Dat zei de Amerikaanse minister van Landbouw, Tom Vilsack, dinsdag bij een persconferentie. De regering Obama bezuinigt, onder andere door het budget van de Food Safety and Inspection Service in te krimpen. Dat komt voor het fiscale jaar 2015 bijna een miljard lager uit dan voor 2014, op 23,7 miljard dollar. Critici zeggen dat deze bezuinigingen te danken zijn aan lobbyisten, dat de vleesindustrie er minder gecontroleerd door gaat worden en dat dat de voedselveiligheid in gevaar zou brengen. Vilsack ontkent dat laatste. Volgens hem zijn 'de besparingen mogelijk gemaakt zijn door nieuwe methodes te implementeren om de productie van gevogelte te controleren', schrijft De Morgen.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Overigens vind ik het persoonlijk droevig gesteld met de hygiene en voedselveiligheid in de VS, Veel burocratie (o.a. FDA en USDA) en geen preventie maar correctie, chloreren direct op product, een streep op de grond tussen rauw en gaar etc
Je kan het ook anders zien, Dick, de verantwoordelijkheid van de individu wordt aangekleed. Die zal zelf moeten uitzoeken of samengesteld of vers voedsel okay is. Niet zo somberen. (Maar dit is mijn #stokpaardje)
Overal zie je hetzelfde gebeuren: onafhankelijke controle op voedsel wordt uitgekleed.
Tot het de spuigaten uitloopt, zoals bij ons. Dergelijke "nieuwe methodes" waren, naast besparen op de kosten voor het bedrijfsleven, indertijd ook een argument om de NVWA uit te benen. En bij VWS weg te halen en onder Landbouw te brengen.
Die 24 miljard VS-budget lijken overigens veel in vergelijking met de miljoentjes waar onze NVWA het mee moet doen, en zeker als je de omvang van de export vergelijkt.