• Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Nederlandse wijnbouwers kunnen terugzien op een uitstekend wijnjaar 2016. De productie nam met 11% toe van 7.547 hectoliter in 2015 naar 8.374 hectoliter. Dat komt overeen met zo'n 1,1 miljoen flessen wijn. Twee derde hiervan is witte wijn, de rest rood. Mooi zonnig nazomerweer was gunstig voor de druivenoogst, zodat de wijn van 2016 ook kwalitatief veelbelovend is. Dat blijkt uit een inventarisatie door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In Nederland zijn er 134 commerciële wijngaarden met in totaal circa 240 hectare wijnbouw. Dat schrijft FoodHolland.

Milieuorganisatie Greenpeace eist een aanzienlijke aanscherping van het dierenwelzijnsniveau in de Duitse varkenshouderij, schrijft Boerderij. In een door Greenpeace Duitsland opgesteld juridisch rapport meent de organisatie dat bestaande regelgeving in strijd is met de wet op de dierenbescherming en tevens indruist tegen de grondwet van de Bondsrepubliek. Greenpeace dreigt met nadere juridische stappen tegen de regering als landbouwminister Christian Schmidt weigert in te gaan op de eisen. De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN kan de conclusies van de juristen die het rapport voor Greenpeace opstelden niet volgen. Ook het Bauernverband (DBV) en Schmidt zeggen niets met het rapport te kunnen.

Bijna 25% van het Amerikaanse kraanwater bevat lood, nitraten, arseen of andere verontreiniging, of is onvoldoende gecontroleerd waardoor bewoners er niet zeker van kunnen zijn dat ze hun kraanwater veilig kunnen drinken. Dat meldt de New York Times op basis van een rapport van de Natural Resources Defense Council. Deze problematiek is niet nieuw en al vele malen onderzocht en gemeld. Aanpakken van het probleem van de verouderde drinkwaterstructuur is echter 'niet sexy' en bovendien kostbaar. Dat heeft ook tot gevolg dat zeker 1,2 miljoen Amerikaanse kinderen teveel lood binnenkrijgen via oude waterleidingen. Omdat testen op verhoogde loodgehaltes in het bloed niet verplicht is, blijft dat bij 70% onbekend en dus onbehandeld. Dat meldt Vox, op basis van een rapport van het Public Health Institute California.

Onderzoekers van het Salk Institute in San Diego ontdekten dat een nooit op de markt gekomen experimenteel hartmedicijnmedicijn het uithoudingsvermogen van muizen 70% verhoogt, zonder dat ze zich daarvoor lichamelijk in hoeven te spannen. Muizen die het middel GW501516 kregen hielden het 270 minuten vol in een loopwiel voor ze uitgeput waren. De controlemuizen die geen GW501516 kregen, zakten al na 160 minuten door hun poten. De onderzoekers vermoeden dat hun 'doping' inspeelt op de eiwitten en enzymen die de omschakeling van suiker- naar vetverbranding sturen. Maar hoe het precies werkt, is nog lang niet duidelijk, schrijft De Standaard.

In 2012 vestigde zich voor het eerst in 200 jaar weer een wolf in Denemarken, nadat wolven door intensieve bejaging uit het land verdreven waren. De lone wolf heeft inmiddels gezelschap gekregen van een roedel, inclusief een vrouwtje. Dat blijkt uit camerabeelden en waarneming door het Natuurhistorisch museum, meldt NPR. De verwachting is dat de wolven zich dit jaar of volgend jaar gaan voortplanten. Volgens deskundigen is het niet moeilijk een wolvenroedel te beheren, maar is het managen van het beeld dat de Denen van wolven hebben een groter probleem. Nederland bereidt zich sinds een paar jaar voor op de komst van de wolf met een wolvenplan.

FrieslandCampina zet, bij wijze van proef, momenteel Friso-babymelkpoeder op de vrachttrein naar China. Dat meldt Boerderij. De eerste resultaten van de proef zijn zeer positief. Treintransport blijkt goedkoper en vooral veel sneller: het scheelt tot wel 40 dagen reistijd. Een nadeel is dat het aantal containers dat per trein naar China kan beperkt is. FrieslandCampina geeft aan per product en bestemming te kijken naar de meest efficiënte transportwijze. Transport per trein moet worden gezien als aanvulling, niet als vervanging van transport per schip.

Uit de EU stappen zonder nieuwe handelsovereenkomsten raakt 97% van de Britse voedingsmiddelenexport. Dat blijkt uit een rapport van het Britse House of Lords, schrijft The Guardian. Veel grondstoffen, zoals melk of meel, gaan meerdere malen de grens over voordat ze als eindproduct in de schappen liggen. "Het idee dat daar over en weer handelstarieven voor gelden is angstaanjagend", zegt de voorzitter van de Food and Drink Federation.
Boeren zouden zelfs vier keer 'gepakt' worden, doordat ze niet langer GLB-subsidies krijgen, de toegang tot de EU-markt en arbeiders uit de EU kwijtraken en niet langer bescherming genieten tegen goedkope importen van buiten de EU.

Levola, de producent van Heks'nkaas, probeert al jaren het auteursrecht op de smaak van zijn product te verwerven. Nu heeft de kaasmaker eindelijk een rechtbank zo ver gekregen dat deze daadwerkelijk aan het proeven is geslagen. De rechtbank in Den Haag proefde Magic Cheese naast Heks'enkaas. Helaas voor Levola concludeerde de rechtbank dat de smaak "niet 'verrassend' genoeg was om auteursrecht te verdienen", meldt de NOS. Toch is Levola tevreden. "Het is al heel vooruitstrevend dat de rechter ging proeven. Dit is pas het begin. [..] We gaan door naar de Hoge Raad of misschien zelfs het Europees Hof", zegt advocaat Sven Klos.

In de VS blijkt een bloeiende zwarte markt voor oud frituurvet te bestaan. Bij steeds meer Amerikaanse restaurants wordt gebruikt frituurvet gestolen uit hun afgesloten vettanks, schrijft Bloomberg. Jaarlijks tappen criminelen voor zo'n $75 miljoen oud vet af. In de VS is de prijs voor biobrandstof fors gestegen en verplicht de overheid een toenemend gebruik van hernieuwbare brandstoffen. Afgewerkte frituurvetten krijgen daardoor waarde - en aantrekkingskracht voor criminelen - omdat ze om te zetten zijn in biodiesel. Vorig jaar werd in de VS 640 miljoen kilo frietvet omgezet in biofuel.

Te dunne modellen op de catwalk zorgen voor verkeerde lichaamsidealen. Uit een studie gepubliceerd in Journal of Eating Disorders blijkt dat ook in winkels gebruikte paspoppen over het algemeen veel te dun zijn. Ook dit zorgt voor een vertekend ideaalbeeld. De gemiddelde vrouwelijke paspop zou representatief zijn voor een vrouw met ernstig ondergewicht. Mannelijke paspoppen zijn significant groter dan vrouwelijke. Van de mannenpoppen toont slechts een klein deel ondergewicht. Overigens zijn dikke paspoppen ook niet aan te raden, omdat die overgewicht juist normaliseren.

Op Nederlandse melkveebedrijven is in 2015 de kalversterfte gemiddeld 13,3% voor kalveren vanaf 3 dagen tot een jaar. Kalveren die sterven rondom de geboorte worden hierin niet meegerekend. Het sterftepercentage ligt al jaren boven de 10% en blijkt zelfs langzaam te stijgen. De meerderheid sterft binnen 21 dagen. Dat schrijven dieronderzoekers van de WUR. Ze vinden het reden voor "een hernieuwde blik op management- en huisvestingssystemen en voeding voor jonge kalveren." Daarmee ligt de discussie over het scheiden van koe en kalf weer grotendeels open. Onlangs gaf de NRC zijn zegen aan die scheiding door middel van een fact check. Foodlog plaatste daar kanttekeningen bij.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Word nu betalend lid!

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, zonder storende advertenties, én je steunt Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Karel van der Velden

Diervoeding met focus op circulaire grondstoffen

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag