06+07 mei in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dit valt te concluderen uit een reportage op P+. De 'bijendeal' die Albert Heijn en Jumbo hebben gesloten met Greenpeace blijkt uiteindelijk navolging te vinden onder boeren en handelaren. Iedere supermarkt wil zich nu onderscheiden. De Stichting Milieukeur zal in een aantal gevallen als certificerende organisatie optreden. P+ schrijft dat door de afspraak van supermarkt Jumbo met Greenpeace handelaren, telers en boeren ongerust opbellen.
Vorig jaar protesteerde boerenorganisatie ZLTO nog tegen de bijendeal. Nu willen boeren en handel weten aan welke specificaties hun groenten en fruit volgens Milieukeur moeten voldoen. Dat wordt eind dit jaar bij Jumbo de nieuwe ondergrens. Alle leveranciers aan de supermarktketen Jumbo moeten zich voor 31 december 2019 hebben gecertificeerd. Zelfs de telers van de lastigste gewassen in het open veld, zoals wortelen en uien, komen daar niet onderuit. Anders dan Jumbo, gaat Albert Heijn eigen specificaties opstellen en zelf de contrôles uitvoeren.

Dat meldt Retailnews. Het restaurant is opgebouwd uit zeecontainers en zal de komende drie maanden open zijn. Het gaat om een proef waarmee Aldi de klantentrouw wil versterken. Bij succes gaat Aldi ook bistro’s openen in andere steden. De bistro is onderdeel van de ‘Einfach ist Mehr’-campagne van de Duitse supermarktketen. Voor €7,99 komt er een driegangenmenu op tafel met eten, wijn en koffie van het eigen Aldi-merk. Bekijk een fotoreportage van Aldi's bistro op Retailwatching. Concurrent discounter Lidl experimenteerde al eerder met restaurants om de eigen producten te promoten.

In aanloop naar de Britse verkiezingen op 8 juni roept de Britse Food and Drink Federation (FDF) in een manifest de toekomstige regering op geen nieuwe heffingen zoals een vet- of suikertaks in te voeren. De FDF vindt dat de regering moet zorgen voor financiële veiligheid voor de industrie, zodat bedrijven kunnen investeren in kostbare calorieverminderingsprogramma's. Daarnaast vraagt de federatie om een transitieperiode om de Brexit tot een goed einde te kunnen brengen. De voedingsindustrie is de grootste Britse maakindustrie, met een jaarlijks bijdrage van €33,4 miljard aan de Britse economie en meer dan 400.000 werknemers. Dat meldt FoodNavigator. Brexit baart de hele Europese voedingsmiddelensector veel zorgen, blijkt uit onderzoek van FoodNavigator.

Een etiket of verpakking met 'gezond' of 'uitgebalanceerd' wil nog niet zeggen dat een kant-en-klaar kindermaaltijd dat ook is, beseft ook de Dailymail. De krant bericht over verschillende kindermaaltijden die, ondanks de vermelding 'geen toegevoegde suikers', veel suiker blijken te bevatten in de vorm van honing, vruchtensappen of agavesiroop. Zo bevat een maaltijd Kirsty’s Kids’ Kitchen Chicken Korma With Brown Rice 14,8 gram suikers. Dat is bijna twee keer zoveel als in een erkende suikerbom als de McDonald's Sugar Donut. Ouders doen er goed aan niet op de marketingclaims af te gaan, maar zelf de ingrediëntendeclaratie te lezen, schrijft de krant.

Na weken van speculatie is Amazon Fresh - online verkoop van verse levensmiddelen - donderdag dan echt van start gegaan in Duitsland, melden diverse media. In delen van Berlijn en Potsdam kunnen Amazon Prime-abonnees voortaan 85.000 verschillende producten online bestellen en indien gewenst dezelfde dag nog thuis laten leveren. In het assortiment zijn ook producten opgenomen van diverse lokale speciaalzaken en van supermarktketen Tegut. Voor de bezorging is Amazon een exclusieve partnerovereenkomst aangegaan met pakjesbezorger DHL. Afhankelijk van de ervaringen zal het bezorggebied uitgebreid worden. Als volgende stad zou Amazon München op het oog hebben.

Amerikaanse consumenten die rauwe melk of rauwmelkse kaas drinken of eten, lopen een 840 keer hoger risico om daar ziek van te worden dan consumenten die gepasteuriseerde melkproducten gebruiken. Hun risico op een ziekenhuisopname is 45 keer hoger. Dat blijkt uit een rapport van het Center for Disease Control and Prevention (CDC). Hoewel maar 3,2% van de Amerikanen rauwe melk drinkt en 1,6% rauwmelkse kaas eet, blijkt 96% van de zuivelgerelateerde voedselinfecties te herleiden tot het gebruik van rauwe melk. In de melktanks van rauwe melk producerende boeren is bij 2,5% STEC aangetroffen, bij 4,6% Salmonella, bij 4,7% Campylobacter en bij 2,5% Listeria monocytogenes. Pasteuriseren maakt al deze pathogenen onschadelijk, schrijft FoodPoisoningBulletin. Rauwe melk verheugt zich - in het kielzog van biologische en 'natuurlijke' producten - in een toenemende populariteit. Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is dat zorgelijk.

Dat zegt Tim Martin, oprichter van de Britse pubketen JD Wetherspoon (900 filialen, beurswaarde £1,1 miljard). Martin is fel voorstander van het Britse vertrek uit de EU en aarzelt niet zijn opvattingen via zijn beursgenoteerde bedrijf duidelijk te maken. Het is Martin vooral te doen om "meer macht van Brussel terug naar Londen", schrijft het FD. "De geschiedenis laat zien dat landen met een hoger democratisch gehalte het economisch beter doen. Vergelijk Noord-Amerika met Zuid-Amerika, kijk naar Japan na de oorlog. En als de economie goed draait, profiteren pubs", aldus Martin. Sinds de b
Brexit-zege stegen de aandelen van JD Wetherspoon met 30%.

IJsmaker Ola (Unilever) viert de 55e verjaardag van de Raket met een nieuwe kleur- en smaakcombinatie van het iconische waterijsje. Voor het eerst, schrijft EVMI. De Hollandse Raket draagt de kleuren van de Nederlandse vlag en bestaat uit de smaken framboos, citroen-limoen en cola. Vorig jaar haalde Ola nog een 1-aprilgrap uit door aan te kondigen dat de Raket zou verdwijnen. Het werd een geslaagde marketingstunt, want het had een massaprotest tot gevolg. De Raket is het langst en best verkochte ijsje in Nederland: vorig jaar gingen er bijna 38 miljoen raketjes over de toonbank.

De Indiase deelstaat Bihar voerde een jaar geleden een alcoholverbod in. Sindsdien werd zo'n 900.000 liter alcohol in beslag genomen en werden 45.000 mensen opgepakt, schrijft De Standaard. De geconfisqueerde alcohol blijkt echter grotendeels verdwenen. Volgens de politie is de drank door ratten opgedronken. De knaagdieren zouden zich door de kurk heen vreten om bij de drank te komen. De inspecteur heeft nu opdracht gegeven alle politiebureaus rattenvrij te maken, aan de alcohol rattengif toe te voegen én agenten een ademtest af te nemen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag