07 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Jerry Brown, de gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, verklaarde vandaag dat er officieel een einde is gekomen aan de droogte die de staat 5 jaren teisterde. Maar hij waarschuwde meteen voor een volgende golf van droge jaren en riep op tot blijvend waterbesparen. De droogte noopte de lokale waterschappen en overheden maar ook boeren en burgers tot nog nooit vertoonde maatregelen. Er kwam een wet op het gebruik van grondwater, een verplichte besparingsdoelstelling van 25% plus rapportage daarover, boeren lieten land braak liggen, burgers vervingen hun gazons door droogteresistente beplanting. En dat alles zonder negatieve gevolgen voor de Californische economie, aldus de LA Times.

India heeft een importquotum voor 500.000 ton suiker opengesteld. De maatregel is verrassend omdat India, de grootste suikerverbruiker ter wereld, de afgelopen 6 jaar juist tot de grote suikerexporteurs ter wereld behoorde. Het land verbruikt 27 miljoen suiker per jaar. Dit jaar komt de oogst door te weinig regen naar verwachting op 20 miljoen suiker uit, 27% lager uit dan vorig seizoen. Naast het invoerquotum, waarvoor geen invoerheffing geldt, voerde de overheid ook al een heffing in op suikerrijke frisdranken om het binnenlandse suikergebruik te beteugelen, meldt Boerderij.

Een Italiaans echtpaar is ook in hoger beroep veroordeeld voor stinkende fritto misto (gemengde gefrituurde zeevruchten), schrijft de DailyMail. Buren klaagden het stel aan voor de asociale stankoverlast die het veroorzaakte met zijn gefrituurde visgerechten. Het echtpaar ging zelf naar het Hof van Cassatie in Rome. Daar oordeelde de hoogste rechter dat er sprake was van 'olfactorische molestatie', onaanvaardbaar reukgeweld. Het echtpaar moet een boete van €2.000 betalen.

Vion Food Group krijgt van een consortium van banken €200 miljoen extra werkkapitaal. Vorig jaar ging Vion nog op zoek naar nieuwe aandeelhouders. Tot een verkoop kwam het echter niet. ABN AMRO, NIBC en 2 buitenlandse banken blijken ieder €50 miljoen in de Brabantse vleeswerker te steken, waardoor het bedrijf volledig eigendom blijft van de 13.000 veehouders van boerenorganisatie ZLTO. Daarnaast blijkt de vleesverwerker in gesprek te zijn met boeren over een nieuw prijssysteem met vaste contracten en levering van andere varkens dan het standaardvarken, schrijft het FD.

In de Leidse wijk Tuinstad Staalwijk is de schillenboer terug. Twee keer per week komt een elektrische bakfiets, bemand door jongeren met een beperking, het gft-afval van 155 huishoudens ophalen, meldt Omroepwest. De proef is een initiatief van een aantal buurtbewoners die graag hun afval wilden kunnen scheiden. De schillenboer verzamelt gedurende een jaar het gft-afval en maakt hier compost van. Als de proef succesvol blijkt, is uitbreiding van het initiatief mogelijk.

Eind 2015 was 941.154 hectare van het Spaanse landbouwareaal beplant met wijnstokken. Dat is ongeveer 30% van het totaal aan wijngaarden in de Europese Unie. Frankrijk staat tweede met 802.896 hectare, gevolgd door Italië met 610.291 hectare. Driekwart van de totale oppervlakte aan Europese wijngaarden ligt in deze 3 landen. De Franse wijngaarden zijn het grootst, met een gemiddelde oppervlakte van 10,5 hectare. In Spanje is het gemiddeld 1,8 hectare. Roemenië valt op door het grote aantal wijngaarden: 855.000. Gemiddeld zijn deze wijngaarden maar 0,2 hectare groot. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat, meldt Knack.

Europa subsidieert de consumptie van groente en fruit op scholen. De Europese Commissie maakt hier ieder schooljaar €150 miljoen voor vrij. In het schooljaar 2015-2016 werd €109,5 miljoen effectief besteed aan schoolfruit. Dat bericht Vilt. Luxemburg en Hongarije benutten elke euro. Griekenland liet de subsidie links liggen. België benutte 57,5% van de subsidie. Het Belgische Europarlementslid Vautmans vindt dit teleurstellend en vraagt zich hardop af waarom niet alle subsidie benut is. Volgend schooljaar worden het schoolfruit- en schoolmelkprogramma samengevoegd. Samen gaat daar €250 miljoen heen. Nederland is geen voorstander van dit plan, maar kreeg recent wel ruim €9,4 miljoen toegewezen.

Het klinkt heftig. Membraanrietjes kunnen er in de toekomst voor zorgen dat we kraanwater kunnen blijven drinken zonder ziek te worden of dood te gaan. Dat verwacht Prof. Dr. Kitty Nijmeijer, hoogleraar Membraantechnologie aan de TU Eindhoven. “Zuiveringsinstallaties filteren ons kraanwater. Microverontreiniging wordt echter niet uit het water gehaald. De huidige concentratie is geen probleem, maar we verwachten dat deze toeneemt. Als we niets doen, kunnen we over tien jaar het water niet meer drinken.” Aldus Nijmeijer in de Volkskrant. Met de rietjes kunnen mensen zelf voldoende microverontreiniging uit het water halen.

New Zealand Post gaat fastfood van Kentucky Fried Chicken (KFC) thuisbezorgen om de inkomstendaling door de afname van het briefverkeer op te vangen. Dat schrijft The Guardian. Inwoners van Tauranga krijgen de primeur. Zij kunnen vanaf nu bij KFC bestellen, New Zealand Post brengt het binnen 30-60 minuten aan huis. Naast de pilot met KFC experimenteert het postbedrijf ook met andere sectoren.

Kleine zeedieren en -planten voelen zich thuis op funderingen van olieplatforms en windmolens. Dat ontdekte promovendus Joop Coolen van Wageningen University. Staalconstructies in zee komen de soortenrijkdom ten goede; vissers en rovers komen er niet of nauwelijks. Coolen vindt het een goed idee om te onderzoeken of oude funderingen kunnen blijven staan als kunstmatig rif. Dat schrijft Trouw.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag