image

Distrifood meldt nieuw EU-beleid. Vruchten zullen vanaf 2008 niet meer worden doorgedraaid, maar in de maag gesplitst worden van de Europese scholieren, patiënten in ziekenhuizen, bejaarden en criminelen. Gewone burgers krijgen de klokhuizen.

De Europese Unie gaat de groente- en fruitconsumptie stimuleren door groente en fruit gedeeltelijk gratis aan deze groepen beschikbaar te stellen. 'Brussel' wil af van het systeem dat overtollig geproduceerde groente en fruit wordt vernietigd. De telers worden financieel gecompenseerd voor de kosten die de beschikbaarstelling aan openbare instellingen met zich meebrengt. Tegelijkertijd wordt de consumptie van groente en fruit hiermee gestimuleerd. De Europese Commissie wil af van het bestaande systeem van productsteun, wat overproductie in de hand werkt, en overstappen op inkomenssteun voor boeren. Dit moet de landbouwsector meer concurrerend en marktgerichter maken. Dit komt erop neer dat iedereen die onder minofmeer direct overheidstoezicht valt aan dieetrestricties wordt onderworpen. Verplicht aan het inheems fruit. Van eigen belastingeld wel te verstaan. Inkomenssteun mag iets minder rampzalig zijn dan productsteun, het blijft oneerlijk. Ook voor de profiterende gevangen etc. Het appeltje zal ten koste gaan van zijn keuze voor patat of voor iets anders. De niet-criminele, volwassen, kinderloze burger betaalt alleen maar en krijgt niets.

Als je de "landbouwsector meer concurrerend en marktgerichter wil maken", waarom dan niet elke burger de vrijheid laten welk landbouwproduct hij/zij wil. Misschien wil hij wel een guave of papaja. Of vergeten groente. Of een lapje rood vlees. Inkomenssteun zou alleen incidenteel gegeven moeten worden, wil het de (internationale) marktwerking werkelijk stimuleren.

Schoolfruit vindt ik een prima idee, maar dan betaald door de ouders en op vrijwillige basis. Niet centraal opgelegd. Gevangen zouden er voor kunnen werken.
Dit artikel afdrukken