Courrier International meldt dat het nieuws op 8 augustus door een advocaat op het Chinese sociale netwerk Weibo naar buiten werd gebracht. De online krant Pengpai Xinwen schreef erover, maar het bericht werd snel offline gehaald. Het is - in het Mandarijn - opgeslagen door de China Digital Times en daar nog te vinden.

'Materialen voor botimplantaten'
Gedurende 8 jaar zou Shanxi Aorui Biomaterials Co., een dochteronderneming van het officiële Chinese Instituut voor Stralingsbescherming, illegaal lijken als grondstof hebben opgekocht in verschillende Chinese provincies. De lichamen werden volgens Pengpai Xinwen “ontleed,” “ontdaan van huid en vlees,” “gereinigd,” en “bestraald,” om er “materialen voor botimplantaten” van te maken. De omzet van het bedrijf bedroeg over die periode 380 miljoen yuan, bijna €49 miljoen.

Er zouden 70 personen bij deze handel betrokken zijn geweest, die volgens Pengpai Xinwen schuld hebben bekend. De directeur van Shanxi Aorui Biomaterials blijkt overigens in 2005 door de Chinese overheid te zijn uitgeroepen tot 'nationaal modelwerknemer'.

De dode lichamen werden aangekocht met vervalste verklaringen van vrijwillige lichaamsdonaties. Medewerkers van Shanxi Aorui Biomaterials zouden valse formulieren hebben opgesteld voor vrijwillige lichaamsdonaties namens zowel de doden als de overledenen om de echte botten geschikt te maken voor medisch hergebruik.

Een snelle berekening leert dat een lijk bij inkoop van €2.000 ruim €24.000 opleverde aan botten
€1.280-€2.800 per lijk
Naast het bedrijf en uitvaartondernemingen zouden ook medische en universitaire onderwijsinstellingen bij de handel in dode mensen betrokken zijn geweest. Zo zou in een ziekenhuis een arts een tiental lichamen hebben ontleed en ingevroren voordat hij ze aan het bedrijf verkocht. Aan de menselijke onderdelen zouden prijskaartjes variërend van 10.000 tot 22.000 yuan per stuk (€1.280-€2.800) hebben gehangen. Een bedrijf dat ruim 4.000 dode mensen leverde tussen 2017 tot 2019 wist lichamen te onderscheppen die in vier uitvaartondernemingen en crematoria in een aantal verschillende provincies lagen te wachten om op crematie. Een laboratoriummedewerker van de afdeling anatomie van een medisch ziekenhuis verkocht 322 lijken voor 10.000 yuan per stuk (€1.280).

De nabestaanden van de verhandelde en uit elkaar gehaalde lijken, kregen wel as uit het crematorium retour. Die was vermoedelijk afkomstig van andere mensen of zelfs van dieren, zo gaan de geruchten.

De straffen op deze vorm van lijkroof zijn niet afschrikwekkend genoeg, zei een advocaat op Weibo. Volgens Artikel 302 van het Chinese Wetboek van Strafrecht kan iemand die lichamen, botten of as steelt, beledigt of vernietigt tot maximaal drie jaar gevangenis worden veroordeeld. Een boete of teruggave van de gemaakte winst is niet aan de orde. Een snelle berekening leert dat een lijk bij inkoop van €2.000 ruim €24.000 opleverde aan botten.

De Chinese overheid heeft de berichtgeving zo snel mogelijk verwijderd, maar niet alles zodat we er toch van horen.

Beendermeel en botimplantaten
Over China en en hergebruik van doden gaan de wildste verhalen. Zo zouden oude kerkhoven zijn opgegraven om de botten te oogsten en te vermalen tot beendermeel als mest omdat het land tekort aan mest heeft. Of die verhalen waar zijn, weten we niet. Het bovenstaande bericht zal vermoedelijk kloppen. Omdat het bovenstaande nieuws je misschien laat gruwelen over de houding van de betrokkenen, duiken we even in de wereld van de botimplantaten.

Ook in Westerse landen worden kunnen mensenbotten gebruikt worden voor botingrepen. De meeste botimplantaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn synthetisch of afkomstig van dierlijke bronnen.

De synthetische materialen zijn gemaakt van onder meer het mineraal hydroxyapatiet dat van nature voorkomt in bot. Het wordt gecombineerd met biocompatibele polymeren. In combinatie met 3D-printtechnologie worden implantaten op maat gemaakt. Dierlijke bronnen zijn vaak van runderen en worden vooral in de tandheelkunde gebruikt voor botregeneratie. Het bot wordt verwerkt en gezuiverd om goed met de kaak van de ontvanger te kunnen samenwerken.

Het gebruik van menselijke botten is minder gebruikelijk, maar komt in specifieke gevallen wel degelijk voor. Dat gebeurt bij donaties die zorgvuldig worden gecontroleerd en verwerkt door weefselbanken. Menselijk materiaal wordt gebruikt bij complexe reconstructieve chirurgie en implantaatprocedures​ omdat het gevaar van afstoting geringer is dan bij synthetisch of dierlijk materiaal. Dat China met zijn grote bevolkingen ook menselijk bot voor speciale gevallen nodig heeft en recyclet via doden, moge duidelijk zijn. Maar het gebeurt ook bij ons. Dat het materiaal illegaal kon worden verzameld door nota bene een overheidsinstelling mag alle verbazing wekken omdat het niet past bij het denken van de machtige grote leider Xi Jinping dat welvaart en welzijn wil spreiden. Dat ook mensen onderdeel zijn van nuttige recycling moeten we ons nog wel beter realiseren en dat laten deze criminelen - waarvoor de Chinese overheid zich schaamt - zien.
Dit artikel afdrukken