09 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Albert Heijn controleert de komende tijd zijn biologische aardappelen op residuen van het illegaal als pesticide gebruikte middel koperoxichloride. Het supermarktbedrijf reageert not amused:"Het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen past niet in het beeld dat wij van biologisch hebben en als Albert Heijn willen uitdragen." AH wil vaststellen of leveranciers het middel oneigenlijk hebben gebruikt in de strijd tegen schimmelziekte phytophthora, schrijft Boerderij die het nieuws dat biologische aardappeltelers illegaal gebruik maken van koperoxichloride in omloop bracht. Er zijn inmiddels vanuit de VVD Kamervragen gesteld aan de PvdA bewindslieden Dijksma en Van Dam over het gebruik koper als pesticide.

De Indiase mensenrechtenactiviste Chanu Irom Sharmila (44) staakte vandaag een hongerstaking van zestien jaar. Sharmila at niet meer sinds 2 november 2000 om te protesteren tegen een controversiële wet die het leger bijzondere volmachten geeft in onrustige gebieden nadat het leger tien burgers had gedood. Ze wil politiek actief worden en zal deelnemen als onafhankelijke aan de komende deelstaatverkiezingen. Als ze verkozen wordt, wil Sharmilla de omstreden wet intrekken. De hongerstaking vond ze "te eenzaam geworden." Sharmila overleefde haar hongerstaking door dwangvoeding die ze door een neussonde kreeg toegediend. Via een vloeibaar dieet gaat ze langzaam over op vast voedsel.

Vier op de 10 jonge Britten slaan wel eens een maaltijd over om later op de dag meer alcohol te kunnen drinken, het zogeheten drunkorexia. Dat blijkt uit het National Health Report 2016 van zorgverzekeraar Benenden. Verder beschouwt de gemiddelde Brit zich 'bijna-expert' op het gebied van gezond eten, hoewel 51% nooit de voedingswaarde-etiketten leest. Dat wreekt zich onder meer in een gebrek aan basiskennis, zoals aanbevolen hoeveelheden zout of suiker of soorten vet. Voor de 41% van de 18-24-jarigen die zegt gezond te eten, is de belangrijkste reden 'er goed uit te zien', niet hun gezondheid.

De verplichte gezondheidswaarschuwing op suikerhoudende frisdranken, die sinds 25 juli jl. van kracht is in San Francisco, druist in tegen het First Amendment, het recht op vrije meningsuiting. Dat zegt de Washington Legal Foundation (WLF) in de beroepsprocedure die de American Beverage Association samen met de Californische branche-organisaties van retailers en adverteerders tegen San Francisco aangespannen hebben. De gezondheidswaarschuwing zou ongrondwettelijk zijn omdat producenten gedwongen worden op hun eigen producten een hen onwelgevallige boodschap te zetten. San Francisco mag best consumenten informeren over de gezondheidsrisico's van suikerhoudende dranken, maar niet op kosten van de frisdrankproducenten.

In het noord-oosten van Frankrijk is miltvuur geconstateerd. De Franse gezondheidsdienst Anses stelde vast dat bij de 19 plotseling overleden koeien Bacillus anthracis in het spel is. Vier weidegebieden zijn 'besmet' verklaard; dieren die mogelijk met de bacterie in aanraking zijn gekomen, dierenartsen en de boeren en hun gezinnen krijgen antibiotica. "De miltvuurspore komt uit plekken in de bodem waar vroeger dode dieren zijn begraven. De spore kan decennia lang overleven", schrijft Boerderij. 'Decennia lang' doet de Bacillus anthracis te kort: vorige week meldden de media dat in Siberië uit de ontdooiende permafrost vrijkomende antraxbacteriën tot een miltvuuruitbraak geleid hebben.

De nieuwe Britse premier Theresa May stelt voor om een deel van de opbrengsten van schaliegaswinning rechtstreeks aan lokale bewoners uit te keren. Daarmee wil ze garanderen dat "mensen persoonlijk profiteren van economische besluiten". Het voorstel zou betekenen dat bewoners in de buurt van fracking-locaties £5.000 tot £20.000 per huishouden (€5.900 tot €24.000) tegemoet kunnen zien. Volgens groene politici en milieuorganisaties zaait May met deze vorm van 'omkoping' verdeeldheid in gemeenschappen. Bovendien is schaliegaswinning schadelijk voor het milieu en klimaatverandering. De Britse regering is voor schaliegaswinning om minder import-afhankelijk te worden, maar slechts 19% van de Britten is voor fracking.

Leidse en Amsterdamse onderzoekers werkten mee aan een genoomstudie waarin werd ontdekt waarom het meest gebruikte diabetesmedicijn, metformine, bij sommige patiënten beter werkt dan bij andere. In een internationale studie onder ruim 13.000 mensen met diabetes is een DNA-variant ontdekt die de werking verstoort van het transporteiwit dat glucose vanuit het bloed naar de lever voert. Daardoor is het lichaam minder goed in staat de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Metformine corrigeert dat. Bij patiënten met de genvariant heeft metformine een effect dat overeenkomt met een extra dosis metformine in vergelijking met patiënten zonder de genvariant.

Het aantal bomen op landbouwgrond is de afgelopen jaren wereldwijd gestegen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De stijging is gunstig, omdat agrobosbouw (gebruik van bomen op grond waar gewassen geteeld worden of vee wordt gehouden) de gevolgen van klimaatverandering 'verzacht'. Bomen slaan CO2 op. Door zijn omvang kan het landbouwareaal als het wordt ingezet als agrobosbouw een belangrijke rol spelen in de wereldwijde CO2-opslag, beweert hoofdauteur Robert Zomer. Hij signaleert grote regionale verschillen in boomaanplant: Zuidoost-Azië, Centraal-Amerika en West-Afrika zijn dichter bebost, Zuid-Azië en West-Europa wat minder. De landbouwgebieden van Oost-China, Noordwest-India en West-Azië zijn nog maar dunbebost.

Het media-offensief van rivierkreeftenvisser en -handelaar André Blokland had succes. Vorige week bleek uit de beantwoording van Kamervragen dat staatssecretaris Van Dam een 'tussentijdse gedoogregeling' in het leven heeft geroepen. Alle reden om te vieren dat "de visserij op, handel in en consumptie van deze lustige spartelkwaliteit schaaldieren dus – voorlopig - kan doorgaan". De kreeftjes gaan in de aanbieding. Op 11 en 12 augustus kost de "spartelende polderpracht uit het Groene Hart" in plaats van €10 per kilo maar €15 voor 2 kilo. Wel graag even reserveren.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Koning

socioloog en musicus

Likes vandaag

Lisa Goudzwaard

Orthomoleculaire voeding

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Hans Akkermans 1

Land- en tuinbouw

Likes vandaag