06 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het Vlaamse bedrijf Petersime levert eibroedmachines voor bijna 50% van de wereldwijde markt voor slachtkuikens. Eén broedmachine broedt 130.000 eieren precies tegelijk uit. Het bedrijf levert niet alleen broedmachines. Het voorziet de grootste boerderijen ter wereld tevens van noodstroomgeneratoren, onderhoudt de installaties en regelt elektra- en wateraanleg en zorgt voor de gespecialiseerde klimaatregelingssystemen die de eieren gelijktijdig laten uitkomen. Twee derde van de groei komt uit Azië. Het bedrijf werkt samen met de Katholieke Universiteit Leuven om de broedmachines energiezuiniger te maken en het broedproces en dierenwelzijn te verbeteren.

Onder het motto Some eat to live, we live to eat lanceerde Amazon afgelopen week de Wickedly Prime-lijn. De lijn richt zich op 'foodies' en biedt in eerste instantie verschillende natuurlijke snackproducten. De verwachting is dat Amazon het assortiment snel uitbreidt met andere voedingsproducten en dranken. Door analisten wordt de lancering van het nieuwe huismerk onthaald als een belangrijke nieuwe stap voor de retailer, schrijft RetailDetail. Voor het eerst prijkt de bekende 'Amazon smile' in het logo van Amazon huismerkproduct. Wickedly Prime is exclusief verkrijgbaar voor Amazon Prime leden.

De maaltijdbezorgdienst UberEats, biergigant AB InBev en nachtwinkelketen White Night slaan de handen ineen om bier thuis te kunnen bezorgen. Dat bevestigde Stéphane Ficaja, directeur van UberEats, aan DeTijd. Met de Uber-app kunnen consumenten een bestelling plaatsen bij White Night. Koeriers van UberEats brengen het bier dan per scooter bij de consument thuis. In eerste instantie is de bierbezorgdienst alleen toegankelijk voor Brusselaars. Voor de proef zijn vijf vestigingen van de nachtwinkelketen in Brussel geselecteerd. Met de nieuwe bierdienst wil UberEats zich profileren ten opzichte van de grote Britse concurrent Deliveroo.

Kinderen die op jonge leeftijd kleine slokjes alcohol van hun ouders krijgen, lopen meer kans om in hun tienerjaren hele glazen te drinken. Dat blijkt uit onderzoek dat tussen 2010 tot 2014 onder 1.927 jongeren op basisscholen (groep 7) in Sydney, Perth en Hobart werd uitgevoerd. Kinderen die alcohol krijgen van broers, zussen of vrienden, hebben 3 keer zoveel kans om op latere leeftijd te gaan binge drinken. De onderzoekers raden aan kinderen in het geheel geen alcohol te laten proeven.

Samenwerkingsverband 'Gezonde Start' ontwikkelt met steun van het Ministerie van Economische Zaken een maaltijdbox voor zwangeren. De box bevat een menu voor 9 maanden met voldoende groente en fruit. De subsidie is verstrekt om te onderzoeken of gepersonaliseerde voeding leidt tot een hogere consumptie van groente en fruit. Volgens Linda Rentes, verloskundige en mede-initiatiefneemster, is het belangrijk dat de nadruk ligt op het begeleiden van zwangeren bij hun voedselkeuze omdat ze daar onzeker over zijn. Experts en onderzoekers zullen de komende maanden de hoeveelheid groente en fruit afstemmen op de vrouwen, testen en kijken naar de feedback van de deelnemers.

U.S.News & World Report publiceerde zijn jaarlijkse ranglijsten van de 38 beste diëten, gerangschikt in verschillende categorieën. Artsen, diëtisten en gezondheidsprofessionals bekroonden opnieuw het Weight Watchers dieet als 'beste dieet om af te vallen'. Opvallend is de opkomst van het Eco-Atkins dieet (in de categorie: snelst afvallen). Bij deze plantaardige variant op het Atkins-dieet haal je 31% van je dagelijkse calorieën uit planteneiwitten, 43% uit plantaardige vetten en 26% uit koolhydraten. Overall-topper is opnieuw het DASH-dieet, gevolgd door het mediterrane dieet. Het Paleo-dieet staat op de 36e plaats, omdat het moeilijk vol te houden zou zijn.

Het nieuwe 5-jaren 'land management plan' van de Chinese overheid voorziet in het in productie nemen van 1,3 miljoen hectare extra landbouwgrond. Daarmee zet de overheid een 'inhaaloperatie' in om de voedselvoorziening van de eigen bevolking veilig te stellen. Volgens het ministerie van grond en grondstoffen is het land sinds 2003 2 miljoen hectare landbouwgrond kwijtgeraakt aan verstedelijking en natuurrampen. In 10 provincies, onder meer rondom Beijing, nam het landbouwareaal met 90% af. De stijgende welvaart en daarmee samenhangende verandering in het voedingspatroon nopen tot de koerswijziging. China's landbouwareaal beslaat momenteel 124,3 miljoen hectare en nog eens 100 miljoen hectare voor de veehouderij.

In Frankrijk heeft het ministerie van Landbouw besloten 1 miljoen vrijloop eenden en ganzen preventief te ruimen. Het gaat om de eenden in 43 gemeenten in de departementen Gers, Les Landes en Hautes-Pyrénées. Bedrijven die hun eenden binnen houden, die de hele productieketen (van foie gras) in eigen hand hebben en bedrijven met kippen, kalkoenen of parelhoenders zullen niet geruimd worden. Na de ruimingen, noodzakelijk vanwege het zich snel verspreidende vogelgriepvirus H5N8, volgt een periode van ontsmetting. De Franse staat neemt de kosten van de ruimingen voor haar rekening. Zodra de situatie gestabiliseerd is zullen de voorwaarden voor een schadevergoeding vastgesteld worden.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag