06 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Unilever sluit 'Vlaardingen', waar menige Unilever-innovatie werd geboren. Van Becel tot soepen, spreads en Knorr-bouillon zagen het leven in het R&D-centrum van Unilever in Vlaardingen. In 2019 valt het doek. Dan concentreert Unilever alle food-innovatie in Wageningen om daar in de buurt van de Wageningse landbouw- en verwerkersuniversiteit op te gaan in de grote publiek private samenwerking die het ministerie van EZ nastreeft in het wetenschappelijk bedrijf op het gebied van voedsel. De vakbonden protesteren. Onderzoekers die werkten aan de zeepproducten van Unilever moeten kiezen tussen verplaatsing naar Wageningen of Engeland. Dat meldt het FD.

Tegenstrijdige cijfers van het Recycling Netwerk en het Afvalfonds Verpakkingen zaaien twijfel over de effectiviteit van Plastic Heroes, het systeem voor de inzameling van plastic afval. Recycling Netwerk schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het Plastic Heroes-systeem "bedroevend slecht" werkt en slechts 19% van het plastic afval recyclet. Volgens de organisatie is statiegeld - ook op kleine flesjes - een betere oplossing. Het Afval Fonds snapt niet waar de cijfers van het Recycling Netwerk vandaan komen. Hun cijfers laten juist zien dat Nederlanders in 2015 51% van het plastic verpakkingsmateriaal recycleden en dat dit percentage snel toeneemt.

Vlaamse kinderen denken wekelijks aan diëten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent onder 200 Vlaamse basisschoolkinderen. Ook al heeft de meerderheid van de kinderen geen overgewicht, toch maakt 12 tot 13% van de Vlaamse kinderen zich minstens één keer per week zorgen over hun eten, gewicht, of uiterlijk. Het verschil tussen kinderen die willen diëten en obese kinderen, noemen onderzoekers 'een verontrustende tendens'. Kinderen jonger dan 12 jaar vertonen volgens hen al symptomen van een eetstoornis. An van de Putte van Eetexpert, zegt in De Morgen dat dit komt doordat kinderen hun lichaam vergelijken met die van rolmodellen.

Dit weekend voerde The Ocean Cleanup van Boyan Slat de eerste verkenningsvluchten uit over de 'Great Pacific Garbage Patch', een van de grootste drijvende vuilnisbelten gelegen tussen Hawaï en Californië. De grote hoeveelheid plastic afval was ook voor het team een verrassing. "We openden de deur van ons vliegtuig en zagen overal afval", aldus Slat. In amper 3 uur vliegen spotte het team meer dan 1.000 grote stukken plastic, een "tikkende tijdbom". The Ocean Cleanup wil in 2020 de hoeveelheid plastic afval halveren. In juni lanceerde Slat een pilotversie van zijn opruiminstallatie in de Noordzee.

Bij 17% van de ambachtelijke ijssalons constateerde de NVWA overtredingen van de hygiëne-eisen. Dit seizoen inspecteerde de NVWA 218 ijssalons op naleving van de hygiënecode voor de ijsbereiding. De meeste geconstateerde fouten waren 'procesfouten' tijdens de bereiding, het bewaren of presenteren van het ijs. Daarnaast bleek het schoonhouden van de bereidingsruimte en bestek regelmatig een probleem. In enkele gevallen troffen de inspecteurs muizenkeutels of vliegen aan zonder dat ondernemers daar iets tegen deden. Van de 37 overtredingen waren er zes ernstig. In 1 geval bevatte het ijs te veel ziekmakende micro-organismen. Alle overtreders kregen een boete of schriftelijke waarschuwing.

De Partij voor de Dieren in Rotterdam zet voorlopig even een streep door de plannen voor de drijvende melkveehouderij in de Merwedehaven. Gemeenteraadslid Ruud van de Velden kreeg de gemeenteraad zover dat er eerst onafhankelijk onderzoek gedaan wordt of koeien zeeziek kunnen worden door de deining. Op de 'floating farm', de eerste ter wereld, komen 40 melkkoeien en 6.000 kippen. De bouw zou in november beginnen. De resultaten van het onderzoek zullen binnen een paar weken beschikbaar zijn.

Ter ere van de Week van de Levensmiddelenindustrie, 7 tot met 11 november, openen 28 levensmiddelenfabrieken dit najaar hun deuren voor vmbo- en havo-scholieren tijdens FutureProef 2016. Door middel van gastlessen en praktijkbezoeken aan fabrieken kunnen scholieren kennis maken met de arbeidskansen die de sector biedt. Het kijkje in de keuken is een initiatief van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI). Ook in de rest van Europa investeert de sector in het aantrekken van jong talent. Veel jonge mensen werken liever in een industrie die positief bijdraagt aan de samenleving dan in de levensmiddelenindustrie die met een slecht imago kampt.

Een dreigende staking van het personeel van het studentenrestaurant van de beroemde Harvard Universiteit in de VS zorgt ervoor dat studenten eten hamsteren. Ze smokkelen Tupperware-bakjes mee naar binnen. Warm eten van het buffet, appels en brownies verdwijnen stiekem in rugzakken. De studentenkrant schreef een survivalgids om met de staking om te gaan. Medewerkers van de eetzaal vertelden de Washington Post dat de universiteit een voorraad diepvriesmaaltijden heeft aangelegd. Het personeel heeft een geschil met het bestuur over loon en ziektekosten. Na het afketsen van de laatste onderhandelingen is de staking door de 750 voedselmedewerkers woensdag begonnen.

Verpakt pluimveevlees zal duidelijke waarschuwingen moeten vermelden over de besmettingsbezwaren die onoordeelkundig behandeld en klaargemaakt pluimveevlees met zich meebrengt. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zij verwacht dat dit najaar de verplichte vermeldingen in de Warenwet zullen zijn opgenomen. De minister heeft eerder aangegeven soortgelijke verplichte vermeldingen ook te willen voor andere vlees- en vissoorten. Kippenvlees in Nederland kampt met name met Campylobacter- en ESBL-besmettingen.

Dat zegt de Environmental Working Group op basis van analyses van de export van de VS, een land met echte megabedrijven. Slechts 0,5% van de landbouwproductie ging in 2015 naar ondervoede landen. Dat gegeven rekent volgens Mother Jones af met de gedachte dat grootschalige landbouw nodig is om minder bedeelden in de wereld te kunnen voeden. Landbouwproductie bestaat voor een belangrijk deel uit veevoer dat naar de rijkste landen van de wereld gaat, hetzij in de vorm van vlees of in de vorm van veevoer. Voorts gaat industriële landbouwproductie alleen naar mensen met een inkomen. 15% van de wereld verdient te weinig om voedsel te kunnen kopen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag