07 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In een gesprek over verwerkingsinstallaties voor kalvermest met het FD zegt directeur Henny Swinkels van de grootste Europese mestkalverwerker VanDrie Group, dat de aandeelhouders van zijn bedrijf geïnteresseerd zijn in nieuwe beleggingen in de voedingsmiddelenindustrie. Ze investeerden onlangs in het Nijkerker bedrijf Struik Foods. Het FD vraagt Swinkels of ze ook geïnteresseerd zouden kunnen zijn in Vion Food, het Brabantse slachterijbedrijf dat varkens- en rundvlees slacht en verwerkt. Vion zoekt naar nieuw kapitaal. Swinkels laat merken dat er weinig interesse is. "Vion is een heel grote vis. Wij weten weinig van andere vleessoorten. Een kalf is geen varken."

Een meerderheid in het Europees Parlement wil niet dat de Europese Commissie instemt met de teelt en import van 5 GMO-gewassen. Voorstanders van de teelt en import van GMO-gewassen beroepen zich op het positieve oordeel van voedselveiligheidsagentschap EFSA. De EC moet binnenkort beslissen over een vernieuwde of eerste vergunning voor 3 GMO-maissoorten en de import van nog twee GMO-grondstoffen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) schreef deze week aan de Tweede Kamer dat Nederland zal instemmen met toelating van de GMO-gewassen, maar de teelt ervan niet zal toelaten.

De hoeveelheid omega-3 vetzuren in gekweekte zalm is de laatste 5 jaar gehalveerd, meldt de BBC. Vijf jaar geleden leverde 1 portie Atlantische zalm van 130 gram nog 3,5 gram omega-3 vetzuren op. Inmiddels levert 1 portie zalm nog maar de helft op. Dat zou blijken uit onderzoek van Stirling University. De afname is het gevolg van minder ansjovis in het zalmvoer om de visserijdruk op het kleine visje te verlagen. Volgens professor Douglas Tocher kun je ondanks de afname nog steeds het best gekweekte zalm eten om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen.

De Belgische supermarkt Colruyt ontwikkelde 2 jaar geleden met OCMW Kortrijk, een concept van het budgetvriendelijk receptenboekje: aan tafel in 1-2-3- euro. Het receptenboekje bevat 6 simpele en kindvriendelijke maaltijden die niet meer dan 1, 2 of 3 euro kosten. Colruyt wil gezinnen met een klein budget helpen om lekker en evenwichtig te koken en om goedkoop en snel boodschappen te doen. Ruim 140 gezinnen in Kortrijk hebben het concept getest. Het blijkt goed te werken. Door samen te werken met gemeenten en sociale organisaties willen Colruyt en OCMW Kortrijk het concept nu uitbreiden in België.

Israëlische onderzoekers ontdekten dat aan stress en metabolisme een gezamenlijk biologisch mechanisme ten grondslag ligt. Eerder onderzoek toonde aan dat angst en stress invloed hebben op de activiteit van verschillende genen. Door psychologische stress ontstaat via het microRNA een ontstekingsreactie in het lichaam. In de nieuwe studie ontdekten de onderzoekers dat het microRNA ook processen in werking zet die gerelateerd zijn aan het metabool syndroom, waardoor de kans op obesitas en diabetes toeneemt. Deze reactie varieert per weefseltype, afhankelijk van erfelijkheid en blootstelling aan stressvolle situaties. De nieuwe inzichten kunnen volgens de onderzoekers leiden tot nieuwe behandelmogelijkheden van metabole en stress-gerelateerde stoornissen.

Eén op de vier 18 tot 34-jarige Britten zegt geen interesse te hebben in koken. Onderzoek van supermarktketen Co-op laat zien dat deze groep weinig weet over hoe ze ingrediënten en smaken kunnen combineren. Van de 4.000 ondervraagde millennials ziet 16% koken als een noodzakelijke verplichting. Volgens onderzoeker Ben Warran komt dit doordat ze niet geleerd hebben te koken en niet de belangrijkste kok in het huishouden zijn. Hierdoor hebben ze te weinig vertrouwen in hun kookkunsten en ervaren ze koken als stressvol en niet de moeite waard. Co-op is een social media-kanaal gestart om millennials wel weer aan het koken te krijgen.

Nederlandse onderzoekers ontwikkelden een nieuwe index die in één score zowel de gezondheids- als de klimaatscore van de 403 meest gegeten producten in Nederland aangeeft. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Ecological Economics. De onderzoekers gingen na hoe gunstig de samenstelling van de producten is voor onze gezondheid (aan de hand van de energiedichtheid, hoeveelheid vezels, plantaardig eiwit, meervoudig onverzadigde vetzuren, vet, zout en toegevoegde suiker) en hoeveel CO2-uitstoot de productie, distributie en consumptie veroorzaken. Als voedingsexperts voortaan met de index werken om producten te beoordelen, is hun gezondheidsadvies automatisch ook een duurzaamheidsadvies.

Een Franse studie laat zien dat invasieve insecten jaarlijks zorgen voor minimaal €69 miljard schade wereldwijd. De werkelijke kosten kunnen oplopen tot wel €242 miljard per jaar. De schade treedt vooral op in de gezondheidszorg en in de landbouw. Zo zorgt bijvoorbeeld de mug die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het Zikavirus voor €6,1 miljard aan gezondheidskosten. Door de opwarming van de aarde groeit het aantal exoten, insecten die opduiken in gebieden waar ze van nature niet thuishoren. De auteurs waarschuwen dat de kosten tot 2050 nog 18% zullen stijgen als er geen stappen worden gezet tegen klimaatverandering.

Tv-kok en sterrenchef Gordon Ramsay opent vandaag op de Linq Promenade in Las Vegas zijn langverwachte Fish & Chips-restaurant. Naast traditionele Britse Fish & Chips op Ramsay's wijze met wat Vegas flair kun je er ook terecht voor een fish-wich sandwich, chicken, shrimp of sausage & chips, of losse chips, geserveerd met een cocktail, bier of milkshake. Klanten betreden het in Britse kleuren gehulde restaurant via vintage Britse telefooncellen. Het is het 4e restaurant van Ramsay in Las Vegas. Ook in Europa wagen topchefs zich aan het betere volksvoedsel; zo bakt Sergio Herman friet en Jeroen Meus 'haute dogs'.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag