Albert Heijn en Super de Boer overwegen te stoppen met de verkoop van tong en schol.
De vissen uit de Noordzee zijn door overbevissing zo bedreigd, dat de supermarkten zich afvragen of het nog wel verantwoord is ze te verkopen. Dat meldt BN/De Stem.
Duurzaam
De ketens verwachten nog dit jaar een beslissing te nemen.
Volgens het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee beginnen Nederlandse supermarkten voor het eerst aan een duurzamer visassortiment. De organisaties werken samen met de twee ketens. Maatjesharing
Volgend jaar moet er meer zichtbaar worden voor de consument. Super de Boer verwacht dan als eerste maatjesharing onder het duurzame label van de Marine Stewardship Council (MSC) te verkopen. Laurus denkt er ook over verse kabeljauw uit de schappen te halen. Albert Heijn blijft verse kabeljauw verkopen.
BRON: BN/De Stem
Dit artikel afdrukken
De vissen uit de Noordzee zijn door overbevissing zo bedreigd, dat de supermarkten zich afvragen of het nog wel verantwoord is ze te verkopen. Dat meldt BN/De Stem.
Duurzaam
De ketens verwachten nog dit jaar een beslissing te nemen.
Volgens het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee beginnen Nederlandse supermarkten voor het eerst aan een duurzamer visassortiment. De organisaties werken samen met de twee ketens. Maatjesharing
Volgend jaar moet er meer zichtbaar worden voor de consument. Super de Boer verwacht dan als eerste maatjesharing onder het duurzame label van de Marine Stewardship Council (MSC) te verkopen. Laurus denkt er ook over verse kabeljauw uit de schappen te halen. Albert Heijn blijft verse kabeljauw verkopen.
BRON: BN/De Stem
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als ze alleen verwantwoorde vissen verkopen, heeft een keurmerk geen toegevoegde waarde meer. Een bordje op het schap: 'al onze vis is verwantwoord' volstaat.
En opmerkelijk dat AH en SdB op dit punt de consument niet zelf de keuze willen laten, zelfs strenger is dan de wet, maar bij andere maatschappelijke issues, ik noem een obesitaskwestie, de onverantwoorde spullen wel laten liggen op een onverantwoorde plek.
TIMEO DANAOS ET DONA FERENTES
MSC is een creatie van (dacht ik) Unilever. Het duurzaam zijn van een visserij is altijd een efemere toestand. Herinnert iemand zich de dramatische haringstop van begin jaren 80?
Is die visserij nu wel duurzaam? Sommige experts zeggen dat kabeljauw binnen twintig jaar gewoon terug is, zonder maatregelen.
Niemand in de wetenschappelijke wereld heeft het antwoord. MSC ok niet.
Zo lang de supers in Nederland niet in staat zijn om vis te verkopen die niet ontdaan is van elke smaak, moet het ze voor altijd verboden worden om vis te verkopen.
Het is schokkend hoeveel vis in Nederland op de markt wordt gebracht dat niet vers is dan wel waar elke smaak uit geramd is door slecht of herhaaldelijk invriezen.
B.v. Jonge makrelen zijn heerlijk maar alleen als ze supervers zijn. Die kan je in Nederland niet krijgen maar wel in hartje Rome en in heel Frankrijk. Als het niet zo voor de hand ligt zou ik zeggen dat aan de vishandel in Nederland een luchtje zit.
Vis? Help. Er wordt hier nogal wat door elkaar en tegelijk overhoop gehaald. Alsof je werkelijk in 'heel Frankrijk' superverse jonge makreeltjes kunt kopen. Het is waar dat je in heel Frankrijk af en toe kleine makreeltjes kunt kopen. Maar supervers?
Van der Land heeft gelijk: een keurmerk op vis is overbodig als inkopers geen vis meer afnemen van de sloperij.
Het MSC-keurmerk voor haring komt er aan maar is nergens voor nodig. Haring wordt gevangen in het oostelijk deel van het noorden van de Atlantische Oceaan door vissers uit landen die hun gezamenlijke hersens gebruiken en waken over de stand. Wijs geworden door een bijna ramp in het recente verleden.
Het kan goed dat er weer een haringalarm wordt afgegeven. Dan is er iets aan de hand met de stand in bepaald gebied. Die wordt goed bewaakt. Een MSC-keur op haring is een beetje nep, omdat alle visserij op haring aan dezelfde eisen en verlangens voldoet.
QUIDQUID ID EST....
Ben het met Chalias eens dat supermarkten geen vis zouden moeten verkopen. Pecunia non olet, maar die vis van hun wel. Ik zie bij binnenkomst in de winkel niet zelden een rolcontainer met vis klaar staan om in de koeling gestopt te worden. Wie weet hoe lang al, maar zelfs als het nét voor mijn komst was: als ik de winkel na zo'n 40 minuten weer verlaat, staat die rolcontainer er nog altijd... onaangeroerd.....