val van de muur vonden wolven langzamerhand vanuit Polen de weg naar het westen terug. Inmiddels leven er in Duitsland zeker weer zo'n 500 wolven. In de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen verkeren nu naar schatting 90 wolven. Hun aantal groeit jaarlijks met 30%, zegt wolfopzichter Raoul Reding. Wolven zijn beschermd en mogen niet bejaagd worden. Dat zorgt met name bij schapenboeren voor angst en schadeclaims. Nederland is met een wolvenplan voorbereid op een eventuele wolvenkomst.

Net als in Nederland gaan ook in België supermarktketens maaltijdboxen verkopen. Super Colruyt experimenteert sinds kort met een afwijkend maaltijdbox-concept. Colruyt gaat niet thuisbezorgen, maar klanten kunnen de maaltijdbox samen met hun gewone boodschappen afhalen bij een Collect&Go afhaalpunt. De box is vooral gericht op gezinnen met kinderen. De klant zit niet vast aan een abonnement zoals bij HelloFresh. Momenteel testen 200 Colruyt-medewerkers de maaltijdbox eerst zelf om de kinderziekten van het concept op te sporen. Het is nog onduidelijk wanneer het concept beschikbaar komt voor klanten.

De belevingseconomie bedenkt exclusief genot. In Brussel kun je kreeft eten met champagne terwijl je er eerst in duikpak naartoe moet zwemmen in het nieuwe restaurant van Nemo33, het befaamde Brusselse duikcentrum. In "The pearl", een capsule in bolvorm 5 meter onder het wateroppervlakte, kunnen duikers genieten van een menu met kreeft, foie gras en als toegift fruitsla en een cupcake. Het kost €99 per persoon. Het genot is uitsluitend toegankelijk voor duikers met brevet omdat duikpaniek op zelfs 5 meter diepte al gevaarlijk zou zijn. De champagne heeft een schroefdop om de ramen van de capsule tegen knallende kurken te beschermen.

Verwijder de exoten uit een ecosysteem en de oorspronkelijke flora leeft spectaculair op. Onderzoek op de Seychellen bewijst dat. De onderzoekers vergeleken 8 geïsoleerde bergachtige bosgebiedjes met elkaar. Uit vier daarvan verwijderden ze alle exoten - 39.700 planten die oorspronkelijk niet in het gebied thuishoren. Na een half jaar bleken de geschoonde proefgebiedjes 17,4% meer bloemen en 22,9% meer visites van bestuivers (bijen, wespen, kevers, motten en vlinders) te tellen. Ook na een jaar telden ze in de herstelde ecosystemen met de oorspronkelijk flora nog steeds 22% meer bestuivers. Dat leidt tot een verbeterde voortplanting en meer kansen voor natuurherstel.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag