• Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Amsterdamse ambachtelijke bierbrouwerij De Prael roept de kopers van het bier Tony's Chocolate Milk Stout op ongeopende flesjes terug te brengen naar de brouwerij. Volgens De Prael is er met het bier zelf niets mis, maar "zijn de flesjes niet stabiel genoeg om de druk van het bier te kunnen weerstaan", schrijft Het Parool. De afgelopen maanden heeft de brouwerij 6 meldingen binnengekregen van spontaan gesprongen flesjes. Van het limited edition chocoladebier, dat De Prael samen met Tony's Chocolonely uitbracht, zijn meer dan 15.000 flesjes geproduceerd.

Onderzoekers van de University of Michigan hebben een mechanisme van glucose-detectie in skeletspieren van muizen ontdekt. Deze Baf60c-Deptor-AKT-route draagt bij aan het reguleren van de bloedsuikerspiegel. "In zekere zin is het alsof de spieren ook suiker kunnen proeven", aldus onderzoeker Jiandie Lin. "Het is geweldig hoe het hele lichaam subtiele veranderingen in glucose detecteert. Beta-cellen reageren, zenuwcellen reageren en nu weten we ook dat spiercellen direct reageren". Volgens hoofd-auteur Zhuonxian Meng kan meer onderzoek naar dit mechanisme nieuw licht werpen op obesitas en diabetes en de behandeling hiervan. Dat schrijft ScienceDaily.

Eén van de mogelijke veroorzakers van de nog altijd onverklaarde bijensterfte is de varroamijt. Deze parasieten verzwakken bijenkolonies en verspreiden virussen. Bovendien worden de mijten, doordat ze zich snel voortplanten, snel resistent tegen chemische pesticiden. Onderzoekers van de Amerikaanse Washington Universiteit zouden een manier gevonden hebben om bijen te beschermen tegen de varroamijt. Sporen en extracten van de veelvoorkomende schimmel Metarhizium anisopliae zijn, in een lage dosering, giftig voor de mijten maar niet voor de bijen. De eerste testresultaten zijn positief. Behandelde bijen zijn gezonder en leven langer dan onbehandelde bijen. Dat meldt Biographic.

De Amerikaanse start-up Soylent heeft bij een nieuwe investeringsronde $50 miljoen binnengehaald. Met de extra fondsen wil Soylent, dat nu nog alleen online te koop is, "overal te koop komen waar je ook een kop koffie kunt krijgen", zegt oprichter Rob Rhinehart op Bloomberg. Rhinehart bedacht Soylent, een alle-benodigde-voedingsstoffen-in-een-poeder, om mensen tijd én inspanning rondom eten te besparen. De start-up moest de afgelopen tijd diverse keren zijn producten terughalen om voedselveiligheidsredenen. De nieuwe investeerders hebben zich daardoor niet laten afschrikken.

Ook de Franse supermarktketen Carrefour waagt zich aan stadstuinbouw, meldt RetailDetail. Op het dak van het Franse hoofdkwartier in Massy zet Carrefour 200 vierkante meter in voor de teelt van groenten en fruit met behulp van een aeroponics-systeem. Dit systeem besproeit de planten met water dat de nodige voedingsstoffen bevat. Zo is er geen grond nodig om de planten in te planten. De teeltopbrengsten gaan naar de werknemers in het gebouw en naar een nabijgelegen Carrefour Market. Carrefour wil samen met het bedrijf Agripolis meer van deze tuinen opzetten.

Nederland importeerde vorig jaar voor €433 miljoen aan avocado’s. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vier op de vijf ingevoerde avocado’s worden vanuit Nederland weer geëxporteerd naar andere Europese landen. De afgelopen 3 jaar zijn we ook in Nederland meer avocado's gaan eten. Volgens Distrifood verdubbelden de verkopen in ons land ten opzichte van drie jaar geleden naar €70 miljoen. De avocado profiteert van de positieve berichtgeving rondom de gezondheid van het product, aldus Distrifood. Verschillende andere media wijzen op de onduurzaamheid van de avocado. Artikelen daarover zijn te vinden in Het Parool en de website van de NOS. Vooral het watergebruik en plotselinge hypen van de vette vrucht zouden ongewenst zijn.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen een Zwaartekrachtsubsidie om ‘organs-on-chips’ te ontwikkelen en te bestuderen. Zij zijn hiermee een van de zes teams van topwetenschappers die een subsidie van bijna €19 miljoen ontvangen. Het LUMC gaat met dit geld miniatuurorganen maken, waarin ze kunnen bestuderen hoe ziektes zich ontwikkelen en behandeld kunnen worden, staat in het persbericht. De onderzoekers doen al langere tijd onderzoek naar organen-op-chips. Hierbij kweken ze miniatuurorganen met stamcellen van patiënten met bepaalde aandoeningen, die net zo functioneren als organen in het menselijk lichaam. Zo kunnen de onderzoekers precies nabootsen wat er in die organen misgaat bij bepaalde aandoeningen. De organen-op-chip vormen een goed alternatief voor proeven op muizen of ratten, waarvan de werking in het lichaam niet altijd vergelijkbaar is met die van het menselijk lichaam.

Dat zeggen analysten van zakenbank Morgan Stanley bij de verkiezing van Emmanuel Macron tot nieuwe president van Frankrijk. 'Macronomics' is de samentrekking van Macron en economie en de bank doelt ermee op de pro-Europese, gematigd progressieve en marktgerichte agenda van de nieuwe president. De verkiezing van Macron leidt tot enthousiasme op de financiële markten. De euro steeg tot de hoogste stand in 6 maanden en kwam boven de koers van $1,10 uit. Dat kan van Amerikaanse bedrijven als Visa, Apple en McDonald's, die veel zaken doen in Europa, wel eens de "grote winnaars van de Franse verkiezingen maken", schrijft CNBC.

Bijna drie kwart van de Britse rijstproducten voor baby’s en kinderen bevat meer anorganisch arsenicum dan volgens de nieuwe EU-wet is toegestaan. In januari 2016 stelde de EU een maximum van 0,1 mg arseen per kilo in om mogelijke gezondheidsrisico’s te verminderen. Onderzoekers van het Global Food Security Institute ontdekten dat er sindsdien weinig veranderd is, terwijl met een relatief eenvoudig proces 85% van het arseen uit de rijst gehaald kan worden. De onderzoekers pleiten voor meer openheid over de hoeveelheid arseen, zodat producten met een niet-toegestane hoeveelheid niet op de markt kunnen komen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Word nu betalend lid!

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, zonder storende advertenties, én je steunt Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Karel van der Velden

Diervoeding met focus op circulaire grondstoffen

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag