Albert Heijn en Super de Boer overwegen te stoppen met de verkoop van tong en schol.
De vissen uit de Noordzee zijn door overbevissing zo bedreigd, dat de supermarkten zich afvragen of het nog wel verantwoord is ze te verkopen. Dat meldt BN/De Stem.
Duurzaam
De ketens verwachten nog dit jaar een beslissing te nemen.
Volgens het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee beginnen Nederlandse supermarkten voor het eerst aan een duurzamer visassortiment. De organisaties werken samen met de twee ketens. Maatjesharing
Volgend jaar moet er meer zichtbaar worden voor de consument. Super de Boer verwacht dan als eerste maatjesharing onder het duurzame label van de Marine Stewardship Council (MSC) te verkopen. Laurus denkt er ook over verse kabeljauw uit de schappen te halen. Albert Heijn blijft verse kabeljauw verkopen.
BRON: BN/De Stem
Dit artikel afdrukken
De vissen uit de Noordzee zijn door overbevissing zo bedreigd, dat de supermarkten zich afvragen of het nog wel verantwoord is ze te verkopen. Dat meldt BN/De Stem.
Duurzaam
De ketens verwachten nog dit jaar een beslissing te nemen.
Volgens het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee beginnen Nederlandse supermarkten voor het eerst aan een duurzamer visassortiment. De organisaties werken samen met de twee ketens. Maatjesharing
Volgend jaar moet er meer zichtbaar worden voor de consument. Super de Boer verwacht dan als eerste maatjesharing onder het duurzame label van de Marine Stewardship Council (MSC) te verkopen. Laurus denkt er ook over verse kabeljauw uit de schappen te halen. Albert Heijn blijft verse kabeljauw verkopen.
BRON: BN/De Stem
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
JRE? Ik kom via de link bij de Eurotokken.
Nu lees ik net dat er bij de Jeunes Restaurateurs ook gedacht wordt over het stoppen van de verkoop van schol en tong. It' s in the air zullen we maar zeggen!
Supermarkten in Nederland - en in het bijzonder Albert Heijn - hebben zonder slag of stoot een belangrijk deel van de visverkoop overgenomen van de visboeren. Dat is visboeren zelf te verwijten. Ze maakten en maken er nog, goed waar te nemen, een zootje van. Ook op plekken waar je het niet verwacht. In Scheveningen kun je een klap in je gezicht kopen. In Spakenburg, in Volendam, op Urk. Het is zoeken naar een goed adres.
Neem mosselen. AH en Aldi verkopen veel meer mosselen dan de gezamenlijke visboeren. Komt omdat ze op tijd de mosselen wegdeden die op punt van overlijden stonden. En ze gingen eerder dan de traditionele vishandel over op mosselverpakking met een zuurstofrijk gasmengsel (Zeeuwse uitvinding) waarin mosselen langer in leven blijven.
Neem haring. Als veel haringboeren verspreid over Nederland niet hardnekkig zulke beroerde haring hadden verkocht was Albert Heijn nooit de grootste haringverkoper van Nederland geworden.
Maar het is waar, je kunt beter vis kopen bij een visspecialist. Maar dan een goeie. Er is een kentering. Winkels die zich hebben aangesloten bij het Visgilde pakken marktaandeel terug van de supers. Waarschijnlijk omdat ze niet liggen te kloten met hun handel. Ik hoop dat de visboer op de markt terug komt met het beste wat jeje kunt dromen. Ik geef er veel geld voor als het goed is.
QUIDQUID ID EST....
Ben het met Chalias eens dat supermarkten geen vis zouden moeten verkopen. Pecunia non olet, maar die vis van hun wel. Ik zie bij binnenkomst in de winkel niet zelden een rolcontainer met vis klaar staan om in de koeling gestopt te worden. Wie weet hoe lang al, maar zelfs als het nét voor mijn komst was: als ik de winkel na zo'n 40 minuten weer verlaat, staat die rolcontainer er nog altijd... onaangeroerd.....
Vis? Help. Er wordt hier nogal wat door elkaar en tegelijk overhoop gehaald. Alsof je werkelijk in 'heel Frankrijk' superverse jonge makreeltjes kunt kopen. Het is waar dat je in heel Frankrijk af en toe kleine makreeltjes kunt kopen. Maar supervers?
Van der Land heeft gelijk: een keurmerk op vis is overbodig als inkopers geen vis meer afnemen van de sloperij.
Het MSC-keurmerk voor haring komt er aan maar is nergens voor nodig. Haring wordt gevangen in het oostelijk deel van het noorden van de Atlantische Oceaan door vissers uit landen die hun gezamenlijke hersens gebruiken en waken over de stand. Wijs geworden door een bijna ramp in het recente verleden.
Het kan goed dat er weer een haringalarm wordt afgegeven. Dan is er iets aan de hand met de stand in bepaald gebied. Die wordt goed bewaakt. Een MSC-keur op haring is een beetje nep, omdat alle visserij op haring aan dezelfde eisen en verlangens voldoet.